Schwarzenberg: Přebíráme tím čínskou propagandu

Rozhovor s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem

11. 9. 2012

Nechal jste si vytáhnout kompletní přepis premiérova projevu. Vaše reakce tedy?

Je to úlet. Ale hrozivý! Pokud má vláda pokračovat v takovém stylu, mám z jejího dalšího vývoje a osudu velké obavy.

Proč konkrétně?

Protože ten projev mezi řádky říká, že třeba v případě exportu jde o to, hodit v případech velkých mocností otázku lidských práv přes palubu. Všude to bude interpretováno jednoznačně: že se nechceme dotýkati velkých a bohatých států.

Počítám, že vy s takovým vývojem nesouhlasíte.

Jsem z toho zděšený. Vždyť v otázce Tibetu se tam přebírá čínská propaganda, jako kdyby šlo o to, nastavit stav z před x let. O to ale vůbec nejde. Toto vyjádření je poklona před režimem. A já stále doufám, že žádný český ministr zahraničí nikdy neskloní hlavu před velmocemi, pokud půjde o lidská práva. Proti diktátorům se musí postupovat stejně, ať jsou jakkoli velcí.

Nakolik mohl hrát roli v řeči premiéra Nečase fakt, že na veletrhu byl i prezident Klaus? Nešlo jen o to, zalíbit se a uhasit spory okolo vyšší DPH?

Nejsem psycholog. Ale už jen třeba užití výrazu dalajlamismus beze sporu odkazuje na velkého učitele.

Sám jste aktivně podpořil Pussy Riot, stejně vnímáte i dalajlamu. Jak moc se vás projev dotkl? Budete na něj na vládě reagovat?

Určitě se k tomu vrátím. Takové vyznění bylo trochu moc. I na mě.

Jakým způsobem chcete dát najevo nesouhlas?

Co udělám, to teprve uvidím. Nechci to hlásit dopředu.

Nemůže to ohrozit vaši pozici ve vládě? Ať už jako ministra, či dokonce celé TOP 09, které jste předsedou?

A když? Račte prosím.

Nevím, to je na vás. Jde mi o to, zda to bude jen v rovině slovního vysvětlování názorů, nebo to může mít i dopady dovnitř kabinetu?

Uvidím, nedolujte to ze mě.

(vrk)

Lidové noviny, 11. 9. 2012, Rubrika: Domov, str. 3