Buchert: Premiér Nečas lže. Komu to slouží?

Komentář kandidáta na senátora Viliama Bucherta

Petr Nečas při projevu v Brně ostře vystoupil proti zastáncům ruských punkerek Pussy Riot a proti tibetskému dalajlámovi. Jenže předseda vlády byl zcela mimo realitu. Hovořil o "dalajlamismu" (to má od prezidenta Klause?) a o tom, že podpora Tibeťanů je "vzývání režimu vlády, který by pravděpodobně neměl demokratický charakter, který by měl polofeudální teokratický charakter".

11. 9. 2012

Lépe by to neřekl ani čínský komunista. Nečas neví, že dalajlama už není předsedou tibetské exilové vlády, že Tibeťané si poprvé v historii premiéra zvolili svobodně a že je jím člověk, který vystudoval práva na Harvardu. Navštívil jsem Tibet několikrát a je úplně absurdní tvrdit, že tamní nastupující generace by chtěly teokratický režim. Pokud jde o odsouzené ženy z Pussy Riot, ani já nesouhlasím s tím, že si vybraly k protestu proti Putinovi chrám, ale že Nečas hovoří o jejich "umělém a falešném" (opět slova prezidenta) vystoupení, je nemístné.

Za Putina oroduje u nás hlavně Václav Klaus a Petr Kellner z PPF, jehož firma má velké obchodní zájmy jak v Rusku, tak v Číně. Obchod musíme jistě podporovat, ale Nečas měl volit rozumnější slova. A mimochodem - byli to právě starostové ODS, kteří léta vyvěšovali po celé republice tibetské vlajky na podporu dalajlamy a jeho myšlenek. Možná, že Petr Nečas už ale není z ODS.

Viliam Buchert,
kandidát na senátora za Prahu 8

V Praze 11. 9. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme