Schwarzenberg: Máme dost nadaných lidí, viděl jsem je

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

21. 10. 2014

Toto je pouze zkrácená verze pořadu, celý si můžete pustit ZDE.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Jak budou vypadat zastupitelstva, je v podstatě jasné. Podobně je tomu se Senátem. Druhý volební víkend rozhodl. Teď už začíná běžné politické dění. Dohaduje se spolupráce, uzavírají se koalice, přijímá se členství v senátorských klubech a taky se hodnotí, především to, kdo a co může za porážky. Dobrý večer.

Dobrý večer přeji.

Daniel TAKÁČ, moderátor'
Proč jste prohráli?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Jak známo, všechny zavedené strany teď zvláště neuspěly.

Daniel TAKÁČ, moderátor
To by vám některé zavedené strany pěkně vyčetly tuto větu.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Řekněme, některé byly méně poražené, než čekaly, jako ODS. Jediná ze zavedených stran, která se opravdu zvedla, byli lidovci, to je pravda. Ale jak pan prezident podotkl, myslím před 10 dny, je to boj nových hnutí proti zavedeným stranám. To ostatně opakoval pan Babiš, což je pozoruhodný soulad.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Vy jste také, tuším, v Lidových novinách říkal, že za sebou táhnete ještě stopy vašeho vládního angažmá ve vládě Petra Nečase, kdy jste dělali nepopulární opatření.

Ano.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Jak to, že to nedokážete vysvětlit lidem? Vy pořád říkáte, že je to potřebné, ale očividně to vysvětlit nedokážete, nebo to není potřebné. To je ta druhá varianta.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Myslím, že je velmi těžké vysvětlit lidem, že se má šetřit, že důchody nejde víc zvýšit… Teď už i lidi, kteří byli proti poplatkům v nemocnicích, uznali, že je tento poplatek užitečný a nutný. Lékaři jsou zoufalí, že se zrušil a tak dále.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Ale to opakujete pořád. To, co jste říkávali. Ale není tam nějaké vysvětlení, nějaký důvod, nějaká potřebnost toho kroku? Protože to očividně nepochopili ani vaši voliči, protože jich přišlo k volbám málo.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Nemyslím. Naši voliči odešli kvůli jiným důvodům… Je pravda, že právě naši voliči absentovali při těchto volbách.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Když se na to dvoutýdenní volební klání podíváte s nadhledem, z celku, co je hlavní zpráva těchto voleb?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Vítězství Andreje Babiše, vzestup lidovců a ODS, porážka TOP 09.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Co znamená vítězství Andreje Babiše pro českou politiku? Tak jsem to myslel. Co ta zpráva říká?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Tedy mně nejvíc naznačil právě ten soulad mezi panem prezidentem a Babišem. Je to boj nových hnutí proti zavedeným stranám a já mám tušení, že ty sympatie pana prezidenta jsou.

Kde?

Hádejte.

Řekněte to nahlas.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Nebudu. Já říkám, že to jenom tuším.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Vy jste po volbách říkali, že teď budete chvíli přemýšlet, pak uděláte analýzu a navrhnete, co dál se stranou TOP 09. Čím vy osobně do té vnitrostranické debaty přispějete? Co dál se stranou TOP 09? Co změnit? Co dělat jinak?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Já právě přispěju přiznáním vlastních chyb, které jsem dělal. Výzvou, aby se každý z nás zamyslel nad tím, co dělá, kde dělá vlastní chyby a jak to můžeme napravit.

Jak?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Věnovat se těm věcem, které se zanedbaly. Rozmyslet si příště, jestli začít vnitrostranický spor, poněvadž teď aspoň každý ví, jaké budou následky. Nalézt nové téma a tak dále. Je tady spoustu kroků, které jsou nutné, a myslím, že jsme toho schopní, poněvadž přece jenom máme dost nadaných lidí, které jsem viděl zklamané během volební noci, ale neopustili nás.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Je v těch úvahách TOP 09 o budoucnosti i uskupení Starostové a nezávislí?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Samozřejmě doufám, že budeme zase lépe spolupracovat. Máme smlouvu do roku 2017 a věřím, že ji budou dodržovat. Musíme s nimi opravdu začít důkladný dialog.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Přiznání vlastních chyb, tak jste o tom mluvil před malou chvílí, povede tak daleko, že budete uvažovat o rezignaci? O výměně vedení TOP 09?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
To je spíše problém za rok, kdy bude celostátní sněm. Uvidíme, jak se to do té doby bude vyvíjet, jestli bude po tom volání, nebo ne.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Do té doby nepočítáte s tím, že byste opustil funkci předsedy?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Tak to ne, s tím nepočítám.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Pane předsedo, děkuji, že jste přišel do Událostí, komentářů. Na shledanou.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
Na shledanou, přeji dobrou noc.

Daniel Takáč

ČT24, 20. 10. 2014, pořad: Události, komentáře