Schwarzenberg: Krizí jsme nepropluli špatně

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

11. 10. 2013

Sázíte v kampani na svou osobnost? Nově se na billboardech objevuje například i Petr Gazdík. Kde se schovává váš místopředseda Miroslav Kalousek?

Ten řádí ve Středočeském kraji, vůbec se neschovává, o tom nemůže být řeči. On je kandidát ve Středočeském kraji a tam se pohybuje. My měli několikrát společné vystoupení, naposledy v Příbrami.

Na billboardech ho ukazujete minimálně, objevuje se spíše u vaší konkurence, která jím straší. Proč?

Konkurence má také víc peněz na kampaň než my. To je, bohužel, pravda.

Neukazujete ho na billboardech, protože na to nemáte dost peněz?

Je to tak. Nemáme peníze na to, abychom měli všechny krajské lídry na plakátech. To prostě není možné.

V různých obměnách jste tu vládli dvě volební období, skončili jste jako hodně nepopulární kabinet.

To je pravda, ano. To nepopírám.

V čem byla podle vás vaše vláda úspěšná?

Stabilizovali jsme hospodářskou situaci tím, že jsme snížili státní dluh a rozpočet tak, jak požaduje Evropská unie. Osvobodili jsme soudce a policii, uvolnili jim ruce a poprvé se díky tomu zasahovalo ve vysokých patrech politiky. To byla naše vláda, která to vědomě umožnila, a je to dobrá zpráva. Krizí jsme nepropluli špatně. Začali jsme s důležitými reformami. Že se nám všechny nepodařily, to je také pravda. Já bych řekl, že to naše vysvědčení je lepší než naše pověst.

Tento týden vyšly statistiky o nezaměstnanosti a čísla za září jsou nejhorší v historii České republiky. V září jakéhokoli roku od roku 1989 nebylo nikdy tolik nezaměstnaných jako v září 2013. To považujete za ten úspěch?

To je zajisté politováníhodné, ale rád bych vás upozornil na to, že už nevládneme. My jsme měli velmi dobře připravený program, co máme udělat, poučili jsme se z chyb, které jsme dělali. Já jsem měl s Kalouskem domluvené, že peníze, které se uspořily tím, že díky šetření máme nižší úroky za státní dluh, využijeme k oživení ekonomiky. Teď už je jiná vláda.

Tohle odcházející politici vždycky říkají v době voleb...

Do jisté míry máte pravdu. Přesto říkám, že teď, v tomto měsíci, už za to odpovědnost nemáme. Teď už je odpovědná nová vláda.

Část ekonomů namítne, že úspornými opatřeními a zvýšením daní, které jste prosadili, jste ekonomiku uškrtili příliš a ta zůstává v recesi déle, než bylo nutné. Uvědomujete si to?

Na to jsou odlišné názory. Já jsem přesvědčený, že dokud evropská ekonomická krize nedosáhla úplného dna, tak bylo marné do toho cpát peníze. Teď, když se ekonomika začala zvedat, se do toho musí jít a investovat. Pak může mít oživení strmější vzestup.

Takže když se ohlédnete za těmi sedmi lety a za tou dobou, kdy jste byl ve vládách, tak si myslíte, že jste zemi spravovali dobře?

Dělali jsme chyby jako každý, ale v zásadě jsme to špatně nedělali.

Je pro vás to, co napíšete do volebního programu, podstatné?

Je to pro nás podstatné a důležité, jinak bychom to tam nepsali. Je ovšem jasné, že realizace toho programu závisí na tom, zda se na vládě budeme podílet, nebo ne. Jinak je to podklad pro práci v parlamentu. Ale i ve vládě politici musejí dělat kompromisy s koaličními partnery.

Ve volbách v roce 2010 jste slibovali ozdravení financí bez zvyšování daní. A pak vaše vláda provedla jedno z největších zvýšení daní v historii Česka. Víte, že to významná část vašich voličů bere jako zradu?

To mi nemusíte vyprávět, že to berou jako zradu, já při těch svých „pivech s Karlem“ lidem velmi pozorně naslouchám a samozřejmě mi to vyčítají. To je naprosto správné. Pravda je, že ta krize trvala poněkud déle, než jsme mysleli, a že tíha mandatorních, tedy povinných výdajů byla výrazná. Václav Klaus teď říká, že jsme měli tyto výdaje snížit, ovšem neříká, jak to udělat. Na to totiž potřebujete úplně jinou většinu v parlamentu, než jsme měli my.

Takže byla chyba daně zvýšit?

Přiznávám, že spousta voličů to tak vnímá, nicméně když se podíváme na daňové zatížení českého občana ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi, tak z toho nevycházíme úplně špatně. To je třeba také říci.

Ve vašem programu mimo jiné píšete: „Reforma penzijního systému realizovaná v uplynulém období zajistila dlouhodobou udržitelnost průběžného penzijního pilíře.“ To přece není pravda, že?

Problém je, že jsme proti koaličním partnerům neprosadili, aby námi zavedený druhý pilíř byl povinný. To by bývalo bylo jediné správné řešení. Ale bohužel tady cukla ODS, čímž je ta reforma poněkud znehodnocená.

Jde o to, že v programu píšete, že jste dokázali udržitelnost toho státního pilíře. Ten je ale dál vysoce ztrátový.

Úplně se nám to nepodařilo, souhlasím s vámi.

V programu také kladete důraz na kulturu a péči o ni. V minulém volebním období jste přitom kulturu spravovali a svěřili jste ji ministryni Aleně Hanákové, která se příliš neosvědčila. To je ta dobrá péče o kulturní dědictví?

Zpočátku udělala spoustu chyb, ale její poslední činy už byly celkem dobré. Nakonec se to naučila.

Proč za vás už v těchto volbách nekandiduje, když se to podle vás nakonec naučila?

Protože chce mít pokoj. Byla zhnusená politickou praxí, která v Praze je, ona to opravdu neměla lehké. Vyrovnat se s byrokracií na ministerstvu kultury je obtížné. Chápu Pavla Tigrida, který říkával, že nejlepší pro kulturu v této zemi by bylo tohle ministerstvo zrušit.

Proč vám máme věřit, že byste vládli lépe než dříve?

Protože jsme se poučili. My nejsme ti, kteří tvrdí, že nedělali chyby. My jsme je dělali, ale taky jsme se z nich poučili. Na světě neexistuje bezchybná strana. I naše strana se skládá z lidí, a ne z andělů.

Jaké je podle vás hlavní téma těchto voleb?

Pro mě osobně boj o právní stát. To je velmi naléhavá záležitost. Bohužel se během těch více než dvaceti let toto u nás nepodařilo. V jiných zemích není zvykem útočit na Ústavní soud. V normální zemi nečekáte dlouhá léta na rozsudek. V normální zemi se nemůže stát, že je někdo ve vazbě přes rok, jako se to děje panu Rathovi.

Žalobce se bojí, že jinak uteče do ciziny.

Podívejte se, dokud byl poslanec a musel jsem ho poslouchat, šel mi vážně na nervy. Ale v civilizovaných evropských státech jsou pro vazbu lhůty a člověka tam nemůžete nekonečně dlouho dusit. Buď má prokuratura dost důkazů, nebo nemá. Oni klidně řeknou, že mají obavy, že uteče, a dusí ho tam. To není právní stát.

Vy jste se podílel na různých vládách posledních sedm let, proč jste s tím něco neudělal?

Kdybyste věděli, kolikrát já se k tomu na vládě ozval. Já se snažil při jednáních o vládě před třemi lety, abychom resort justice dostali my, ale ODS to nechtěla pustit.

Usiloval o to tak jako vy i pan Kalousek?

Ne. Já jsem o to usiloval, ale já jsem také ta jednání vedl.

Jak vůbec probíhají vaše debaty s Miroslavem Kalouskem? Kdo z vás dvou ve straně vládne?

To vám řeknu přesně. Běžné záležitosti vyřizuje ze svého statutu místopředseda Kalousek, což je dobré, protože mě tyto věci spíše nudí. V zásadních politických rozhodnutích ovšem platí slovo předsedy.

 Jaký je váš vztah k němu?

Já si ho velmi vážím a protestuji proti tomu, že je nejvíce pomlouvaný politik v České republice. To mi vadí, proto se ho vždycky zastávám. Ale máme odlišné názory a platí, že konečné slovo je slovo předsedy. I když v hospodářských záležitostech ho považuji za kompetentnějšího, než jsem já, takže v této oblasti mě obyčejně svými argumenty přesvědčí.

Proč si myslíte, že je nejpomlouvanějším politikem?

Nikdy mu nikdo nic nedokázal, ani proti němu nebylo vzneseno žádné obvinění. A podívejte se na ty nehorázné plakáty SPOZ, kde je označován za zloděje. Všude, kam přijdu, mi řeknou: „Ale ten váš Kalousek...“ Tohle mi jde vážně na nervy. Kalousek je jeden z našich nejschopnějších politiků, byl dvakrát vyznamenán jako nejlepší ministr financí. Ať někdo někdy předloží důkaz o nějakém jeho zločinu.

Kdy chcete skončit jako předseda TOP 09 a v politice vůbec?

Pokud mi bude zdraví sloužit, chci ještě příští legislativní období setrvat v opozičních lavicích.

Bude vás bavit chodit do parlamentu, i když třeba nebudete mít jako opoziční politik možnost nic zásadního změnit?

Ano. V demokracii je opozice důležitá. Má velkou odpovědnost. Kromě toho mě někteří lidé, kteří nám teď budou vládnout, tak štvou, že mě motivují jít do toho.

Opravdu? V minulém období jste říkával, že některé projevy jsou tak plytké, že je radši prospíte.

Tento názor jsem nezměnil. Klidně tam budu zase i spát.

Budete kandidovat na příštím sjezdu na předsedu TOP 09?

Letos určitě ano. Je mi jasné, že to budu muset někdy v příštích letech předat, ale letos ještě ne.

Bez ohledu na výsledek voleb?

To je něco jiného. Bude-li náš výsledek mizerný a budu-li za to cítit vinu, tak nabídnu svou rezignaci.

Co byste považoval za mizerný výsledek?

Kdybychom spadli pod padesát procent našeho minulého výsledku, což je kolem osmi procent.

Proč zrovna padesát procent?

Že doplatíme na reformy, to jsem řekl Kalouskovi, už když jsme sestavovali tu minulou vládu a dostali všechny tři resorty, kde bylo nutné provést největší změny, tedy zdravotnictví, sociální věci a finance. Nečas věděl, proč nám to dává. Odhadoval jsem, že přijdeme o třetinu voličů. Kdyby to ale bylo mnohem víc než ta třetina, tak je to něco jiného.

Jana Blažková, Jiří Štický

Mladá fronta DNES, 11. 10. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme