Růžička: Ministryně Schillerová otočila, přiznává že EET je zátěž pro podnikatele

14. 5. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou)

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Co když přijde, pane Růžičko, nějaká druhá vlna koronavirové krize, o které se mluví? Nikdo si ji samozřejmě nepřeje. Budeme v podobné situaci a vláda třeba bude zase potřebovat něco rychle nakoupit?

Jiří RŮŽIČKA, první místopředseda Senátu 

Vláda nakupovala velice rychle i v tom nedávno vzdáleném období a bude to prošetřovat Nejvyšší kontrolní úřad. Dokonce se mluví o vyšetřovací komisi. Takže úplně v pořádku to asi nebylo. Ale samozřejmě, že bychom se na druhou vlnu, pokud přijde, měli připravit. Rozhodně ale není zapotřebí, aby se zadávaly zakázky bez výběrového řízení. Je to z mého pohledu zase návrat velkým obloukem do korupčního prostředí.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Senát dnes například vrátil odklad EET pro další odvětví. To je takový evergreen, řekl bych, pane Růžičko. Předpokládám, že tam možná byly i návrhy, aby se to úplně celé shodilo ze stolu, protože to se také objevuje, pořád dokola.

Jiří RŮŽIČKA, první místopředseda Senátu

Nebyly tam návrhy, ale samozřejmě při diskusi na to přišla řeč. Ale nikdo v tuto chvíli neměl v úmyslu nic podobného navrhovat. Mě zaujaly dvě věci. Když paní ministryně Schillerová odklad EET uváděla, tak řekla, že k tomu jsou důvody, protože současná situace je složitá. Tvrdila, že odklad uleví hlavně podnikatelům nebo lidem, kterých by se to dotklo, protože je EET poměrně vysoce administrativně náročné. Dříve říkala, že EET administrativně náročné není. Také řekla, že to nebude mít tak velký dopad na státní rozpočet.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Což také máte pocit, že předtím říkala něco trošku jiného, jestli to chápu správně.

Jiří RŮŽIČKA, první místopředseda Senátu

Ano, dříve říkala, že EET bude pro státní rozpočet velice přínosné.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 13.5.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme