Recept TOP 09 na nezaměstnanost. Zlevněme práci

Program TOP 09 podle svých představitelů skýtá recept na podporu zaměstnanosti. Měly by se snížit odvody na sociální a zdravotní pojištění, čímž by podle bývalé vládní strany klesla cena pracovního místa a došlo by ke snížení nezaměstnanosti. "Chybějící peníze by stát do systému vybral jinde - třeba v daních majetkových či spotřebních," řekl on-line deníku Týden.cz exministr financí Miroslav Kalousek.

22. 9. 2013

"Smysl té myšlenky je zlevnit pracovní místo. Čím bude pracovní místo levnější, tím bude na trhu pracovních sil dostupnější. To znamená, že se bude snáze řešit nezaměstnanost. První, co musíme v diskuzi s politickými partnery vést, je to, jestli si umějí představit - my si to představit umíme -, aby příspěvky na výdaje zdravotních pojišťoven a na starobní důchod byly hrazeny i z jiných zdrojů než ze sociálního a zdravotního pojištění," uvedl exministr financí.

Jestli TOP 09, jež má podle průzkumů veřejného mínění takřka jistou účast v nové sněmovně vzniklé v říjnových předčasných volbách, dostane na svou otázku od ostatních politických stran po volbách kladnou odpověď, budou strany vymýšlet, které daně zvýšit, aby se úbytek peněz ve státním rozpočtu z pojištění kompenzoval. "Potom hledejme v majetkových daních nebo spotřebních daních takovou zátěž, kterou bychom pokládali za férovou a za méně škodlivou pro růst zaměstnanosti, než jsou odvody na pracovní místa," nastínil Kalousek, které daně by mohly růst. Palcovým titulkům "TOP 09 chce zvyšovat nepřímé daně" se brání. "Dokud nemáme to A, tak nemá cenu ukazovat na to B," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ.

Změna struktury zdanění

Pro zaměstnanost jsou podle Kalouska nejškodlivější vedlejší náklady práce - tedy odvody zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění. "Bylo by zapotřebí tyto náklady snížit. Ale k tomu snížení holt populisticky slibovat nezvyšovat jiné daně není možné. Propad příjmů se musí někde nahradit jinou daňovou zátěží než tou, která je vázána na pracovní místo," dodal Kalousek. "Já nechci zvyšovat daně, chci jen změnit strukturu zdanění," shrnul svůj záměr.

O kolik by se mohly přímé odvody snížit, nemá TOP 09 jasně určeno. "Každý bod dobrý," říká bývalý šéf resortu financí. Ujasněno nemá ani to, které daně by výměnou za snížení odvodů, porostly. "Máme celou řadu návrhů. Netvrdím, že se nám to podaří prosadit. Nechceme zvyšovat míru zdanění. Rozpočtová situace nám ale neumožní ji snižovat. Pokládali bychom za dobré změnit strukturu. On ten nezaměstnaný toho moc nekoupí. Chceme, aby lidé snadněji hledali zaměstnání," vyjmenovává.

Karolina Brožová

tyden.cz, 22. 9. 2013, rubrika: Domácí