Putnová: Je třeba posílit roli učitelů a ředitelů škol

Rozhovor s poslankyní Annou Putnovou

4. 7. 2012

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Vláda dnes odmítla novelu trestního zákoníku, s níž přichází ČSSD a která má víc chránit učitele. Navrhovaná změna počítá s tím, že agresorům útočícím během vyučování by hrozila vyšší trestní sazba. O předloze budou i přes odmítnutí kabinetu hlasovat poslanci. Ovšem s tím, že koalice upozorňuje na možná úskalí. Rostoucí agresivita žáků by se podle ministrů měla řešit prevencí, ne přísnějšími tresty. Podle premiéra je navíc možné už teď chápat násilí na učiteli při vyučování jako přitěžující okolnost. Mluvit o tom budu s poslancem za ČSSD Ivanem Ohlídalem, který je jedním z předkladatelů návrhu. Dobrý den.

Ivan OHLÍDAL, poslanec /ČSSD/

Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A s předsedkyní školského výboru sněmovny Annou Putnovou z TOP 09. Dobrý den.

Anna PUTNOVÁ, předsedkyně školského výboru Poslanecké sněmovny /TOP 09/

Dobré odpoledne.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče Ohlídale, proč zejména překládáte zmíněnou novelu trestního zákoníku?

Ivan OHLÍDAL

Hlavním důvodem pro předložení tady této novely trestního zákoníku je to, že jsme chtěli zlepšit pracovněprávní postavení učitelů v praxi, především v otázkách právě agrese vůči těmto učitelům při výkonu praxe, při výkonu povolání.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Jakých trestných činů by se mělo týkat to zvýšení trestní sazby, které navrhujete?

Ivan OHLÍDAL

Tak například fyzického napadení žáky, ale nejen žáky, samozřejmě třeba i jejich rodiči, případně jinými lidmi, samozřejmě v tom výčtu těch trestných činů je například i vražda a tak dále. Čili jedná se o zlepšení jejich pozice a jestli ochrany právě při těchto negativních společenských jevech, které se týkají jejich činností práce.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Paní poslankyně Putnová, co si myslíte o zmíněném návrhu, který tady ve stručnosti popsal váš kolega, pan poslanec Ohlídal?

Anna PUTNOVÁ

Já vítám to, že se téma agresivity ve školách, které je zaměřeno na učitele, stává celospolečenským tématem, v minulosti jsem na to několikrát upozornila v článcích v médiích a skutečně jsem ráda, že se o tomto problému budeme bavit. Pokud jde o tu samotnou novelu nebo představu, jak by se to mělo řešit, přikláním se k názoru, že by bylo třeba posílit roli učitelů, pravomoci ředitelů a také pravomoci školských rad, tedy ty preventivní části, ve kterých bychom zajistili, aby učitelé měli lepší podmínky pro plnění svého povolání, nikoliv formou represe.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Připouštíte tedy i vy, paní poslankyně, že chování žáků se na tolik zhoršilo, že je potřeba něco s touto současnou situací dělat, s postavením učitele?

Anna PUTNOVÁ

Ano, já jsem se k tomu několikrát vyjadřovala už jak v učitelských novinách, tak i v jiných odborných časopisech, protože si myslím, že je to ukázka současné společnosti, děti nejsou horší než jsme my dospělí, ale pravda je, že mnozí jejich rodiče si práva dítěte vysvětlují jako naprostou anarchii a tam si myslím, že je třeba, abychom postavili jednoznačně se za učitele, za ředitele a vyžadovali kázeň a disciplínu ve školách.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče Ohlídale, když tady paní poslankyně mluví spíš o posílení té preventivní složky, to znamená, ten status učitele by posílil, ale bez toho, že by se zvyšovaly tresty pro žáky, to podle vás není lepší cesta?

Ivan OHLÍDAL

No, ta cesta se ... byla už nebo snaží se jí uskutečnit různí představitelé delší dobu, ale k ničemu nevede, o té prevenci se více mluví, než se jedná a navíc ta prevence, která byla jakoby zrealizována, tak se ukazuje, že v podstatě je neúčinná, právě ty agresivní útoky a to nejen ze strany žáků na učitele se v poslední době výrazně stupňují, dá se to doložit některými konkrétními případy. Takže prevence, zvyšování prevence, to jsou spíše řeči těch lidí, kteří v podstatě chtějí zachovat status quo, to znamená, v podstatě tu stejnou situaci. Paní předsedkyně Putnová mě dost překvapuje, že změnila názor, protože když jsem, když jsme ten, tu novelu předkládali, tak když jsem jí s ní seznámil, tak s ní v podstatě souhlasila, ale říkala, že je vždy pro zlepšování situace učitelů, pro zlepšování i jejich pozice při výuce. Teď zřejmě přistoupila na argumentaci vlády, která ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

To asi budeme muset nechat na názoru paní poslankyně Putnové, já se jí ostatně chci zeptat, jestli když koalice navrhuje zlepšit sociální práci prevence na školách, ostatně vy to také říkáte a zdůrazňujete, že je to důležité, na to ale je potřeba dost peněz, myslíte si, že se najdou v rozpočtu?

Ivan OHLÍDAL

Myslíte ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Ne, myslím paní poslankyni, jestli, protože jako zástupce koaliční strany by mi, pokud by mohla odpovědět.

Anna PUTNOVÁ

Ano, odpovím na to, ještě se vrátím k té předchozí otázce, já se stavím za práva učitelů a mohu odpovědět, že naprosto jednoznačně chci, aby se zlepšila jejich pozice, ale poté, co jsem si nechala udělat právní rozklad, tak se obávám, že ten návrh může být kontraproduktivní a učitelé se dostanou do situace, kdy by byli chráněni o něco více než ostatní zaměstnanci v řadě, v řadě problematických provozů, v prvoliniových pozicích na úřadech práce ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Třeba řidiči MHD a úředníci a tak dále.

Anna PUTNOVÁ

Nebo třeba úředníci a podobně. To je první věc. A druhá věc je, ta trestní odpovědnost je spojena s hranicí 15 let. A pokud vím a bohužel jsou takové případy, že děti jsou vůči učitelům agresivní a jsou ty teenageři, kteří, kterým je 12, 13 let, takže skutečně jaksi ta myšlenka vrátit kázeň a disciplínu do škol, tu jednoznačně podporuji a chtěla bych, abychom na tom společně pracovali.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Dobře, ale budou na to peníze, paní poslankyně, to je ta moje otázka, myslíte si, že ne, že to není až tak otázka peněz.

Anna PUTNOVÁ

Naprosto ne, tady jde o to, aby učitelé se nastali fackovacími panáky jak rodičů ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Dobře, ale ta cesta je asi složitá ...

Anna PUTNOVÁ

... tak i, ano, ale není to otázka peněz, to je otázka celospolečenského postavení, jejich prestiže, toho, jak se veřejnost staví a dívá na učitele, nakolik se dává zapravdu obecně rodičům, a nakolik je autorita učitelů ve škole zpochybňována, to jsou věci,  které s penězi nutně nesouvisejí. To je věc společenského klimatu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Podotýká poslankyně za TOP 09 Anna Putnová. A děkuji taky poslanci za ČSSD Ivanu Ohlídalovi, že si udělali čas. Díky, na shledanou.

Anna PUTNOVÁ

Na shledanou.

Ivan OHLÍDAL

Na shledanou.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 4. 7. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme