Putin nerespektuje mezinárodní řád, soudí Kolář

18. 3. 2024

Poslanec a kandídát TOP 09 do Evropského parlamentu komentoval v pořadu Události, komentáře ruské prezidentské volby. Podle Koláře potřebuje šéf Kremlu svoji pozici i nadále upevňovat a potřebuje Západu sdělovat, že má širokou a silnou podporu v ruské populaci. Proto byly podle něj falšovány volby v minulosti i dnes.

„Potřebuje se vymezovat vůči Západu, potřebuje Západu sdělovat, že má širokou a silnou podporu v ruské populaci,“ zhodnotil postoje ruského vůdce Vladimira Putina místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Kolář (TOP 09).

Podle Koláře potřebuje šéf Kremlu svoji pozici i nadále upevňovat – i po agresi na Ukrajině nebo dřívějším napadení Gruzie. „On se potřebuje vymezovat vůči Západu, potřebuje Západu sdělovat, že má širokou a silnou podporu v ruské populaci. I proto byly falšovány volby v minulosti, i proto jsou nadsazována čísla týkající se volební účasti,“ podotkl.

Putin je v tomto ohledu člověkem, který se netají ambicí obnovit „zašlou slávu Sovětského svazu“, dodal k tomu Kolář. „Vladimir Putin nerespektuje pravidla, nerespektuje mezinárodní řád, nerespektuje vůbec žádné mezinárodní zásady fungování států,“ vyjmenoval. Ruský vůdce tak chce obyvatelstvu ukázat, že dostal důvěru.

„Myslím si, že v nejbližší době budeme svědky další eskalace, a bude záležet na tom, jak se k tomu postavíme,“ podotýká Kolář. „Jestli budeme dál lavírovat, anebo konečně najdeme odvahu a sílu na to se Vladimiru Putinovi postavit se vším, co je potřeba,“ uzavřel v pořadu Události, komentáře.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme