Prezident podepsal novelu, jež vznikla z Kmetiněvské výzvy

3. 10. 2011

Zhruba před dvěma lety na pozadí tragické události s velkou dávkou křivdy vznikla v Kmetiněvsi takzvaná Kmetiněvská výzva.

Dokument jehož autorem se stal místní starosta Luděk Kvapil reagoval na odchod chlapce z výchovného ústavu. Ten totiž ve svých třinácti letech zavraždil a znásilnil stejně staré děvče, které pocházelo tak jako on z Kmetiněvsi. Toto událost s jeho odchodem na svobodu znovu ožila a o to víc ji obyvatelé prožívali, když zjistili, že mladík nemá nařízenou povinnou léčbu ani záznam v trestním rejstříku. „V ten moment jsem na papír, jak se říká, vykřičel bolest a všechno co jsme cítili při tom zklamání, že zákon je takhle špatný,“ uvedl ke vzniku Kmetiněvské výzvy starosta Luděk Kvapil.

Pod volání po změně se podepisovalo stále více lidí, až jejich množství přesáhlo půl milionu. O dokument se začali zajímat politici a novináři. V červenci novelu zákona, jež reagovala na Kmětiněvskou výzvu, posvětili poslanci, po nich senátoři a nakonec ji den před státním svátkem, čili 27. září podepsal prezident Václav Klaus.

Informaci Kladenskému deníku potvrdila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. „Novela reaguje na obavy široké veřejnosti z nebezpečí, jež představují duševně nemocné děti mladší patnácti let, které nejsou trestně odpovědné, a nelze proto vůči nim vést trestní řízení. Na rozdíl od mladistvých osob, jež jsou ve ve věku patnáct až osmnáct let. Těm lze již dnes uložit i zabezpečovací detenci,“ řekla mluvčí Palečková.

Daniela Řečínská

Kladenský deník, 3. 10. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme