Pospíšil: Komunisté budou chod vlády ovlivňovat

19. 7. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Vláda dostala před necelými dvěma týdny důvěru a už má za sebou dvě demise. Jak zásadní problém jsou podle Vás právě personálie pro současnou vládu? Je to velká slabina?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Myslím, že se bohužel ukazuje, že vláda není personálně stabilní, že výběr ministrů byl malinko podceněn. Vládní strany nemají dostatek vhodných kandidátů, protože už je v tuto chvíli po druhé vybrán ministr, který není politikem, kterého vůbec neznáme a nevíme jakou má historii. Je to víceméně personální záplatování současné vlády. Z minulosti si nepamatuji, že by 14 dní po vzniku vlády rezignoval již druhý ministr. V tomto směru je vláda Andreje Babiše opravdu unikátní a samozřejmě to bude do určité míry komplikovat situaci. Ministerstvo práce a sociálních věcí, kde ministr rezignoval, má před sebou řadu důležitých úkolů. Doufejme, že tato vláda bude řešit důchodovou reformu, kterou předchozí vláda pana Sobotky neřešila. Je-li tam opět nový ministr, tak to samozřejmě přípravu takového důležitého zákona může komplikovat.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Vy jste na svém Twitteru mnohem ostřeji kritizoval Taťánu Malou, než pana Krčála.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Celý život se zabývám ministerstvem spravedlnosti a byl jsem 5 let ministrem spravedlnosti, tak mám logicky mnohem blíže k tomuto resortu. Taťánu Malou jsem kritizoval nejen za její diplomové práce, ale i za celkový přístup k resortu. Pro mě je obtížně přijatelné, že se ministrem stává člověk, který o resortu nic neví, nikdy se tomu nevěnoval a dostává to víceméně jako odměnu od Andreje Babiše za to, že Taťána Malá v době debaty parlamentu o vydání či nevydání Andreje Babiše proslula výroky typu, že když je někdo premiér, tak by neměl být trestně stíhán po dobu svého premiérování. To jsou výroky, které si ministr spravedlnosti nemůže dovolit. U Taťána Malé bylo důvodů mnohem více. U pana ministra Krčála to byl jeden.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Vy jste jí opakovaně označil za nedůvěryhodnou osobu. Řekl jste, že byla ostuda to, co se kolem ní odehrálo. Jak mi můžete v téhle souvislosti vysvětlit to, že to byla právě TOP 09, kdo jí pomohl udržet se na postu náměstkyně hejtmana v Jihomoravském kraji?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Přiznám se, že tuhle informaci nemám. Asi chápete, že jako předseda strany přesně nevím, v jakém místě nebo kraji se kdo s kým domlouvá na které osobě.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Nevíte, ve kterém kraji máte koalici?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

To vím, ale konkrétní detail, zda byla paní Malá součástí vládní koalice a z jakého důvodu, tak na to Vám opravdu neumím odpovědět. Řeknu k tomu jenom obecně, že samozřejmě jiná míra nároků je na komunálního krajského politika, byť v případech, kdy má člověk takovéto problémy, tak by neměl zastávat ani jinou veřejnou funkci, a jiné to je, když jste ministrem Vlády České republiky.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Co považujete za další nejpalčivější a nejaktuálnější problém současné vlády, kromě personálii, které jsou samozřejmě velmi viditelné?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Pro nás je to jasně legitimizace komunistické strany. Chápu, že pro některé lidi a mladší generace to tak silný problém není, ale pro politika to není vždycky jen o dobré zprávě dané země, ale také o morálních pravidlech. Ve chvíli, kdy budeme řídit zemi jako firmu, jak chce pan Babiš, a nebudeme uvažovat o morálních pravidlech a politické kultuře, tak se politika brzy zvrhne do pouhého manažerování a správy veřejných věci despotickým způsobem. Já jsem velmi zklamán, že Andrej Babiš nakonec sáhl po spolupráci s komunistickou stranou, že nezvolil jinou variantu, že by sám nebyl premiérem. Hnutí ANO by samozřejmě vládlo, protože vyhrálo volby, ale takováto vláda by mohla být třeba s KDU-ČSL nebo s jinými demokratickými stranami. Andrej Babiš chtěl být za každou cenu premiér. Jasně to deklaroval. Daň za to je, že máme komunisty 30 let po revoluci opět u moci. Komunisté budou logicky ovlivňovat chod vlády, protože nebudou jen tak někoho z altruismu podporovat. Pro mě je to osobně velmi citlivá věc. Před 14 dny jsme si připomínali výročí zavraždění doktorky Milady Horákové komunisty a připomínali jsme si oběti komunistického režimu. Teď mám pocit, že to, co padlo po vyslovení důvěry z úst premiéra Babiše, je jako kdybychom zapomněli na naší komunistickou minulost, kterou bychom si měli připomínat. Výrok Andreje Babiše v Mladé frontě tuto sobotu, že komunisté jsou demokratickou stranou, považuju za naprosto nepřijatelný. Takovouto morální relativizaci toho, co komunisté jsou zač a co způsobili této zemi, musím absolutně odmítnout. To je to hlavní, co mně nejvíce na vládě vadí. Těch věcí je ale samozřejmě více.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Andrej Babiš se dostal do mezinárodně-politického střetu s italským prezidentem Guiseppem Contem. Ten v otevřeném dopise pozval českého premiéra na jednání. A to proto, že vláda odmítla před pár dny italskou žádost o pomoc pro 450 běženců. Bylo podle Vás správné té žádosti o pomoc nevyhovět?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Osobně si myslím, že ve chvíli, kdy Česká republika a v zásadě celá politická reprezentace odmítá povinné kvóty a přerozdělování uprchlíků proti jejich vůli po Evropě, tak bylo rozumné nabídnout italské straně jinou formu pomoci, než je přijetí uprchlíků, kteří do České republiky sami nemíří a nepožádali v České republice o azyl. Jsem přesvědčený, že máme poskytnout azyl tomu, kdo o něj v České republice požádá a splní podmínky české legislativy a českých zákonů.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Tohle je podle Vás i to, co by měl Andrej Babiš vysvětlovat italské straně?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Podle mě by měl Andrej Babiš s italskou vládou komunikovat, měl by s ní jednat. Neměli bychom v rámci evropské úrovně mezi jednotlivými zeměmi nekomunikovat. Andrej Babiš by se určitě měl s italským premiérem potkat, vysvětlit mu náš postoj a navrhnout jinou formu pomoci. Angela Merkelová a jiní státníci v Evropě, kteří původně prosazovali rozdělování uprchlíků po Evropě proti jejich vůli, dneska říkají, že ten systém nefunguje a hledají jiná řešení. A to si myslím, že je důležité.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Neděsí Vás nízké preference TOP 09? Nedávný průzkum společnosti TNS Kantar pro Českou televizi Vám přiřkl 3,5 procent.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Teď volíte ten nejhorší průzkum. Jsou průzkumy, která nám dávají 6 procent.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Zůstaňme u toho, který vám přisuzuje 3,5 procenta.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Já jsem v politice už dlouhou dobu a nějaký výzkum mě nevyděsí. Výzkumy ukazují, že TOP 09 je v tuto chvíli na svých 5 procentech, protože STAN měl 4,9, že se nám zatím nedaří oslovovat naše voliče, kteří nám před volbami odešli k Pirátům nebo jiným politickým stranám. V tuto chvíli se pokoušíme dát třeba v Praze dohromady společný projekt se STAN a za podpory KDU-ČSL a ostatních menší středopravicových stran. Já vnímám komunikaci s voliči, s kterými se setkávám nebo s nimi komunikuji přes maily. Naši voliči od nás očekávají, že se pokusíme dát menší středopravicové strany dohromady do společných alespoň volebních projektů.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Vy jste na podzim TOP 09 přebíral právě proto, abyste straně zvedl preference. Strana na 5 procentech byla, protože jinak by se nedostala do Poslanecké sněmovny. Teď hovoříte, že v průzkumu jste pořád na 5 procentech. Takže se to zvedání zatím nedaří?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Já jsem také paní redaktorko řekl, když se podíváte na všechny mé výroky, že to bude nějakou dobu trvat, než se nám preference zvednout. Jako zkušený člověk, který se už pár let v politice pohybuje, vím, že změna názorů voliče trvá určitou dobu, potřebuje argumenty, potřebuje k tomu další informace. Od počátku jsem říkal, že výraznější změnu v preferencích je možné čekat v druhé polovině mého mandátu. Můj mandát je dvouletý. Dal jsem dohromady koaliční projekt v Praze a stojím v jeho čele. Od něj si slibuju další posuny. Také všem straníkům jsem v prvním roce říkal: „Nečekejte výrazně změny.“ Když se podíváte na ODS, se kterou jsme často srovnáváni, tak chci upozornit, že Petrovi Fialovi, který je úspěšný, trvalo 4 roky, než začaly preference růst. Já to nechci automaticky srovnávat, pouze říkám, že není žádný zásadní důvod, když jsme žili v době politické nestability a nebyla zde vláda, aby najednou v nějaké straně začaly výrazně růst preference.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Jak moc je pro Vás hendikep to, že jste v Bruselu, že nejste v české Poslanecké sněmovně, která je přece jenom hlavním kolbištěm tuzemské politiky? Při jednání o vládě Vás zastiňoval z pozice předsedy poslaneckého klubu TOP 09 logicky Miroslav Kalousek. Je to slabina?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

To je otázka, na kterou často odpovídám. Já si myslím, že nikoliv. Když se podíváte do Evropského parlamentu, tak je tam celá řada předsedů politických stran, kteří jsou schopni na národní úrovni vykonávat národní politiku. Je to takový český pohled. My máme stále pocit, že evropská politika je něco jiného, než česká politika, že nejsme součástí Evropy, že tady je česká politika, pak obrovská zeď a pak jsou ti v Bruselu. Když se podíváte na lídra slovenské opozice pana Sulíka, který je europoslancem, tak vidíte, že to je skloubitelné. Já politicky pracuji jak v České republice, tak v Bruselu. Samozřejmě máte pravdu, že je lepší, když je lídr politické strany na půdě Poslanecké sněmovny. Ve chvíli, kdy nikdo jiný relevantní na předsedu TOP 09 nekandidoval, jsem se rozhodl do toho jít právě proto, abych začal vytvářet projekt spolupráce mezi TOP 09 a STAN. To si nyní vyzkoušíme v Praze. Já sám v tom hraju důležitou roli, protože jsem lídrem kandidátky a dělám maximum proto, abychom na podzim uspěli. Pokud uspějeme, tak se budu samozřejmě věnovat na plno pražské komunální politice a nebudu v Bruselu. Od počátku jsem počítal s tím, že se více zapojím do politiky v České republice. V zásadě jsem při své kandidatuře do čela TOP 09 uvažoval o tom, že bych vedl pražskou kandidátku a od té doby se na to připravuji.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Budete mít zájem příští rok kandidovat do Evropského parlamentu?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Na to Vám v tuto chvíli neumím odpovědět. Ve chvíli, kdy uspějeme v komunálních volbách v Praze a budu mít v nějaké pozici možnost podílet se na pražské komunální politice, tak nebudu kandidovat do Evropského parlamentu a budu se naplno věnovat komunální politice v Praze. Jsou scénáře, se kterými nesouhlasím, kdy primátor Milána je dlouho dobu europoslancem. Já si nedovedu představit kumulovat významnou komunální funkci v Praze, která by byla na plný úvazek, s mandátem europoslance.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

V jaké kondici je teď TOP 09, pokud jde o vnitřní spolupráci ve straně? Někteří novináři popisují určité generační střety, které jsou mezi starším a konzervativnějším křídlem oproti mladšímu a liberálnějšímu. Jde to ztělesnit například do odchodu starostky Prahy 3 Ladislavy Hujové? Nebo bývalé poslankyně Jitky Chalánkové, která chtěla podporu v senátních volbách? Jak tyto odchody vnímáte? Jsou signálem rozepří?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Já samozřejmě chápu, že novináři, a nemyslím to ve zlém, je to jejich práce, že určité změny a přirozenou generační částečnou obměnu musí prezentovat jako střet. Střet to ale není. Paní Chalánková odešla po tom, co nedostala podporu výkonného výboru. Paní Chalánkovou z důvodu, jak se prezentuje a vystupuje, tak jí nepodpořili. Nebyl to střet konzervativců nebo liberálů nebo mladých a starých lidí. Často generační střety prezentovala na Praze. V Praze je celá řada mladších lidí, pokud vezmeme lidi kolem 30 nebo 40 let, teď na kandidátkách. Vyhráli v primárních volbách ve svých místních sdruženích. Dochází k určité obměně. A to považuji za správné a přirozené. Každá strana, která chce do budoucna působit, musí na své kandidátky brát i mladší lidi. Není to ale o tom, že by nám odešli staří členové a zůstali pouze mladší. Je to částečná obměna daná tím, že se členové jednotlivých místních sdruženích v Praze rozhodli, že chtějí dát šanci na kandidátce novým lidem, protože ne všichni zastupitelé za TOP 09 byli v posledních 4 letech na pražském magistrátu viditelní a výrazně aktivní.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Já se na to ptám i proto, že jste to pro časopis Týden komentoval tím, že tito lidé neunesli to, že neuspěli u svých vlastních kolegů.

Ano, to tak je.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Což mě trochu zarazilo u Vás, který jste oznámil odchod z Občanské demokratické strany v roce 2014 pár dní poté, co jste neuspěl ve volbě místopředsedy.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Tam byly ještě jiné argumenty. To nelze srovnat. Jasně jsem odůvodnil, proč odcházím. Ve chvíli, kdy někteří, jako třeba paní Hujová, nedostali podporu od svých straníků ve své místní organizaci a zdůrazňuji, že to bylo vysloveně demokratické rozhodnutí TOP 09 na Praze 3, tak mě překvapilo, že chvíli, kdy paní starostka dostala 10 až 15 procent v primárních volbách, tak odchází. Já to nemyslím ve zlém, ale je logické, že to je nějaká reakce na takovýto výsledek a věřte, že jsme demokratická strana. Předseda tu není od toho, aby určoval, kdo bude naším volebním lídrem. Já do toho nijak nezasahuji. My nejsme ANO, které vytahuje králíky z klobouku a zase už máme za ANO nového lídra v Praze. U nás to probíhá ryze demokraticky a já to úplně respektuji.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Pojďme ještě ke spolupráci stran na středopravém spektru. Vy vytváříte širokou koalici těchto stran v Praze. Jak bude ta koalice pevná? My jsme v minulosti mohli sledovat řadu pokusů o spojení, které nedopadly.

Jasně.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Teď jste ve velmi malém sporu o to, která strana z toho spojení bude podporovat čí kandidáty v senátních volbách. Jak pevné to společenství bude?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Já jsem přesvědčený, že bude pevné. Jsem konsenzuální člověk, který se vždycky snaží najít dohodu a jsem přesvědčený, že moje osobní spolupráce s Hanou Marvanovou, která je lídrem za STAN v naší koalici, tak s panem Volfem, tak i s ostatními kandidáty bude velmi silná, protože Hanu Marvanovou znám dlouhou dobu a dlouhá léta s ní spolupracuji. Spolupracoval jsem s ní jako ministr na protikorupčních zákonech a jsme přátelé. Jsou tam silné osobní vazby a já doufám, že tato koalice bude po úspěšných volbách na podzim schopná řešit problémy, které v tuto chvíli Praha má. Samozřejmě můžete mít obavu o tu koalici. Já Vám mohu pouze říci svůj dojem a své přesvědčení. Čas ukáže, jestli jsou Vaše pochyby na místě. Hanu Marvanovou znám 15 let. 15 let s ní spolupracuji a naše spolupráce byla vždycky výborná. Ať už to bylo na ministerstvu spravedlnosti, v neziskovém sektoru, kdy jsme společně bojovali proti korupci, nebo jsme společně podporovali Pavla Zemana jako nejvyššího státního zástupce. Drobné rozepře sice můžou být, ale to patří k politice. My jsme demokraté, my si věci vždycky vykomunikujeme a doufám, že budeme schopni kompromisu. Spolupráce se STAN trvala velmi úspěšně několik let. Pak se z osobních důvodů rozpadla. Teď se vracíme k projektu, který zde byl a fungoval.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka

Po volbách, ať už dopadnete jakkoliv, pokud se dostanete do pražského zastupitelstva, jak se Vám povede diskuze třeba o spolupráci s Občanskou demokratickou stranou? Jaké máte se svými bývalými kolegy politické vztahy?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/, europoslanec /TOP 09/

Vy dobře víte, že já nikdy na veřejnosti nikoho neurážím a nekritizuji, ani ODS veřejně nekritizuji. Ve chvíli, kdy s námi bude ODS chtít spolupracovat, tak protože je nám to programově blízká strana, tak se spolupráci určitě nebráníme. Za nás je důležité spolupracovat s lidmi, kteří mají podobný program a víme o nich, že budou schopni ten program realizovat. My jsme tady pro občany, nikoliv proto, abychom si vyřizovali osobní účty nebo osobní spory. Já s nikým žádné osobní problémy nemám a bude záležet na ODS, zda s námi bude chtít spolupracovat či nikoliv.

Zdroj: Dvacítka Radiožurnálu, ČRo Radiožurnál, 18. 7. 2018