Pospíšil: Evropa musí být vůči Číně jednotná

19. 6. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Andrej Babiš označil krok Bohuslava Sobotky opustit místo předsedy ČSSD za zbabělost. Mluvil o tom, že opouští potápějící loď. Je to zbabělost? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Nazval bych to chaotickým krokem. Ostatně, když se podíváme na kroky pana premiéra v poslední době kolem vládní krize, tak byly hodně chaotické. Tam jsme v zásadě nevěděli, co pan Sobotka druhý den udělá. Těžko se kolegům v Bruselu vysvětlovalo, co všechno se v České republice děje. Hlavní problém teď v Bruselu byla část, která se týkala nahrávek pana Babiše. I tento krok, který sociální demokracie udělala, je trošku chaotický. Těžko ho bude voličům vysvětlovat. Před několika týdny pan Sobotka kandidoval na předsedu sociální demokracie a po několika týdnech bez jasného důvodu najednou z čela sociální demokracie odchází. Rozumím únavě, ale ta byla před několika týdny také. Nepřichází jako diagnóza najednou. Rozuměl bych třeba tomu, kdyby sociální demokraté řekli: „Předseda a premiér zůstává. Máme jiného volebního lídra.“ To, že odchází z čela strany, kam kandidoval před 2 měsíci, mi připadá dosti zvláštní. Hlavně nevěřím tomu, že by příchod pana Milana Chovance sociální demokracii nějak výrazně pomohl. Pan Chovanec, stejně jako pan ministr Zaorálek, není nová tvář. Není to nová parta, jak o tom hovořil pan Chovanec v jenom rozhovoru. Jsou to lidé, kteří mají za současnou situaci a současné výsledky sociální demokracie stejnou odpovědnost jako pan Sobotka. Chápu, že je pan Sobotka trošku obětní beránek a odchází. Těžko budou ale voliči věřit tomu, že je tu teď nová sociální demokracie s novým programem, s novým předsedou panem Chovancem, který odpovídá za ty výsledky. Podívejte se, jak klesly preference sociální demokracie poté, co pan Chovanec zpackal policejní reformu. To bylo velmi kontroverzní téma a velmi debatované. Má tak podíl na poklesu preferencí sociální demokracie.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Pane europoslanče, rozumíte tomu rozdělení funkcí v ČSSD? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Nerozumím tomu. Pan ministr Zaorálek potvrdil to, že chování pana premiéra je chaotické. Hledání nového předsedy sociální demokracie by trvalo týdny nebo měsíce. Proto nechápu, proč se nezvolil logický model: „Máme tady volebního lídra, ale předseda strany, který byl před několika týdny zvolen, zůstává předsedou.“ Proto je to pro mě chaotické. Budu přát štěstí panu ministrovi Zaorálkovi, aby platila teze, kterou řekl, že mu Milan pomůže. Víme, jak se pan Milan Chovanec postavil ke svým kolegům panu Tejcovi a Haškovi v minulosti, když s nimi společně navštívit pana prezidenta na Hradě. Nechci to ironizovat, ale samozřejmě nemám radost z toho, že má demokratická politická strana takovéto problémy. Bohužel jí ty problémy způsobuje vedení. Budu doufat, že voliči její krok pochopí.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Nemyslím, že je to tak chaotické, jak říkáte. Vždycky jsem byl přesvědčen, že když vznikne problém, a ten vzniká v každé straně, kdy jde strana dolů a nedaří se, tak je důležité, jak se ten problém řeší. Vždycky mě imponovalo, jak to řešili v sociálně demokratických stranách kolem nás. Místo toho, aby problém vrhli na členy, aby to vyřešili v tajných volbách, tak si zodpovědností funkcionáři sedli a dohodli se, jak to udělají. V Česku se poprvé v sociální demokracii stalo, že jsme si místo bratrovražedných bojů a složitých voleb řekli: „Ne, my se dohodneme tady. Řešení předložíme a jsme připraveni pracovat.“ 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Jestli budou boje, to se ještě ukáže. Dohoda je několik dní stará. Pokud to bude bez bojů, tak je to pro tuto zemi jedině dobře. Bratrovražedné boje ale můžete vyloučit, až proběhne v tomto triumvirátu celá volební kampaň a vy budete fungovat konsensuálně. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Bratrovražedné boje nebudou proto, že jsem přesvědčen, že mám v tuto chvíli velmi slušnou podporu regionu a členů strany. Proto věřím, že budu mít i podporu do kampaně, která nás čeká. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Já Vám to přeju, protože další problém Vaší strany jsou vnitřní boje v regionech, viz kauza vzpoury jihočeské sociální demokracie proti vedení, spor o pana Zimolu na kandidátku. To jsou spory, které musíte vyřešit, pokud chcete být před voliči vnímáni jako jednotný seriózní partner. Nejen vedení, chaotický premiér a vládní krize, ale i dole je vidět, že strana nefunguje příliš konsensuálně. Takže držím palce, protože není v zájmu České republiky, aby se demokratická levicová strana rozpadala. Doufám, že rozpad nenastane.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Z Vašich slov vyplývá, že nevěříte tomu, že spolupráce mezi volebním lídrem a předsedou strany bude fungovat.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Nevěřím tomu, že bude pan Chovanec dlouhodobě ochoten hrát muže číslo 2 a krýt záda panu Zaorálkovi. Na to znám pana ministra, jako politika z Plzeňského kraje dlouho. Když to tak bude, tak budu rád. Upozorňuji na to, že je několik dní po této dohodě. Počkejme si, uvidíme. Ta strana je opravdu v těžké situaci. Je věčně rozklížená, viz boje kolem jihočeské kandidátky. Preference klesají. Vláda musí ještě dál vládnout. Uvidíme, jak bude pan premiér dál fungovat. Všechno je to s velkým otazníkem. Role pana Zaorálka není jednoduchá. Přál bych mu, aby stranu stabilizoval. Obávám se ale, že to je v tuto chvíli spíše přání než realita. Takže uvidíme, počkejme si. 

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Včera se konala programová konference ČSSD. Strana chce voliče nalákat na slib zvýšené mzdy, minimální mzdu 16 tisíc korun, průměrný plat 40 tisíc korun, zaměstnanecké benefity. ČSSD je vládě 3,5 roku. Máte pocit, že vláda malé a střední podnikatelé podporovala?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Domnívám se, že ČSSD nikoho nepřesvědčí, že chce podporovat malé a střední podnikatele. Co se tady dělo 3,5 roku? Registrační pokladny a jiné věci. To by ČSSD musela vyloučit pana Štěcha, jejich prominentního člena, který před několika dny proti malým a středním podnikatelům vystoupil s tím, že je jim třeba zvednout odvody. Můžou přesvědčovat o národní hrdosti sociální demokracie, ale malé a střední podnikatele jejich strana opravdu nezastupuje a nikdy pro ně nic neudělala, naopak. Předchozí ministr Mládek a jeho výhrůžky. Teď předseda Senátu pan Štěch a jeho výhrůžky malým a středním podnikatelům, že jim zvedne odvody. Jejich program chce lidi hodně buzerovat, použiji-li jejich termín, že nechtějí lidi buzerovat. Navrhují zvedání daní, navrhují progresi daně, zavedení dalších daní. Slibují všechno všem, a to v situaci, kdy máme v době ekonomického růstu pro příští rok stále odhadovaný schodek rozpočtu 50 miliard. Ten program je krásný, plný slibů, ale, dopište tam, pane ministře Zaorálku, jako nový volební lídr, kde na to seženete peníze, protože v rozpočtu zkrátka nejsou. Máme stále schodkový rozpočet. Jste po 4 letech na konci vlády v době obrovského ekonomického růstu a nejmenší nezaměstnanosti v celé Evropě. Nebyli jste schopni dojít k vyrovnanému rozpočtu. Můžete to shazovat na koaličního partnera, ale je to jedna vláda. Vy jste tam hlavní politická strana. To považuju za strašně špatný signál. I toto, jak je nakládáno s veřejnými penězi, ovlivňuje to, proč vás voliči dneska příliš nepodporují. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Když řekneme, že chceme snížit daně 98 procentům fyzických osob, tak to dělá asi minus 20 miliard ztrátu. Banky představují asi plus 11 miliard. Daně z příjmu právnických osob, velkých podniků, dělají 6 miliard. Pak tam je daň z majetku. Jsme jediná strana, která dělá fiskálně neutrální politiku. To, co je základem našeho programu, je, že jste tady 20 let prosazovali politiku uvolňování a deregulace. Výsledek je, že nám peníze z velkých firem odtékají do zahraničí. Nedávají to do investic ani do mezd. Ty jsou nízké. Všechno to odplouvá ven. Proto říkáme, že takhle to dále nejde. Máme národohospodářskou politiku. To je podstata toho programu. Přišli jsme s národohospodářskou strategií, jejíž podstatou je podpora malého a středního podnikání. Myslím, že v tom, že dostaneme české firmy do globálních řetězců, že jim pomůžeme modernizovat, v tom je cesta k růstu.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Budu šťastný, když se daně zvyšovat nebudou. Když se to v téhle zemi podaří, tak to bude úspěch. V programu, který ale navrhujete, mluvíte o progresivní dani i pro fyzické osoby, ne pouze pro velké zahraniční společnosti. Mluvíte tam o tom, že budete uvažovat, jak zdanit malé a střední podnikatele, zvýšit jim sociální a zdravotní odvody. To není pouze o velkém zahraničním kapitálu, který chcete zdanit. Chcete zdanit každého, kdo je úspěšný. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

To jste špatně četl.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Četl jsem pana Štěcha. To je váš předseda Senátu. Mluvíte o fiskální neutralitě. Máte schodkové rozpočty. Po 4 letech vlády je schodek rozpočtu 50 miliard. To není fiskálně neutrální.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Pan Štěch bude od zítřka respektovat to, co je napsané v programu. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Ale kde je záruka, že platí program, a ne názory vašich klíčových členů?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Záruka je ve mně. V září mám plán napsat shrnutí toho, co nabízíme. Podepíšu to svou rukou a svou krví. To bude platit. Pro mě je to úplně klíčová věc. Jsem v politice už dlouho, ale to je také výhoda. Lidé si mohou vždycky ověřit, že jsem splnil to, co jsem řekl. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Čtyři roky jste ve vládě. Měli byste říkat, že to je v pořádku. Měli byste obhajovat výsledky vaší vlády. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Ono 4 roky vlády nebyly dost dlouho na to, abychom odčinili to, co tady bylo 20 let.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Vy jste také vládli, Zemanova vláda, vláda Špidly, vláda Zemana. Polovinu času jste vládli vy. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Vy jste tady vytvořili poměry, které jsou nesmírně výhodné pro velké podniky. Je tady daňový ráj pro největší a nejmladší podniky. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Ale to zavedla Zemanova vláda.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

To bylo rozhodnutí pana Topolánka, který přišel s velkými balíčky, když začal snižovat daně. Odstranit důsledky této politiky není jednoduché. Dneska máme ve vládě představitele velkého kapitálu, pana Babiše. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Vy jste si ho tam vzali. Čtyři roky jste s ním vládli. Čtyři roky jste mu všechno tolerovali. Mlčeli jste u Čapího hnízda. Dělali jste, že nic. Najednou se pan Sobotka před volbami probudí a je hrdina. Tomu máme věřit? To jsou důvody poklesu preferencí, pane ministře. Lidi vám to nevěří.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Nemluvte za lidi. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Tak vidíme výzkumy.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Díky tomu, že jsme vládli s panem Babišem, jsme dokázali zrealizovat 70 procent věcí, o které nám šlo.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

To je buzerace občanů, o které jste hovořil. Registrační pokladny a tak dále.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Zvyšování minimální mzdy a politika vůči rodinám není žádná buzerace občanů. Co se ale nepovedlo a na čem jsme s panem Babišem narazili je to, že jsou pro něho limity, které nikdy nepřekročí. To se týká právě velkých podniků. Hlavní téma boje sociální demokracie do budoucna bude, když začneme bojovat proti zneužívání dávek a zneužívání daňových úlev. Proti zneužívání takového typu dávek, když někdo na Čapím hnízdě použije dávku 50 milionů. Když někdo používá daňových úlev na jednokorunové dluhopisy, a dokonce na tom vydělává stovky milionů. Tady je jeden člověk schopen zneužít dávky, co nedokáže zneužít nikdo v celé republice. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

A vládnete s tím člověkem. V téhle debatě jste před 3 týdny říkal, že je třeba, aby vláda pokračovala dál. 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Když vláda přicházela, tak byl v této zemi rozklad. Dokázali jsme situaci konsolidovat, ať to bylo s panem Babišem. Vrátili jsme zemi do růstu. Dokonce jsme ji vrátili silné postavení v Evropě. Dneska je to jedna z nejlepších vlád, co se týče růstu, která má supernízkou nezaměstnanost.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

To není díky vám. To jsou ekonomické cykly, které jsou tady nastartovány. Růst je skoro v celé Evropě. Vy jste tomu naštěstí nemohli zamezit, ale to není vliv vlády. Pan ministr tady začal volební kampaň. Tvrdí, že je nová tvář, byť je to klíčová osoba sociální demokracie. Cituje volební program. Je třeba si uvědomit, že to říká jako člověk, který není předsedou té strany, to znamená. Vy to podepíšete, že Lubomír Zaorálek takto slibuje, pak nějak dopadnou volby a pak sociální demokraté řeknou: „No jo, ale on není našim předsedou strany. Předsedou strany je tady pan ministr vnitra se střelnou zbraní přes rameno. Ten na to má stejný názor jako on nebo ne.“ To je důležité vědět. To je ta nečitelnost, o které jsme na počátku hovořili, že jste volební lídr, ale bohužel nejste hlava sociální demokracie. Že Vy to pane ministře podepíšete, ještě není pro voliče garance, že za Vámi bude stát celá sociální demokracie. Co se stane, když na to bude mít pan Chovanec jiný názor? Když bude třeba proti některým buzeracím, jak jste říkal? Když si srovnám Vaše výroky a jeho, tak je více levicový než Vy. Byl bych opatrný. Netransparentnost strany bude narůstat. Když se podíváte do Německa, kde byly také určitou dobu 3 hlavy sociální demokracie, tak to u voličů příliš nepomohlo. Byl bych šťastný, kdyby to, co řekl Lubomír Zaorálek, platilo. Vy to určitě budete chtít dodržet, já Vám věřím, ale nejste šéf sociální demokracie. Je otázka, jestli to můžete opravdu reálně za sociální demokracii garantovat.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Pane europoslanče, v roce 2012, když byl Jiří Paroubek předsedou strany LEV 21, se o Vás vyjádřil, že jste kryl justiční mafii, když jste byl ministrem spravedlnosti. Teď se chce vrátit do sociální demokracie. Sám o sobě mluví v tom smyslu, že má poskytnout straně morální oporu. Co si o tom myslíte?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Všichni o mně dobře ví, že jsem celou dobu s justiční mafií bojoval. Dokonce mě nechal i Pavel Němec sledovat. To potvrdila Mladá fronta DNES. Takže to jsou spíše výroky politického oponenta, které jsou úplně směšné a naprosto nepravdivé. Pana Paroubka, nesleduji, takže pořádně ani nevím, jaké má úmysly. Sociální demokracii trápí jiná témata, o kterých tu hovoříme. Na kolik se bude schopna konsolidovat a jasně představit program, který bude realizovatelný. Nebude zemi zadlužovat a nebude buzerovat lidi. Vstup pana Paroubka je drobnost, která nebude mít na chování sociální demokracie vůbec vliv. 

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Pane ministře, jak dění v ČSSD po proběhnuté vládní krizi ovlivňuje prezident České republiky? Má tam stále tolik příznivců? Vidíte už teď nějakého jiného kandidáta? 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Přál bych si, kdyby to byl někdo, kdo rozumí tomu, že léta 2017 a 2018 budou pro Českou republiku klíčová. Po všech volbách se bude rozhodovat o tom, kam budeme patřit. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Doba je opravdu přelomová. To říká pan ministr správně. Rozhoduje se, kam budeme patřit. Rozhoduje se, jestli budeme patřit na Východ, jak by to chtěl pan Zeman. Tady mě fascinuje, jak pane ministře souhlasíte s jeho politikou blízké spolupráce se zeměmi, které popírají lidská práva a demokracii. Pan Zeman mnohem víc jezdí na Východ. Na Západě se příliš neobjevuje. Kolikrát navštívil Německo nebo jiné země, které jsou pro nás obchodně klíčové, ale hlavně země, které vyznávají svobodnou demokracii a evropské hodnoty? Zvítězí-li Miloš Zeman, nebo kandidát s podobnou politickou orientací, pak bude zahraniční politika z pohledu idejí Václava Havla úplně mrtvá, stejně jako je dosud. Obávám se, že bude dále posilovat tendence v České republice a ve společnosti odklánět se od Evropské unie a přiklánět se k východním zemím typu Rusko, Čína a Ázerbájdžán. Mně tyhle země nevadí, ale je třeba říci, že nejsou demokraciemi. Popírají principy pluralitní demokracie. Nehájí lidská práva. Podívejte, co se děje v Rusku s politickou opozicí a menšinami. Pro nás musí být partnery hlavně země, které respektují lidská práva, demokracii a svobodu. To dneska bohužel Miloš Zeman nedělá. Hovoříte o tom, že Čína má hromadu peněz a vizí. Když se podíváte na výsledky, tak i váš koaliční partner pan Babiš říká, že u nás ty peníze příliš vidět nejsou, že to byly velké sliby, velké dohody a velké miliardy ve vzduchu. Realita investic Číny je zde menší, než třeba investice Tchaj-wanu. Do Číny vyvážíme 3-4 procenta našeho vývozu. Šedesát procent vývozu jde k našim sousedům do zemí buď Visegrádu nebo do Německa a Rakouska. Musíme se orientovat na Západ, na státy, které mají podobnou civilizační orientaci. O tom ten boj bude. Zda to bude prezident, který bude mít takovýto vztah k Západu a k zemím nám kulturně blízkým nebo nebude. Jsem zvědav na vaší pozici, protože je tu jasný mocenský pakt Zeman – Babiš. To každý vidí z výroků vzájemné podpory. Bylo to ostatně vidět i ve vládní krizi, kdy jsem se cítil trapně, když jsem viděl pana premiéra Sobotku na Hradě, jak mu pan prezident holí ukazoval. Předváděl tam divadlo kolem podání demise celé vlády. To bylo ze strany pana prezidenta velmi nedůstojné. Vám přeji, abyste i v mocenském paktu Babiš - Zeman našel nějaké místo z hlediska komunikací s Milošem Zemanem, protože marná sláva, ale voliči sociální demokracie a voliči Miloše Zemana jsou do určité míry jedna nádoba. Ve chvíli, kdy je spor mezi lídrem sociální demokracie a Milošem Zemanem, tak se ti voliči v zásadě dělí. To bylo vidět i na výsledku, jak klesly preference sociální demokracie po sporu pana Sobotky s panem Zemanem.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Pro mě jsou nejzajímavější výsledky, které tady máme. Ekonomická diplomacie, které se věnuji, vedla k tomu, jak nám roste a v poslední době rostl výměnný obchod se Spojenými státy americkými. Byly to sofistikované výroby. Podívejte se, jak roste vývoj s Izraelem. Podívejte se na konkrétní výsledky vlády. Je pro mě radost, když posilujeme obchod s náročnými trhy, kde nám berou kvalitní výrobky. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Tomu tleskám, ale není to politika Miloše Zemana. Miloš Zeman jezdí na Východ, nikoli do Spojených států amerických. Teď se nechci bavit o tom, jak byla zrušena jeho návštěva v Bílém domě. To by nebylo korektní. Velmi ale podporuji, co říkáte. Uznám jako opoziční politik, když bude český ministr zahraničí opravdu vnímat vyspělé demokratické země jako klíčové partnery pro obchod. Tleskám tomu, budete-li posilovat obchody s Izraelem, Spojenými státy americkými a s Evropskou unií.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Když jsem byl na Valném shromáždění OSN, tak tam došlo k tomu, že si před zraky všech účastníků podali ruce americký prezident Obama a čínský prezident Si Ťin-pching. Minimálně uznejte to, že je Čína strašně důležitý hráč s jediným geopolitickým projektem, který tady má dneska Hedvábnou stezkou.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Byla tu velká slova ze strany prezidenta i vlády o narůstajícím obchodu s Čínou. Výsledky jako takové objektivně nejsou. Mluvíte o dohodě Čína - Spojené státy americké. Ano, dvě velké supervelmoci. My jsme bohužel relativně malá země. Velmi se obávám, že nás Čína zneužívá. Jsme pro ní takový trojský kůň do Evropské unie. Využívá toho, že má pan prezident Zeman afinitu a vztah k zemím, kde fungují podivné polodiktátorské a komunistické režimy. To je bohužel realita. Vyhodnoťme čísla a fakta. Když se podaří, že zde bude opravdu čínský obchod a investice růst a nebudou to jen akvizice, že koupí nějaký fotbalový klub, ale vybudují tady novou fabriku na zelené louce, tak budu rád. Zatím jsou to bohužel pouze slova. Výsledky s Čínou v podobě konkrétních zrealizovaných projektů, ne domluvených, zatím bohužel nejsou.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/

Dneska žádná soudná země nebere Čínu na lehkou váhu. Je chyba, pokud to tak nevnímáme. Jsem rád, že tato vláda začala tenhle obtížný dialog s někým, kdo je klíčový partner budoucnosti. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Je třeba, aby celá Evropská unie vystupovala vůči Číně jednotně. Když ostatní lídři někam nejdou, nemá tam jet pouze český prezident. Máme postupovat jednotně, protože je Evropská unie velký silný hráč s půl miliardou spotřebitelů. Vůči Číně může být rovným partnerem. Bohužel jsme příliš malá země na to, abychom si mohli myslet, že nás Čína bere jako rovného partnera. Pak je tady vaše velmi podivné prohlášení 4 ústavních činitelů, které jste podepsali jako sociální demokraté, když zde byl dalajláma. Chování vedení sociální demokracie, včetně prezidenta, který je bývalý člen, je vůči Číně servilní. Když tady byl dalajláma, tak jste se omlouvali Číně, že ho ministr kultury přijal. To není rovný s rovným. Je to servilní chování prezidenta a bohužel i představitelů sociální demokracie vůči Číně. Dalajláma je toho konkrétním příběhem.

Zdroj: Partie, Prima TV, 18. 6. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme