Politici si nás vychovali

Rozhovor s lídryní TOP 09 v Jihomoravském kraji Annou Putnovou

22. 4. 2010

Lídryně krajské kandidátky TOP 09 Anna Putnová říká, že čelným politikům jde jen o sebe

Jednička jihomoravské kandidátky TOP 09 Anna Putnová je zároveň děkankou Fakulty podnikatelské na VUT. „Politici žijí svůj virtuální svět," říká o současném složení parlamentu.

* Myslíte, že se dá skloubit práce děkanky s prací poslankyně?

Ano. Bude to náročné, ale při profesionálním řízení času a dobré spolupráci s týmem, který mám, by to mělo být možné. Vstupuji do politiky právě proto, že jsem celý život ve školství a musela jsem odžít a odpracovat řadu nekompetentních rozhodnutí a rozhodnutí, která byla špatná z nedostatku informací.

* Nebojíte se zpolitizování vysokého školství?

Víc zpolitizované už ani být nemůže. Podívejte se, jak to vypadá na Západočeské univerzitě. Naopak je potřeba, aby politici jednoznačně řekli, co chtějí udělat, a pak už nechali v klidu pracovat odborné komise a nekazili jim to. To je možné zařídit zcela transparentně.

* Co ještě trápí vysoké školy?

Dlouhodobě neřešené problémy. Nejasná koncepce, způsoby financování. My třeba máme tři tisíce studentů a nevíme, jak budeme v příštích letech financováni. Přitom rozhodujeme, kolik lidí nabereme, a přijímáme je na pět let. Je potřeba udělat jasnou koncepci, určit, kam chce společnost jít, zda rozvineme všechny směry vzdělání, nebo vybereme určitý segment, kde se budeme více angažovat.

* Máte ambice stát se ministryní školství?

Bylo by to na zvážení. Ale byla jsem vyslaná ve shodě s kolegy a studenty na tuto poslaneckou misi, takže to je dotaz také na ně.

* Přijala byste takovou nominaci?

Brod je daleko, na to bych nechtěla odpovídat. Teď hned bych ji asi nepřijala, ještě se musím učit.

* O vaší osobní orientaci na vzdělání asi nemůže být pochyb. Zaměřme se tedy jinam. Jste pro výstavbu velkých sportovišť?

Sport je jedna z oblastí, která vyžaduje podporu. Je to způsob, jak mladé lidi naučit využívat volný čas. Pokud jde o výstavbu velkých sportovišť, jsem velmi skeptická, protože nám stačila jedna O2 Arena (v Praze - pozn. red.), která zadělala na problémy do dalších let. Chtěli bychom podporovat sport na dobrovolné bázi. Výstavba megasportovišť musí být dobře zdůvodněná a propočítaná.

* Zabýváte se i firemní etikou. Šlo by z ní něco přenést do politiky?

Velmi mnoho. Politici se už dávno odtrhli od reality a žijí si svůj virtuální svět, který nemá mnoho společného s tím, co prožíváme my v každodenní realitě. Politika během posledních patnácti let neskutečně zhrubla. Vidím za tím jen osobní ekonomické zájmy politiků. Společnost je k nim příliš tolerantní. Postupně nás osmělovali svými kauzami, až nás přivedli do situace, kdy si veřejnost jen ponadává, ale nevolá nikoho k odpovědnosti.

* Proto je v politice tak málo žen?

Tvrdé a drsné prostředí je odrazuje. Asi by nebyly vhodné kvóty na počet žen v politice, protože dosazené ženy by měly slabý mandát. Stačí dodržovat zákony a vytvářet prostředí, které není nepřátelské k ženám.

Jakub Ghanem
MF Dnes, 22. 4. 2010, Rubrika: Jižní Morava, Strana: 2