Polčák: Vraťme do legislativy domovské právo

Rozhovor s europoslancem Stanislavem Polčákem

2. 12. 2014

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Starostové a nezávislí chtějí do české legislativy vrátit domovské právo. Oznámili to na dnešní konferenci hnutí. Lidem by pak v případě nouze neměl pomáhat stát, ale obec. Domovské právo platilo v českých zemích od poloviny devatenáctého století za Rakouska-Uherska a za první republiky. Zrušili ho až komunisté po nástupu k moci v roce 1948. Tehdy se obec musela starat o chudé, kteří se ocitli v tíživé situaci a měli domovský list. V ostatních případech takovou povinnost neměla. Naše pozvání přijal místopředseda Starostů a nezávislých, europoslanec Stanislav Polčák. Dobrý večer.

Stanislav POLČÁK, europoslanec, místopředseda strany /STAN/

Hezký večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane poslanče, jak vážně rozpracovaný máte návrh na ukotvení domovského práva v českém právním řádu, nebo je to spíš takový čerstvý nápad?

Stanislav POLČÁK, europoslanec, místopředseda strany /STAN/

Nejedná se o žádný čerstvý nápad, ale jedná se o mojí osobní iniciativu, to naprosto přiznávám, na druhou stranu byl jsem překvapen i dnešním přijetím, kdy jsem tento návrh mohl poprvé veřejně představit před Fórem starostů, to znamená těch, řekněme, libovolnějších, které mohou posoudit dopady toho návrhu a byl jsem překvapen jak diskusí, tak i jaksi vřelým přijetím dopadů tohoto návrhu na veřejný život, respektive to, co od čeho jaksi my očekáváme, tento návrh, i co způsobí ve veřejném životě, to znamená, nastavení trendů, náležitosti a sounáležitosti k obcím a k městům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Když před sebou ten plán má ještě dlouhou legislativní cestu, pokud bude někdy v budoucnu přijat, můžete říci, na čem alespoň v základu stojí, jak by se měly změnit vztahy obcí a obyvatel?

Stanislav POLČÁK, europoslanec, místopředseda strany /STAN/

Měly by se změnit v tom směru, že příslušnost k určité obci bude samozřejmě nejen právo, ale i jistá výsada, bude to jistý váš životní plán, k jaké obci chcete příslušet a v ní strávit svůj život, vychovávat svoje děti. Je to jakási motivace těch, kteří chtějí vytvářet hodnoty, právo vytvářet jejich domov, proti těm, které by chtěl označit možná jaksi slovem vyžírkové nebo lidé, kteří se v tom systému pouze vezou a nepřenáší žádnou další hodnotu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Kdo by rozhodl o tom, kdo teď, vás budu citovat, je vyžírka a kdo je občan, který by mohl obci prospět, protože pak se může stát, že se někteří lidé ocitnou bez pomoci, pokud by obce měly přijmout dosavadní starost státu, třeba v rámci sociálních dávek?

Stanislav POLČÁK, europoslanec, místopředseda strany /STAN/

Naopak, ten systém nemůže být postaven na žádné libovůli. Na přijetí do toho domovského svazku samozřejmě musí mít ten občan právní nárok, pokud splní stanovené podmínky, jinými slovy, ti, kdo by ty podmínky splňovali a nebyly by nastaveny samozřejmě nikterak jaksi přísně, by ten nárok vždycky měli. A musíme vyloučit v tomto případě, že vždycky tu libovůli, která by mohla být šikanózní nebo projevem jistých nesympatií, toto všechno ten návrh samozřejmě by musel odstraňovat, já, pokud jsem je měl možnost představit, tak byť na začátku byly určité pochyby a myslím si, že to je důležité, aby se o těchto pochybách existovalo ..., diskutovalo, tak se mi je podařilo určitě minimálně z devadesáti procent rozptýlit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Vysvětluje místopředseda Starostů a nezávislých, europoslanec Stanislav Polčák. Díky i vám, na shledanou.

Stanislav POLČÁK, europoslanec, místopředseda strany /STAN/

Taky, na shledanou.

ČRo Radiožurnál, 2. 12. 2014, pořad: Ozvěny dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme