Polčák: Starosta nemůže porušovat ústavní principy

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

27. 11. 2011

Václav MORAVEC, moderátor

Ale je to běh na dlouhou trať, ale to asi neuklidní ty lidi, kteří v letošním roce zažili takovou smogovou situaci jako v posledních dvou třech letech ne. Protože byla špatná inverze. My, když se podíváme na další data, lokální topeniště, kde řada lidí topí nejrůznějšími odpady, se podle odborníků přibližně třetinou podílejí na zhoršené kvalitě ovzduší. Vy to teď uvidíte sami. Do 10 let od nabytí účinnosti zákona, by však všechny domácnosti měly povinně provozovat kotle, které splňují třetí emisní třídu, tedy kotle vyšší kategorie právě na pořízení ekologičtějšího způsobu vytápění by domácnosti mohli získat dotace, jenže i to to nevyřeší to topení možná v těch sociálně slabších lokalitách, kde se topí plasty, které jsou dokonce nacpané pilinami. To znamená ony PET lahve, pane ministře, kdybyste měl dát opravdu jasnou odpověď. Uděláte ještě jako ministerstvo životního prostředí něco pro to, co říká paní zástupkyně Seitlová. Využijete současných právních nástrojů, vydáte vyhlášku a pak teprve se bude zpřísňovat zákon o ochraně ovzduší anebo budete dál pracovat jenom na zpřísnění zákona ochraně ovzduší?

Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí /ODS/

My máme hotový zákon. Ten zákon leží ve sněmovně a musí být schválen. Na základě něho musí přijít prováděcí vyhláška, těch vyhlášek nebude jenom jedna, nejen tato. Ten zákon jich bude obsahovat celou řadu. Tohle je debata, která běží paralelně jako poslední část té mozaiky. Všechno ostatní už jsme debatovali. Vy jste říkal o tom, čím se topí, tak tohle je ostravská raketa. To je to, co vstoupilo jako fenomén do podoby zneužívání principu i sociálního. Víte, já nemám vůbec žádnou iluzi o tom, že nejenom v Moravskoslezském kraji situace je sociálně zhoršená. Jsme na prahu krize. Ta situace bude horší. Porostou ceny energií. Víme, že dnes je nejlevnější dřevo, které roste. Víme, že dnes druhý nejlevnější zdroj pro vytápění domácností je uhlí a teprve s odskokem to, co by bylo nejlepší, centrální zdroje vytápění, i když třeba v Ostravě 90 % domácností ve městě Ostravě, což je unikátní číslo, je na zdroj vytápění. Ale pálí se tímto také. A ten problém je v tom, že to není o tom, že by pálilo 20 či 30 nebo 50 % domácností, chraň pánbůh, ta situace taková u nás není, ale jde o to, že stačí jeden, který tímto topí a zamoří to jedno malé údolíčko a ten největší vliv je na děti, které tam bydlí.

Václav MORAVEC

To jste si vy vyrobil nebo jste to dostal jako dárek?

Tomáš CHALUPA

Ne, to mám prosím pěkně, to je ošklivý dárek, ale to mám přesně od mých kolegů z Ostravska, já  už jsem jich viděl v různých verzích mnoho, dokonce z Litvínovska.

Václav MORAVEC

Co v tom všechno je?

Tomáš CHALUPA

To snad ani nebudu říkat, abychom nevytvářeli návod.

Václav MORAVEC

Z Litvínovska to je.

Tomáš CHALUPA

To znamená, vypuštění vzduchu prostřednictvím mikrovlnné trouby a tak dále. Jsou tam různé formy různých olejů, mazutu, kalů, benzinu, pilin a ošklivostí.

Václav MORAVEC

Co se s tím tedy dělá, aby když do týdne přijde znovu smogová situace v Ostravě, tak co se s tím dá dělat, aby ti, kteří topí tímto a způsobí až třetinu ve čtvrtinovém znečištění ovzduší, tak aby za to byli nějakým způsobem potrestáni?

Tomáš CHALUPA

Jsou 3 věci, my musíme ty domácnosti podpořit v tom, aby přešli k šetrnějšímu způsobu vytápění.

Václav MORAVEC

A podpoříte je jak?

Tomáš CHALUPA

Podpoříme je, teď spouštíme na konci roku pilotní program dotace na výměnu kotlů na tu třetí generaci podle toho, jestli je to na dřevo, nebo na uhlí. Je-li to na uhlí, tak stojí ten kotel zhruba 80 tisíc. Když si koupíte ten nejjednodušší, stojí zhruba 20 až 25. Tedy přispět na ten rozdíl. V případě dřeva je to levnější. Chceme spustit kampaň na začátku roku, která má vysvětlit, že tohle je opravdu něco, co škodí, a že je potřeba se nad tím zamyslet. Vtáhnout do hry tu mladou generaci, inteligenci, které je na Ostravsku velká řada. Dneska je to jeden z nejvíce rostoucích regionů univerzitního vzdělání.

Václav MORAVEC

A propó do toho pilotního projektu dáte jak velkou částku nákupu?

Tomáš CHALUPA

V prvním pilotu je to 10 milionů ministerstvo životního prostředí a 10 milionů Moravskoslezský kraj. Předpokládáme vyhodnocení zhruba po roce. My jsme připraveni alokovat národní zdroje zhruba v násobku té částky pro další období a zároveň jednáme o tom, jakým způsobem to podpořit z evropských zdrojů.

Václav MORAVEC

Když ten kotel stojí 80 tisíc, kolik by byla podpora?

Tomáš CHALUPA

Do 60 tisíc. To je ta nejvýše možná.

Václav MORAVEC

Jak velká by byla podpora? Že by 20 tisíc platili lidé jenom za ten kotel?

Tomáš CHALUPA

My se snažíme těm lidem přesvědčit. Ten princip je, že namísto toho, aby si koupili kotel, jehož výhřevné vlastnosti jsou velmi malé, ve kterém jde spálit úplně všechno a který stojí zhruba těch 20 až 25 tisíc, aby si koupili kotel, který má vlastnosti lepší.

Václav MORAVEC

Těch 80.

Tomáš CHALUPA

To je podle toho, jestli je to na uhlí nebo na dřevo, je-li to na dřevo, tak stojí nějakých 30 tisíc. Je-li to na uhlí, stojí zhruba 75 až 80, podle toho, jaký je momentálně na trhu a bavíme se o té podpoře té věci.

Jitka SEITLOVÁ, zástupkyně ochránce lidských práv

Ale já se domnívám, že ta částka je podstatně vyšší, protože vy musíte udělat i stavební úpravy a to samozřejmě je otázka, jak potom bude aplikováno plošně.  ale pane redaktore, já bych přesto chtěla upozornit, že v tuto chvíli bychom měli využívat  všech těch nástrojů, které jsou k dispozici, a to můžeme udělat hned, to můžeme udělat zítra. Je to na úrovni obcí, měst a ministerstvo by mohlo metodicky pomoci, ale ten hlavní problém, který je na Ostravsku, to znamená, 69 % znečištění ovzduší, jde opravdu z průmyslových zdrojů a to z několika průmyslových zdrojů, které tam jsou.

Václav MORAVEC

Paní zástupkyně, abychom nejdřív vyřešili tenhle ten problém kotlů a pak se dostaneme k tomu dalšímu problému. Oslovím místopředsedu Starostů a nezávislých, poslance Stanislava Polčáka. Pane poslanče, setkáváte se při diskusi se starosty opravdu s tím, že samy obce nevyužívají těch možností, které v současnosti mají, jak tvrdí senátorka Jitka Seitlová, respektive bývalá senátorka Jitka Seitlová, já vás stále mám jako senátorku, omlouvám se. Tak že nevyužívají této možnosti a navíc, že postrádáte onu vyhlášku, která už měla být hotova?

Stanislav POLČÁK, místopředseda strany /STAN/

Tak je skutečností, že v současné době se množí výtky občanů právě na to, že dochází k plošnému znečišťování ovzduší právě třeba i v těch lokálních místech, menších městech a obcích, úplně velkoměst se tento problém netýká. Tam ti znečišťovatelé jsou skutečně jiní. To myslím, že řekla paní zástupkyně ombudsmana velmi přesně. A starostové, že by postrádali sami o sobě tu prováděcí vyhlášku, tak toto jaksi postavit nelze, protože ta kompetence je stanovena z hlediska toho orgánu, který se tím má zabývat, na obce s rozšířenou působností a těchto obcí je v České republice něco přes 200. To znamená, není to problém, do kterého by mohli plošně zasahovat starostové, jich máme v České republice přes 6200. Samozřejmě, já také pocházím z vesnice, tak je vidět, že ta podpora, která byla na začátku jaksi udělena těm šetrným způsobem energetického vytápění, tak ubývá, respektive dochází ke zdražování a samozřejmě rok od roku je ta situace horší a já si myslím, že skutečně bude třeba, aby ministerstvo tím metodickým pokynem a takovou vyhlášku, tak aby tu situaci napravila. To měla opět paní zástupkyně pravdu. Problém ještě je jeden. Já bych chtěl možná panu ministrovi pogratulovat, že jaksi předložil tak kvalitní právní předpis. On byl dokonce předložen i se všemi prováděcími vyhláškami. Ta norma má sice jen 50 paragrafů, ale ty prováděcí vyhlášky byly předloženy také v textované podobě. To znamená, my už konkrétně víme, o čem se v parlamentu můžeme ten následující měsíc bavit.

Václav MORAVEC

Jinak řečeno, vy netlačíte na ministra životního prostředí Tomáše Chalupu, aby došlo k lepší formulaci, přesnějším formulacím, jak právě zabránit pálení těchto ostravských a nejen ostravských raket, jak se tomu mezi veřejností říká, a aby byly sankce zhruba 20 tisíc korun pro ty, kteří odmítnou návštěvu oněch úředníků, proškolených úředníků na správní právo. Zkrátka invazivní postupy?

Stanislav POLČÁK

Ten invazivní postup je skutečně z hlediska ústavního na hraně a bylo by velmi pochybné, zdali bychom mohli takovouto kompetenci přímo svěřit pracovníkům obecních úřadů, jde-li o rovinu, která souvisí s interpretací ústavního práva, protože skutečně nedotknutelnost obydlí je jednou ze základních zásad ústavně právní ochrany a představa, že by starostové mohli nebo jiní pracovníci obecních úřadů prostě přijít do toho obydlí, a požadovat vstup do toho obydlí, tak ta je prostě lichá. Už ten sám zákon, který předložil pan ministr do sněmovny, zapovídá takovouto kontrolu u obydlí, které je určeno jednak k trvalému obydlí, dokonce u rekreačních objektů. Něco jiného jsou objekty, kde dochází k výkonu podnikatelské činnosti. Tam i ty limity z hlediska ústavy jsou volnější. Ale obydlí, které slouží k trvalé jaksi potřebě bydlení, tak to požívá ústavní ochrany a tam i ten současný návrh znění zákona nesměřuje ty kontroly samo o sobě.

Václav MORAVEC

Jinak řečeno, budete s tím mít problém, pokud Tomáš Chalupa přijde s nějakou tou novelou, na níž pracuje a kterou představil koncem týdne na Ostravsku?

 

Stanislav POLČÁK

Myslím, že to bude skutečně vyvolávat významné otázky ústavně právní a to není jen problematika jaksi politicky vymezená, jestli TOP 09 a Starostové by byli proti takovéto úpravě, ale ten problém se musí vyřešit na hledisku odbornosti. Neumím si představit, že bychom na úrovni běžných úředníkům jim říkali, vy můžete porušovat, respektive neporušovat, ale jaksi jistým způsobem se naváže do ústavního práva a takovéto spory, takovéto razantní intenzity si myslím, že na té nejnižší úrovni veřejné správy nemůžeme dovolit. Prostě starosta by neměl vykládat ústavní právo za situace, kdy každý si je vědom, že to je jeho obydlí a jeho práh a jenom on určuje, kdo se může do toho obydlí dostat, tak představa, že by takto mohl postupovat starosta, respektive jakýkoliv úředník, je velmi sporná a já bych před tím chtěl varovat.

Václav MORAVEC

Pane ministře, vy máte posudky ústavních právníků, že to řešení, které vy navrhujete, je ústavně konformní?

Tomáš CHALUPA

My jsme na začátku vstoupili do debaty a úplně na začátku jsme říkali, kde je ten prostor, definujte nám jako ústavní právníci, kde je ten prostor, kde už to je za hranou a kde to ještě není za hranou. Právníci v čele s panem profesorem Gerlochem, kapacitou v oblasti ústavního práva nám ten prostor definovali velmi úzce. Já hodně souhlasím s tím, co říká pan poslanec Polčák, sám jsem konzervativní politik a sám jsem právník a vím, velmi dobře, že v České republice princip ústavní ochrany soukromí je problém velmi citlivě vnímaný, mnohem víc než v jiných zemích třeba proto, že jsme o tu ochranu na tolik let přišli. Na druhou stranu ale se bavíme o tom, zda platí či neplatí teze, že vám někteří a mnozí starostové říkají, řadu věcí vyřešíme, ale zkrátka něco už bez té kontroly v místě nejsme schopni tomu paliči odpadu prokázat.

Václav MORAVEC

V čem je tedy problém? Na co teď čekáte než předložíte tu právní normu?

Tomáš CHALUPA

My stále vedeme debatu nad tím, aby pokud něco takového má být, aby to bylo velmi precizní, aby to nebylo jen velmi obecné sdělení, nějaký úředník může někam přijít a může se vejít do domu.

Václav MORAVEC

Ale v čem ten návrh tedy není ještě precizní?

Tomáš CHALUPA

Protože stále doděláváme debatu nad tím, co musí udělat, jaký musí mít protokol, kdo to má být, jakou má mít autorizaci, čím má udělat, v jakém režimu, co všechno tomu musí předcházet. Že se musí prokázat přesně to, o čem mluvila paní zástupkyně ombudsmana, že předtím byly vyčerpány všechny možné stávající cesty, které by měly vést k nápravě.

Jitka SEITLOVÁ

Ale, pane ministře, pokud vy nebudete mít vyhlášku, kterou vám přikazuje zákon a ten zákon jste nenaplnil o těch pachových látkách.

Tomáš CHALUPA

Pan poslanec sám říká, že jsme vyhlášky poslali do sněmovny.

Jitka SEITLOVÁ

O pachových látkách, to znamená, v současné době platí zákon o ovzduší, a ten vám stanovuje povinnost mít vyhlášku, která umožní měření sledování pachových látek, což je další indikátor toho, že se v tom domě něco spaluje. Tuhle tu vyhlášku nemáte vydanou. Nový zákon, který leží v Poslanecké sněmovně, tuto situaci opět neřeší, přestože je v zákoně uvedené, že budete chránit občany před pachy a chápete jako látku škodlivou, nejsou nikde v tom zákoně ani v těch prováděcích předpisech další opatření, ani emisní limity, ani žádné nástroje, které by to umožnily a přitom víme, že právě ty pachy jsou tím, co já mohu indikovat, když tedy jdu a vidím, že tedy něco se spaluje a tady to mohu prokázat. Byly jakési pachové body v minulosti, byly možnosti a jsou i v zahraniční možnosti. Vy argumentujete tím, že EU v tuhle chvíli nemá jednotnou směrnici a metodiku. Ale to přece není důvod pro to, abychom za prvé neplnili to, co nám stanovuje zákon, tedy ministerstvo a za druhé, abychom tyto mechanismy nevyužívali právě pro ochranu těch, kteří tedy se tím pachem dusí anebo kteří jsou tím pachem ovlivněni.

Václav MORAVEC

Pane ministře, jak se s tou námitkou vypořádáte?

Tomáš CHALUPA

Tak já nevím, jakou argumentaci uvádíte, že čekáme na nějakou evropskou směrnici. Já se vůbec nebráním tomu, aby byla jakákoliv vyhláška a jistě na tom budeme pracovat, já jenom upozorňuji na jednu věc, že pokud by to bylo takto jednoduché, tak pak je mi opravdu záhadou, proč nejméně v 16 zemích Evropské unie, v zemích, jejichž ústavní princip sahá do dávných časů a má hlubokou úctu tak jako třeba v Británii,tak jako v Německu, tak jako ve Švýcarku, v Řecku, Dánsku, Finsku, Nizozemí, zkrátka se tyto věci v extrémních případech mohou kontrolovat.

Václav MORAVEC

Ale to, že není vyhláška o paších o pachu?

Jitka SEITLOVÁ

O pachových látkách.

Tomáš CHALUPA

Jistě v těch zemích jsou takové vyhlášky, jak mluví paní ombudsmanka, a přesto tyto právní úpravy říkají, že i přes takové vyhlášky v extrémních případech je to potřeba.

Václav MORAVEC

A nebylo by dobré, pane ministře, aby tento nástroj byl?

Tomáš CHALUPA

Promiňte, pardon, já nezpochybňuji to, já nezpochybňuji jednou vteřinou, že můžeme-li udělat jakýkoliv úkon, ministerstvo, kraje, obce s rozšířenou působností.

Václav MORAVEC

Proč jste ho tedy neudělali, když vám to tady zástupkyně ombudsmana vytýká?

Tomáš CHALUPA

Já sám přiznám, že proč dnes ještě není vyhláška o paších nebo pachových látkách, tak proč taková vyhláška není v jakém stavu, já vám teď říct neumím. Ale nepochybně je to věc, které se musíme věnovat a já vůbec jednu vteřinu nezpochybňuju, že to, o čem se bavíme, je ten úplně poslední extrém, který musí platit na ty nejextrémnější případy, pokud vůbec a že tomu musí předcházet nejen práva legislativní, ale také ta činnost v terénu. Vyčerpáním všech možností, které jen přicházejí v úvahu.

ČT 24, 27. 11. 2011, Pořad: <a href="http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce-2-cast/211411030511127/video/ ">Otázky Václava Moravce</a>.</p>

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme