Polčák: Novela zákona půjde snadno "obejít"

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

1. 2. 2012

Ondřej ČERNÝ, moderátor

Před závěrečným schvalováním je v Poslanecké sněmovně novela, která má dát obcím další možnost v boji proti chronickým pachatelům přestupků. Obce by nově mohly ukládat na vybrané opakované přestupky zákaz pobytu. V dnešním druhém čtení předlohy k ní poslanci navrhli zpřesňující úpravy, až tříměsíční zákaz pobytu by mohly úřady ukládat například za prostituci, konzumaci alkoholu nebo žebrání v místech, kde to zakazují obecní vyhlášky. Celkový pozměňovací návrh reaguje na připomínky vlády. Stanoví například, že přestupek, za nějž by obec mohla sankci zákazu pobytu uložit, by musel být úmyslný. Téma sleduje naše parlamentní zpravodajka Milada Richterová.

Milada RICHTEROVÁ, redaktorka

Novelu sepsala skupina koaličních poslanců v čele s exprimátorkou města Chomutov, poslankyní ODS Ivanou Řápkovou. Spoluautorství se ale nedávno vzdal jeden z původních spolupředkladatelů novely, poslanec z TOP 09 a Starostové Stanislav Polčák. Rádiu Česko řekl proč.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09 a Starostové/

Já jsem dospěl k závěru, že tento návrh může být spíše účelový pro prezentaci třeba jedné konkrétní političky a z tohoto důvodu, které jsem jí samozřejmě i osobně sdělil, jsem pod ten návrh vzal svůj podpis u tohoto návrhu zpět.

Milada RICHTEROVÁ

Co konkrétně vám tam tedy vadilo?

Stanislav POLČÁK

Tak mimo tady tuto konkrétní okolnost ten návrh má jeden problém nebo minimálně dva, souvisí to se stanoviskem samozřejmě i vlády, parlamentní institut zde neseznal rozpor s evropským právem právě v případě cizinců, kdy tato úprava může postihnout takzvané jejich přechodné pobyty. Je to poměrně složitá problematika, nicméně stanovisko parlamentního institutu je jasné, v této části je tato norma v rozporu s právem EU. A druhá věc, která s tím souvisí, je, že norma samozřejmě nedopadá na ty, kteří bydlí v té dané obci. Jinými slovy, pokud mám v té obci trvalý pobyt, tak mi nemůže být v ní, ani v konkrétní její místní části zamezen můj pobyt, který tam mám. To znamená, jestliže nebudu mít v té obci trvalý pobyt, tak můžu velmi jednoduše docílit toho, jak se celého problému, toho řízení zbavit, protože se tam prostě přihlásím a obec mi v tom nemůže zabránit. Ten trvalý pobyt je pouze evidenční charakter, takže každý advokát nebo osoba znalá práva řekne, no, tak tohoto řízení se zbavíš tím, že se tam přihlásíš do té obce.

Milada RICHTEROVÁ

Jinými slovy naznačujete, že podle vás je ta předloha zbytečná a nic by asi neřešila v praxi?

Stanislav POLČÁK

Bude znamenat to, že cestou, jak ji obejít, je velmi jednoduchá. Netvrdím, že ji všichni využijí, budou si muset vyřídit novou občanku, ale prostě je to poměrně jednoduché řešení, jak se té sankce zbavit.

Milada RICHTEROVÁ

Faktem je, že pokud si dobře vzpomínám, tak nad touto předlohou nijak zvlášť nejásala ani vláda jako taková. Zamítla to. Takže jaký bude teď postoj třeba vás při konečném schvalování, protože teď už je to ve druhém čtení a čeká se tedy na konečné schvalování, jak se k tomu postavíte nakonec?

Stanislav POLČÁK

Já nezpochybňuju, že starostové mohou cítit občas tento problém, ale to řešení, které jim nabízíme, je prostě velmi krátkodobé a ten exit z toho takzvaný, kdy ten porušitel to může velmi jednoduše obejít, tak mně nedovoluje podpořit zákon, který bude de facto jenom samoúčelný a velmi lehce obejitelný, takže já se zdržím.

Milada RICHTEROVÁ

Předlohu kritizuje jako protiústavní opozice. To ale jedna z hlavních autorek novely důrazně odmítá.

Ivana ŘÁPKOVÁ, exprimátorka města Chomutova, poslankyně za ODS

Účelem toho zákona je ochránit všechny osoby, které jsou negativně dotčeny pácháním přestupků, protože v podstatě dnes se vůbec neřeší recidiva přestupků a pokud jsou to ještě pachatelé, kteří nemají buď žádný legální příjem, nebo jsou na sociálních dávkách, tak jsou fakticky nepostižitelní, protože za přestupky, právě kterých by se týkal zákaz pobytu, to znamená proti veřejnému pořádku, občanskému soužití nebo proti majetku, to jsou samozřejmě krádeže, jedná se o různé napadání, tak tito pachatelé dostanou pouze pokutu a protože nemají zdroj příjmů, tak je nevymahatelná a fakticky jsou nepostižitelní, takže jejich agresivita stoupá. No, a tento návrh zákona by měl zavést novou sankci - zákaz pobytu a my bychom těmto lidem alespoň znemožnili, aby se na tři měsíce nám mohli dostavovat právě do těch míst, kde těm lidem ubližovali nebo kde kradli. Takže je to ochrana těch slušných lidí. Navíc zákaz pobytu už dnes existuje, rozhodují o něm soudy a rozhodují od jednoho roku do deseti let. Přestupková komise nebo správní orgán by o této sankci rozhodoval na dobu maximálně tří měsíců. A co se týká toho, koho zákon postihne, tak samozřejmě tento návrh zákona určitě nevyřeší veškerou drobnou kriminalitu.

Milada RICHTEROVÁ

Co je tedy teď největší zádrhel, který vadí některým vašim kolegům.

Ivana ŘÁPKOVÁ

Největší zádrhel, že rozhodujou správní orgány, to znamená úředníci. Ale samozřejmě já argumentuji tím, že už dnes správní orgány rozhodují například o zákazu řízení motorových vozidel až na dobu dvou let, rozhodují třeba o zákazu činnosti, co se týká podnikání a proč by teda stejný správní orgán nemohl zakázat pachateli, který obtěžuje jiné tím, že krade, nebo že je napadá, aby se do toho místa tři měsíce vracel. A samozřejmě, pokud by to pachatel porušil a šel by do místa, kam má zakázáno chodit, tak by se dopustil trestného činu a o tom už rozhoduje soud.

Milada RICHTEROVÁ

Řekla Rádiu Česko exprimátorka města Chomutova a poslankyně za ODS Ivana Řápková.

Ondřej ČERNÝ

V Poslanecké sněmovně s ní mluvila parlamentní zpravodajka Rádia Česko Milada Richterová. A naším dalším hostem k tématu je teď vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, přeji pěkné odpoledne.

Monika ŠIMŮNKOVÁ, vládní zmocněnkyně pro lidská práva

Dobré odpoledne všem posluchačům.

Ondřej ČERNÝ

V čem je podle vás riziko možného přijetí návrhu Ivany Řápkové.

Monika ŠIMŮNKOVÁ

Tak já bych ráda řekla, že od začátku se netajím tím, že toto řešení nebo tato možnost, jak řešit oblast, kde je zvýšená kriminalita, tak se mi úplně nelíbí a úplně s ním nesouhlasím a to především z hlediska lidskoprávního, protože se domnívám jako možná i někteří mí kolegové, že zkrátka a dobře svoboda pohybu je skutečně základním ústavním právem každého člověka a tento návrh je jasným zásahem proti němu a že se tady vracíme tak trošku někam do minulosti, do doby, kdy třeba feudalismu, kdy, kdy se parcelovalo, kdy se v podstatě vytěsňovalo to špatné a končilo to ghetty a různými tedy oblastmi, kde bylo to špatné, ale chtěli jsme to vlastně vytlačit pryč někam, nechtěli jsme o tom víc vědět.

Ondřej ČERNÝ

Jenže za Ivanu Řápkovou se postavil třeba i náměstek ministra spravedlnosti František Korbel, který říká, že úřady vydávají i mnohem tvrdší rozhodnutí, například o zajištění cizince, tedy není to tak, že se to někomu nelíbí a někdo by to přivítal a teď jde skutečně o to, jak poslanci rozhodnou?

Monika ŠIMŮNKOVÁ

No, tak určitě se to mnoha starostům líbí. Já jenom říkám, že toto není řešení, že prostě ti lidé, kteří páchají tu kriminalitu, tak se vytěsní někam jinam, prostě oni nebudou moci být na tom místě, kde to spáchali, tak to budou dělat někde jinde. A budou tímto způsobem a budou se takto rozesévat po celé České republice a budou to páchat na daleko více místech. Prostě zkrátka a dobře mně to nepřijde jako systémové řešení a rozhodně nevyvažuje vůbec prvky represivní a preventivní. Já se domnívám, že daleko lepší řešení je a my jsme o tom i s paní poslankyní Řápkovou mluvili, to není nic, že by nevěděla, že jsem proti tomu, tak se domnívám, že je lepší takzvaná přestupková recidiva, kdy v okamžiku, kdy tedy je určitý, určitý vybraný přestupek spáchán poněkolikáté, tak se v podstatě bude klasifikován jako trestný čin například. Nebo dlouho diskutovaný registr přestupků, to si myslím, že je taky jedna z věcí, která právě by souvisela s tou přestupkovou recidivou a která by pomohla řešení té situace daleko více v tom, v tom preventivním slova smyslu.

Ondřej ČERNÝ

Ještě jedno téma. Komunální politici ze Šluknovska teď požadují, aby kabinet Petra Nečase zrušil vládní Agenturu pro sociální začleňování v romských lokalitách. Proromskými návrhy podle nich agentura dráždí místní. A zástupci tří největších měst regionu na setkání s poslanci řekli, že agentura od začátku etnických bouří ničemu nepomohla. Mají pravdu, nehrozí, že ta kritika budoucnost agentury a její projekty ohrozí?

Monika ŠIMŮNKOVÁ

Ta kritika vždycky ohrozí nějakým způsobem existenci toho subjektu, který je kritizován, ale já se nedomnívám, že ta kritika je úplně oprávněná. Mě bohužel mrzí, že ta kritika nepřišla jako věcná kritika s tím, co můžeme dělat jinak, co můžeme změnit, ale rovnou jako kritika zrušte agenturu, vůbec nám nepomohla. My máme seznam věcí a jednání, která od té doby Šluknovska, tedy od minulého podzimu, ke kterým došlo, co jsme navrhovali, o čem jsme jednali, kolikrát tam byli naši kolegové. Dokonce zítra děláme seminář k té také diskutované strategie boje proti sociálnímu vyloučení a budeme tady mít všechny starosty ze Šluknova, kteří právě přišli i s tou kritikou a jsem velmi ráda, že si to budeme moci vyříkat z očí do očí.

Ondřej ČERNÝ

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, děkujeme a na slyšenou.

Monika ŠIMŮNKOVÁ

Díky taky, na shledanou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 1. 2. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme