Plíšek: Zvůli finanční správy zaplatí daňoví poplatníci

30. 8. 2017

Mandátový a imunitní výbor poslanecké sněmovny bude dnes znovu jednat ve věci policejní žádosti o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a jeho prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Důvodem je podezření ze zneužití padesátimilionové dotace na projekt Čapí hnízdo. Babiš by navíc mohl být obviněn také ze zneužití pravomoci úřední osoby. Jako ministr financí totiž podle důvodného podezření mohl využívat finanční správu k likvidaci své obchodní konkurence. Premiér Bohuslav Sobotka v této souvislosti zaslal dopis ministru financi, ve kterém žádá o prošetření případu firmy FAU do třiceti dnů. Místopředseda mandátového a imunitního výboru Martin Plíšek (TOP 09) to považuje za „neuvěřitelné protahování času“. Zásah by měl podle něj být okamžitý.

Co říkáte na to, že měl Andrej Babiš jako ministr financí zneužívat finanční správu k likvidaci firmy FAU? 

Zatím nemáme informace, že by se případ vyšetřoval, byť jde o vážnou věc. Pakliže příslušné orgány mají tuto informaci, měly by konat bez ohledu na to, že se blíží volby. Může se jednat i o zneužití pravomoci úředních osob. Pokud by někdo cíleně v rámci finanční správy, dokonce na pokyn tehdejšího ministra financí, měl likvidovat firmu, pak by šlo nepochybně o zneužití pravomoci úředních osob.

Měla by podle vás zasáhnout vláda?

Vláda by měla požadovat okamžité vysvětlení generálního ředitele finanční správy, protože ta spadá do výkonné moci. Pokud toto vysvětlení nedal, měla by vláda požadovat po ministru financí, aby generálního ředitele finanční správy odvolal. Jde o skutečně vážné informace a zatím, jak běží čas, nebyly vyvráceny. Pokud pan premiér dal ministru financí lhůtu třiceti dnů, tak to je pro mě neuvěřitelné protahování času. Myslím si, že prověrka by měla být okamžitá. Mělo by se skutečně zjistit, zda kroky finanční správy vůči této konkrétní firmě byly nestandardní. Dá se to ověřit velmi rychle a mohou být také rychle vyvozeny důsledky. Já jsem téma zajišťovacích příkazů přivedl do poslanecké sněmovny. Bylo schváleno usnesení sněmovny ve smyslu, že by se zajišťovací příkazy měly používat jen v odůvodněných případech. Při jejich uplatňování by se měly dodržovat rozsudky nejvyššího správního soudu. Bohužel, finanční správa pod vedením ministra Babiše používala zajišťovací příkazy jako plošný nástroj, který vedl k likvidaci podnikatelů, často rodinných firem. Zaměstnanci těch firem museli být propuštěni, stali se z nich klienti úřadu práce a sociálního systému. Vedlo to k velkým ekonomickým škodám pro dané firmy.

Obáváte se, že bude stát v dohledné době čelit vlně trestních oznámení?

Soudy už daly zapravdu celé řadě podnikatelů, na které zajišťovací příkazy likvidačně dopadly. V rámci zajišťovacích příkazů byl také rozprodáván majetek dané firmy. To jsou nenávratné škody. Poškození se budou moci domáhat škody na straně státu. Pak to budou platit daňoví poplatníci. To znamená, že tuto zvůli finanční správy zaplatí daňoví poplatníci.

Dnes se schází mandátový a imunitní výbor kvůli vydání předsedy ANO Andreje Babiše a jeho místopředsedy Jaroslava Faltýnka. Jak očekáváte, že bude jednání vypadat?

Jednání se zúčastní nejdříve vyšetřovatel, potom dozorový státní zástupce v té kauze a oba poslanci Babiš s Faltýnkem. Někteří poslanci měli možnost nahlédnout do vyšetřovacího spisu. Dostali jsme také dohledovou prověrku od vrchního státního zastupitelství. To znamená, z mého pohledu, během jednání bude mít výbor veškeré informace, aby mohl dát doporučení poslanecké sněmovně.

Sněmovna by o vydání obou poslanců měla hlasovat 6. záři. Jaké tedy očekáváte, že dostane doporučení od výboru?

V minulosti jsme řešili obdobné případy, kdy se činnost poslanců, která je jim kladena za vinu, netýkala jejich mandátu v poslanecké sněmovně. Činnost v kauze Čapí hnízdo se skutečně nevztahuje na jejich práci v poslanecké sněmovně. V předchozích podobných případech mandátový a imunitní výbor doporučil poslanecké sněmovně vydání poslanců k trestnímu stíhání tak, aby o jejich vině či nevině, rozhodl nezávislý soud. A v tomto smyslu budu hlasovat na jednání výboru.

Zdroj: Forum24.cz, 30. 8. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme