Plíšek: Zrušíme zbytečné regulace podnikání

20. 6. 2017

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek kandiduje na předsedu vyšetřovací komise k uniklým nahrávkám šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Zatím není jasné, zda svou činnost opravdu začne, měla by se ale zabývat zejména manipulací se živými policejními spisy a úniky z nich. Plíšek zároveň uvedl, že po sněmovních volbách bude tou nejzásadnější otázkou shoda demokratických stran na tom, zda má Česká republika setrvat v západním směřování liberálního státu.

Proč vyšetřovací komise k Babišovým nahrávkám zatím nekoná?

Poslanecká sněmovna nejprve rozhodla o zřízení komise, poté volila její členy. Znamená to, že dala dvakrát najevo vůli komisi reálně ustavit. Může však reálně začít fungovat až po zvolení předsedy. Já očekávám, že pokud poslanecké kluby myslely zřízení vážně, předsedu zvolí. Mělo by proběhnout druhé kolo volby v posledním červnovém týdnu se stejnými kandidáty – já a kolega Štětina (Jiří Štětina z hnutí Úsvit, pozn. red.). Takže uvidíme, jak Poslanecká sněmovna rozhodne.

Co konkrétně by komise měla vyšetřit?

Podle mého názoru by měly existovat dva okruhy témat a cílů. Prvním je, zda při nakládání s materiály z živých vyšetřovacích spisů při rozhovoru Andreje Babiše a redaktora Přibila nedošlo k porušení zákona. Za druhé by se komise měla zabývat tím, co je zneklidňující, a to, že se různé informace z živých vyšetřovacích spisů objevují v médiích. Dochází k únikům, čímž je porušován zákon. Může být mařeno vyšetřování. Musíme ale tyto věci řešit i v obecné rovině, přizvat zástupce státního zastupitelství a policie a bavit se s nimi o tom, jaká opatření jsou realizována, aby k únikům nedocházelo. Komise může dát obecnější doporučení pro sněmovnu či vládu, zřejmě až pro příští volební období, a pokud dojde k závěru, že došlo k porušení zákona, může podat trestní oznámení. Zpráva Poslanecké sněmovně by měla být odevzdána do konce srpna tak, aby se závěry byli poslanci seznámeni na zářijové schůzi.

Hovoří se hlavně o živých spisech, ale například z první zveřejněné nahrávky je patrné, že Andrej Babiš měl v úmyslu ovlivňovat rozhodčí soud. Měly by se řešit i tyto skutečnosti?

Zadání komise je širší. Můžeme se věnovat i zneužití médií k politickému boji a mluvit o narušení volné politické soutěže. Byl-li zásah do činnosti rozhodčího soudu, je to stejně zneklidňující fakt jako zásah do fungování policie a státního zastupitelství. I tímto se budeme zabývat.

Když jste zmiňoval úniky ze živých spisů do médií, nedávno bylo velkým tématem nařízení státního zastupitelství, které žádalo stažení článku z webu Aktuálně.cz – právě kvůli takovým únikům. Zarazilo vás to?

Já jsem se velmi podivil tomu, že státní zastupitelství neprotestovalo již v minulosti, kdy jsme byli svědky zveřejňování podobných informací do určitých médií, která vlastnil Andrej Babiš. V tomto případě najednou zasáhlo, navíc ty informace již byly zveřejněny, takže by jejich stažení nic neřešilo. Existovaly právní analýzy, že výzva vykazovala chyby. Budeme se chtít ve vyšetřovací komisi bavit o tom, jak se v těchto případech postupuje a z mého pohledu by se měla udělat opatření proti tomu, aby se vyšetřování takovýmto způsobem narušovalo. Je totiž velmi pravděpodobné, že informace mohou pocházet od policie nebo ze státního zastupitelství. To by v demokratickém právním státě nemělo být možné a přijatelné.

V posledních dnech je velkým tématem výrok předsedy senátu Milana Štěcha o živnostnících, nebo spíše proti nim. Překvapil vás?

Milan Štěch útočí na svobodu podnikání v kontextu toho, jak celé volební období útočí celá vláda na svobodu lidí. ČSSD se rozhodla posunout se více doleva, pravděpodobně aby nasbírala voliče komunistů. Není to první výrok, živnostníky označil za parazity již exministr Mládek. Jedná se o přístup sociálních demokratů, kteří mají historicky blízko k odborům. Pro zástupce pravicové strany jsou to samozřejmě nepřijatelná slova. Pan Štěch navazuje na svou kariéru v odborech.

Podobné výroky jen polarizují společnost, posilují nižší pudy, závist a tak dále. To není v pořádku. Ve volební kampani to ale můžeme očekávat a alespoň víme, jaké má sociální demokracie názory. TOP 09 má v programu svobodné podnikatelské prostředí, nechceme podnikatele nadále zatěžovat, ale naopak rušit nesmyslné a zbytečné regulace. Právě oni jsou hybnou silou, která vytváří hodnoty do budoucna.

Když už jsme u překvapení ze sociální demokracie, co říkáte na konec Bohuslava Sobotky v čele strany?

O sporech uvnitř ČSSD se hovořilo již delší dobu. Jejich sjezd nepřinesl žádné sjednocení. Je to ale vnitřní věc sociální demokracie a to, že si vytvořili triumvirát, je jejich rozhodnutí a je otázkou, zda to voliči pochopí a zda bude vedení kompaktní. I vzhledem k výrokům z poslední doby je jasné, že TOP 09 si s ČSSD v cílové skupině rozhodně nekonkuruje, přeji jim proto, aby jim to ve volebních preferencích pomohlo, protože Česká republika potřebuje demokratickou levicovou stranu. Po volbách ale může být průnik v tom, že u nás má fungovat parlamentní liberální demokracie, svobodná soutěž politických stran a to, že nechceme, aby Česko řídil – nebo si koupil – jeden oligarcha. Já osobně se opravdu nechci dožít doby, kdy budeme všichni patřit do holdingu Agrofert. Doufám, že v tomto se dokážeme se sociální demokracií shodnout.

Vy tedy věříte v povolební spolupráci demokratických stran?

Myslím si, že je to jedna z variant povolebního uspořádání, protože strany, které budou chtít prosazovat prozápadní směřování České republiky, které budou chtít podporovat liberální parlamentní demokracii a které budou proti koncentraci ekonomické, mediální a politické moci do jedněch rukou, na tomto mohou najít shodu. To, co jsme jako TOP 09 striktně vyloučili, je koalice s hnutím ANO a s komunisty. Jakékoli jiné uspořádání s demokratickými stranami je možné, protože může zaručit, že v České republice nadále bude liberální parlamentní demokracie.

Stále to podle průzkumů veřejného mínění vypadá na vítězství hnutí ANO. Pokud by se s ním některá ze stran, které tento krok nevyloučily, nakonec spojila, jaké největší nebezpečí od vlády premiéra Andreje Babiše České republice hrozí?

Spočívá ve snaze všechno ovládat, všechno řídit a všechno si koupit. Z těch, koho ovládne, udělá Babiš své poddané, nebudou to svobodní lidé. Navíc to nebude zjevné okamžitě. Nebudou-li proti takovému systému existovat brzdy a pojistky, nečeká nás dobrá budoucnost. To by si měly uvědomit i ostatní demokratické strany. Je ale samozřejmě také důležité, abychom ve volbách udělali dobrý výsledek.

Co je pro TOP 09 dobrý výsledek?

Dvouciferný výsledek, naším cílem je dvanáct procent, který znamená obhájit číslo z minulých voleb. Existuje velká skupina nerozhodnutých voličů, na které je potřeba cílit.

Po sněmovních volbách nás čekají ještě volby prezidentské. Předseda vaší strany Miroslav Kalousek se nedávno pozitivně vyjádřil o Jiřím Drahošovi. Platí, že TOP 09 svého kandidáta nepostaví?

My svého kandidáta stavět nehodláme, doba stranickým kandidátům nepřeje. Má-li někdo porazit Miloše Zemana, musí na něm být širší shoda. Navíc už kampaň reálně musí vést, což Jiří Drahoš dělá, sbírá podpisy pro svou kandidaturu. Je to důstojný kandidát, který by mohl naši společnost znovu spojovat, současný prezident ji spíše rozděluje. Má navíc na řadu věcí jiný pohled, ať už z hlediska vlastního chování, nebo vystupování v zahraničí a tak dále. Jiří Drahoš je přesný opak současné hlavy státu, protože se na rozdíl od Miloše Zemana umí chovat slušně a seriózně.

Vidíte jako problém, že kampaně pro volby do sněmovny i na Pražský hrad běží současně? Bude to mít vliv na výsledek?

Bylo by srozumitelnější, kdyby politické strany dokázaly říci, koho podpoří. Někteří si to nechávají až po sněmovních volbách, protože čekají, jak se bude Miloš Zeman chovat při sestavování nové vlády. My máme názor konzistentní. Vidíme, že existence paktu Babiš-Zeman je už potvrzená, ať už z vládní krize, z podpory při zákonu o střetu zájmů… Voliči by to měli vědět, protože když volí hnutí ANO, dávají tím najevo, že hodlají podpořit Miloše Zemana.

Babiš si nechává zadní vrátka, hovoří o referendu v hnutí ANO… Překvapilo vás, jak se za něj Zeman při vládní krizi postavil?

Ne, protože politické spojenectví, které může být pro oba výhodné, realizují již delší dobu. Nenávist Miloše Zemana vůči Bohuslavu Sobotkovi tady byla a je a prezident si nenechal ujít jedinou příležitost, aby jej ponížil nebo na něj zaútočil. Je to společný zájem Miloše Zemana a Andreje Babiše. Doufám však, že to překvapilo a zneklidnilo mnoho voličů.

Ještě by mě zajímala jedna věc ke startující volební kampani. Vy jste otevřeli otázku přijetí eura. Není to ale pro voliče spíše červený hadr, nemůže to straně ublížit?

TOP 09 je striktně nepopulistická strana. Kdyby člověk měl psát program jen podle nálad a průzkumů, neměl by žádné hodnoty. My jsme se v přístupových dokumentech k přijetí evropské měny zavázali, chceme tedy, aby se o tom vedla vážná debata a aby vláda, která vzejde ze sněmovních voleb, jasně deklarovala možné datum přijetí eura. To je přijatelné i z hlediska kondice naší ekonomiky. Měla by to ale být i reakce na teze o tzv. dvourychlostní Evropě, protože je jasné, že státy, kde se platí eurem, pojedou v tom rychlejším pruhu a budou logicky součástí pevného jádra Evropské unie.

V souvislosti s Evropskou unií vzniklo ještě jedno důležité téma, kterým bylo jednání Evropského parlamentu o svobodě médií v České republice. Jak se na ně díváte?

Je zneklidňující, když se Evropský parlament musí zabývat svobodou médií v Česku. Když vidíme, jak některá média informují, případně o některých věcech naopak neinformují, není to dobrá zpráva. Jestli si nejsilnější frakce, tedy Evropská lidová strana, toto uvědomila, je to v pořádku. Neměli bychom jen moralizovat o ostatních, ale sami si přiznat, že u nás máme velké problémy. Svět je dnes natolik propojen, že se to stejně všeobecně ví, a není dobré před tím zavírat oči. Demokratické strany by měly přijmout opatření proti vzniku takových situací. Jedna věc je zákon o střetu zájmů, tou druhou je například způsob, jakým se přidělují dotace z Evropské unie a jak se o nich rozhoduje. Soutěž – nejen mezi politickými stranami, ale i mezi podnikateli – by měla být rovná. Je to problém, který řešíme nejen my v České republice, ale existuje i v dalších státech v Evropě. Proto je debata na úrovni Evropské unie úplně v pořádku.

Zdroj: Forum24.cz, 20. 6. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme