Plíšek: V dotační kauze musí rozhodnout nezávislý soud

11. 8. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Policie žádá o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka v souvislosti s Čapím hnízdem. Budete jak na plénu, tak ve výboru hlasovat pro vydání obou poslanců?

Martin PLÍŠEK, místopředseda mandátového a imunitního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Zítra se s žádostí policie seznámím. Obecně se ale dá z hlediska dosavadních kauz poslanců, u kterých jsme hlasovali o vydání k trestnímu stíhání, říct, že pakliže trestná činnost, ze které měli být obviněni, nesouvisela s výkonem jejich poslaneckého mandátu a s politickou činností, tak jsme hlasovali pro vydání poslance tak, aby mohl o jeho vině a nevině rozhodnout nezávislý soud.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová říkala, že by se o všem mohlo jednat už na schůzi 5. září. Je to nutné, anebo je lhostejné, kdy to datum přijde?

Martin PLÍŠEK, místopředseda mandátového a imunitního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny hovoří jasně. Říká, že o vydání poslance k trestnímu stíhání se má hlasovat. Ten bod má být zařazen na program nejbližší schůze poté, co je žádost doručena do Poslanecké sněmovny. Znamená to, že o vydání těchto dvou poslanců by se mělo hlasovat na schůzi Poslanecké sněmovny, která začne 5. září.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Nemáte podezření, že to, policie žádá o vydání poslanců dva měsíce před volbami, může nasvědčovat tomu, že Andrej Babiš má pravdu, že mu to má uškodit?

Martin PLÍŠEK, místopředseda mandátového a imunitního výboru, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Tato kauza je šetřena poměrně dlouhou dobu. Už před dvěma lety jsme vyvolali mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, protože jsme měli vážné podezření, že mohlo dojít k dotačnímu podvodu. Následně to začala šetřit policie. Chci zdůraznit, že se nejedná jenom o policii. Nad její činností byl dozor Městského státního zastupitelství v Praze, a také dohled Vrchního státního zastupitelství v Praze. Všechno to bylo pod dohledem a dozorem státních zástupců. Ti dokončili svoji práci v tomto období a myslím, že musí svoji práci konat bez ohledu na to, kdy jsou, nebo nejsou volby.

Zdroj: 90', ČT24, 10. 8. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme