Pekarová Adamová: Rusko se chová jako teroristický stát

20. 7. 2022

Rusko se chová jako teroristický stát, falšují se tam volby a země míří do totality vedené diktátorem Putinem. V Česku roli obhájců Ruska během války na Ukrajině přebrala po komunistech ve Sněmovně SPD. Je o tom přesvědčena šéfka dolní komory Parlamentu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Řekla to v rozhovoru pro letní speciál pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Ruská invaze na Ukrajinu trvá už skoro pět měsíců. „Myslím, že pro každého je skličující, když se dívá na obrázky zničených domů či měst nebo na to, jak umírají děti,“ komentovala dění na Ukrajině Pekarová. Viníkem je podle ní jednoznačně Rusko, které válku odstartovalo.

„Je potřeba nazývat věci pravými jmény. Rusko se na Ukrajině chová jako teroristický stát. Jde o válku, kterou způsobuje diktátor Putin. Rusko už dávno není demokratickou zemí. Falšují se tam volby, je to autokratický a do totality mířící stát. To jsou věci, které někteří lidé nechtějí slyšet,“ prohlásila politička. Konkrétně se pak pustila do KSČM i hnutí SPD.

„Na české politické scéně byli pátou kolonou Ruska vždy komunisté, to je jasné. Ti jsou naštěstí již mimo Sněmovnu. Jejich roli však přebírá SPD. To je skrz některé jejich postoje a výroky úplně jednoznačné,“ zmínila Pekarová.

Kritizovala například dlouhodobé zlehčování ruské invaze či odmítavý postoj SPD k posílání zbraní na Ukrajinu. Šéf SPD Tomio Okamura tvrdí, že tím Češi konflikt jen protahují. Pekarová podobná prohlášení považuje za nebezpečná.

„Musíme být neustále schopni poukazovat na to, kdo tu válku zavinil a kdo je tím agresorem. Je to Rusko. Rozhodně to nejsou Ukrajinci, oni jsou obětí. Jsou tu lidé, kteří tato fakta staví na hlavu, snaží se do toho vnášet celou řadu nepravd a lží,“ dodala předsedkyně TOP 09 s tím, že je jinak pyšná, jak se český národ k válce na Ukrajině postavil.

Celý rozhovor si můžete pustit zde.

CNN Prima NEWS, 360°, 16. 7. 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme