Pekarová Adamová: Méně topit považuji za normální

18. 8. 2022

(editovaný přepis rozhovoru pro CNN Prima News)

Andrej Babiš tvrdí, že rady jako vzít další svetr jsou pohrdáním lidmi. Zajímá mě váš názor, vaše stanovisko v této věci. Je to vaše doporučení pohrdáním lidmi? Bylo to tak myšleno?

Víme, že pan Babiš umí jenom rozeštvávat společnost v pokračuje tom i nadále. Já i kdybych měla jmění Billa Gatese, tak prostě v zimě budu nosit svetr. Považuji to za úplně normální a vlastně správné, i mně rodiče vychovávali k tomu, abych zkrátka netopila Pánu Bohu do oken, abych se chovala nějak racionálně. Považuji to za zcela běžné. O tom, jak se žije lidem, mě skutečně nebude poučovat člověk, který si daňovými úniky koupil zámek za 400 milionů někde na francouzské riviéře. To jsou věci naprosto odtržené od běžné reality lidí, ve které já se naopak pohybuji. Moji rodiče nespolupracovali s minulým režimem, nestýkali se s mafiány, pochybně neprivatizovali v 90. letech jako pan Babiš. Takže já naopak vím, jaké je to žít skromně v normálním domě, kde se zkrátka teple oblečete, abyste v zimě normálně fungoval. A budu se tak chovat i v jakékoliv funkci nebo při jakémkoliv výdělku, protože to prostě považuji za něco běžného. Jsem si vědoma toho, že jsou tady lidé, kteří jsou zranitelní, jako jsou staří lidé nebo rodiče s miminkem, pro které doma musíte mít tepleji. A právě proto, abychom jim mohli pomoci, je potřeba, abychom mi ostatní šli příkladem a já tak činím. Myslím, že tak činí většina lidí a naprosto chápou, jak jsem to myslela. Je to svým způsobem svetr proti Putinovi jako jeden z nástrojů, jak diktátora porazit.

Další výtka pana Babiše se týkala toho, že vláda nedělá pro lidi vůbec nic a je podle něj nejhorší v Evropě, alespoň by měla zastropovat ceny. Jakou konkrétní podobu pomoc podle vás má a nepodceňuje vláda přece jen komunikaci o způsobech pomoci?

Podle srovnání mezinárodního měnového fondu je pomoc české vlády v průměru Evropské unie, zdaleka tedy není nejhorší, jak tvrdí obžalovaný pan Babiš. Ten je ostatně soudem usvědčený lhář, takže nepřekvapí, že lže i v tomto případě. My jako česká vláda dáváme na pomoc dohromady 170 miliard Kč včetně třeba navýšení důchodů. Jak jde vidět z této částky, je to opravdu nebývalá pomoc. Zastropování cen je takové socialistické řešení, po kterém naprostá většina států nesahá. Když už po něm stát sáhl, například Maďarsko u pohonných hmot, tak naopak vidíme, že tam krachují stovky benzínek, takže to vede jenom k větším problémům, nikoliv k pozici lidem. Rady opozice jsou v tomto smyslu úplně mimo ekonomickou realitu a myslím si, že jako absolvent ekonomické fakulty by měl vrátit diplom, když něco takového tvrdí. Nicméně stát je připraven pomoci, my máme nejen úsporný tarif, o který si nikdo nebude muset žádat, a sníží mu ceny energií o 20 %. Také máme robustní sociální síť, kde lidé, kteří vynaloží 30, respektive v Praze 35 procent příjmu na výdaje spojené s bydlením včetně vody a energií, budou mít možnost získat od státu příspěvku, který jim řeší právě tyto zvýšené výdaje. Není nutné lidi strašit, naopak jsem přesvědčená, že to zvládneme právě díky robustní pomoci, která tady je a která sestává z několika pilířů, z nich jeden se týká právě sociálních dávek. Jako to dělám vždy když vystupuji v médiích, opět bych chtěla lidi požádat, aby to nevnímali jako svoji slabost, když musí stát o pomoc požádat. Oni si tu situaci skutečně nezpůsobili, ať už svojí liknavostí nebo tím, že by situaci podceňovali. Způsobily to vnější vlivy, které oni nemají možnost ovlivnit, a to je právě ta válka způsobená Putinem. Určitě to není ostuda si o dávku říct.

Zdroj: CNN Prima News, Polední zprávy, 18.8.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme