Oliva: Povodně neomezíme šířením bludů

Komentář místopředsedy PSP ČR Jiřího Olivy

Ad: Klimatický neklid

11. 6. 2013

Šéfredaktor serveru Osel.cz Stanislav Mihulka uvádí ve svém článku Klimatický neklid (MF DNES 5. 6.2013) recept na omezení povodní.Jejich hlavní příčinou prý je, že naše lesy jsou zalesněny smrky, které vodu prakticky nezadrží, zato listnáče ano.

Lze doporučit provedení jednoduchého pokusu. Vezmeme dvě větve, jednu třeba smrkovou a druhou libovolného listnáče, cca 50 cm dlouhé, přibližně stejné šířky. Namočíme obě do vody, necháme zběžně okapat a poté každou máchneme nad plochou dobře zobrazující odstříknuté kapky, například dlažbou. Na první pohled vidíme, že smrková větev zadržela zhruba dvakrát více vody než větev listnatá. V žádném případě neobhajuji smrkové monokultury. Jejich negativa jsou však zcela jinde, než si autor myslí.

Realita je jiná i v případě tzv. smrkových monokultur. Druhová skladba lesů v Česku obsahuje 67 % jehličnanů a 33 % listnatých dřevin. Monokulturních porostů je pouze 20 %, dalších 31 % zaujímá počet porostů s příměsí a plných 49 % počet porostů smíšených. Povodně neovlivníme jen primitivní kritikou práce našich předků (současné dospělé porosty se zakládaly cca před 100 lety), ale kritickou analýzou realizace ochranných opatření. To je však práce pro nezávislé a špičkové odborníky a tím jsme u jádra problému. Tito odborníci jsou v našich státních podnicích i jejich zakladatelských ministerstvech nedostatkovým zbožím. Někteří ministři používají při jejich výběru jiná, často velmi tajemná kritéria.Opuštění této praxe by bylo proti povodním zbraní nejúčinnější.

Jiří Oliva
místopředseda PS Parlamentu ČR za TOP 09, bývalý ředitel Lesů ČR (1999 – 2003)

Mladá fronta DNES, 11. 6. 2013, rubrika: Názory, str. 13

Štítky
Osobnosti: Jiří Oliva
Témata: Zemědělství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme