Oliva: Očista Lesů České republiky po „bendlovsku“

Komentář místopředsedy PSP ČR Jiřího Olivy

Pachuť spojená s výběrovým řízením na funkci generálního ředitele Lesů ČR nemá konce. Ministr zemědělství po zrušeném výběrovém řízení sdělil, že žádný z uchazečů nesplnil stanovené požadavky. Vzhledem k tomu, že tyto požadavky nikdo nezveřejnil, pravděpodobně ani nebyly stanoveny. Vždyť se přece vše děje „transparentně“. Ministr poté upřesnil výhrady ke kandidátům s tím, že každý z nich má svoji historii. To je skutečně pravda.

8. 4. 2013

Historii máme každý. Bezpochyby ji má i jeden z kandidátů Jiří Novák, který mimo nezpochybnitelnou odbornou úroveň a manažerské schopnosti v minulosti předvedl, že PR se dá dělat za pár stovek tisíc korun, nikoliv za sto milionů. Další z kandidátů, Josef Vojáček, zase ve své historii předvedl nejenom, že umí úspěšně řídit podobný podnik, ale náklady na IT tohoto podniku se pohybovaly na úrovní asi deset tisíc korun na jeden PC, oproti 130 tisícům na jeden PC(!) u Lesů ČR.

Nejméně dva další kandidáti by přišli s „nepřijatelným“ názorem, že pokud má podnik právní oddělení, není třeba utrácet za externí právní služby sto milionů korun ročně. Taková historie by všechny podobné kandidáty měla v nekorupčním prostředí do těchto funkcí preferovat.

Kroky ministra zemědělství Petra Bendla však jasně ukazují, že jeho preference jsou evidentně jiné. Podnik dále řídí pověřený Michal Gaube, účastník všech podezřelých IT zakázek, které prošetřuje Policie ČR. Při svém pověření stihl zrealizovat ještě ten drn a právní služby za 400 milionů korun na čtyři roky, tendr na PR ve výši asi 100 milionů korun ročně, vyhlášeny jsou další nesmyslné zakázky v oblasti IT ve výši dalších téměř 100 milionů korun.

Logistickým klenotem, zveřejněným na centrální adrese Lesů ČR, pak je vyhlášení tendru na posouzení racionálnosti vynaložených prostředků v oblasti IT za tři miliony korun, který Lesy ČR vyhlašují samy na sebe, navíc však v takových lhůtách, že výsledek může přijít až po realizaci předcházejících investic.

Jinými slovy, nejdříve peníze utratíme a pak nám firma za tři miliony korun řekne,zda to bylo dobře.

Pravdou je, že teď už může nastoupit kterýkoliv ředitel, protože noty jsou na čtyři roky rozdány. A protože se v Čechách nic neutají, jistícím prvkem pro nastavený systém a podmínkou nového ředitele má být setrvání Michala Gaubeho ve funkci ekonomického ředitele a jmenování Jiřího Červenky do funkce výrobního ředitele. Jeho lesnická praxe je prakticky nulová, ale jako bývalý poradce ministra vnitra Ivana Langera a poradce Svatopluka Sýkory jistě tu správnou kontinuitu zajistí. Nelze odhadnout, zda je tato politika skutečně dílem ministra Bendla, nebo nitky těchto machinací vedou do míst, kde by provize z podobných nesmyslných investic chyběly. V očích veřejnosti tyto kroky však vedou k posílení diskreditace nejenom ODS, ale politiky jako celku.

Nejenom mezi zmíněnými kandidáty ve zrušeném výběrovém řízení, ale mezi odbornou veřejností obecně, je dost lidí, kteří dovedou tyto manažersko­personální postupy posoudit a jejich názor je jediný – nastavení mechanismů, které zajistí evidentní zlodějiny nejen do konce tohoto volebního období, ale ještě do poloviny dalšího. Při vší úctě ke koaličnímu partnerovi nemám sílu lesnické veřejnosti tento názor vyvrátit. Vlastní zkušenost a znalost těchto věcí mě totiž utvrzuje v tom, že je to bohužel pravda.

Jiří Oliva
místopředseda PS Parlamentu ČR za TOP 09, bývalý ředitel Lesů ČR (1999 – 2003)

Hradecký deník, 8. 4. 2013, rubrika: Východní Čechy, str. 12

Štítky
Osobnosti: Jiří Oliva
Témata: Zemědělství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme