Niedermayer: stupňujeme snahu snižovat příjmy ruského státu

Začaly platit zatím nejostřejší sankce uvalené na Moskvu. Za prvé EU zakázala dovoz ruské ropy po moři, za druhé EU společně se zbývajícími členy G7 a Austrálií zastropovaly ceny ruské ropy. O snahách snižovat příjmy ruského státu i o vztahu mezd a inflace promluvil v Interview ČT24 europoslanec Luděk Niedermayer.

7. 12. 2022

„Dle dostupných dat již nyní platí, že Rusko získává méně peněz za energetické suroviny. Předpokládá se, že dohoda skupiny států G7 povede k dalšímu poklesu ruských zisků. Podle mého názoru by toto opatření mohlo otevřít šanci pro chudší země tvrději vyjednávat s Ruskem a snížit své platby za dodávky ruské ropy. To by mohlo pomoci chudým státům z Afriky a Asie lépe přečkat ekonomickou krizi, která tam nyní kvůli světovému vývoji energetiky startuje," uvedl Niedermayer v Interview.

„Největším zásahem do ruského finančního bohatství bylo na začátku krize zmrazení peněz, zejména centrální banky státního Ruského fondu. Rusko tak obratem přišlo několik set miliard euro," připomněl Niedermayer. „Nyní se dále stupňuje snaha snižovat příjmy ruského státu. Nastavení stropu pro ceny ruský ropy je jedním z takových kroků," dodal

Niedermayer v Interview mluvil také o poklesu reálných mezd, způsobeném vysokou inflací. K tomuto poklesu dochází, ačkoli nominálně mzdy rostou. Poznamenal, že firmy hovoří o osmiprocentním růstu mezd, které plánují na příští rok. „Ty mzdy nějakou dobu porostou a v jednom momentu pravděpodobně předstihnou inflaci. Ale opravdu základní podmínka je, že se musíme zbavit té inflace," zdůraznil europoslanec s tím, že příjmy a inflace jsou navzájem propojeny. „K tomu, aby klesla inflace, není možné, aby lidem rostly příjmy. Je potřeba projít údolím, kdy dojde k poklesu příjmů," podotkl.

(celý rozhovor zde)

Zdroj: Česká televize, Interview ČT24, 5.12.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme