Musíme se zaměřit na budoucnost nejmladších generací

3. 1. 2018

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová působí ve straně skoro od samého počátku. V rozhovoru pro FORUM 24 odpovídá nejen na otázku, jak se strana od jejího počátku změnila, ale také popisuje ideálního kandidáta na post prezidenta, nebo jak podle ní bude vypadat Babišovo vládnutí.

Vstoupila jste do strany TOP 09 na jejím úplném začátku. Jak se podle Vás strana změnila a jak se změnil pohled lidí na ni? 

Strana je pro mne takový živý organismus, který se neustále vyvíjí a proměňuje i co do počtu členů. Musíme procházet vývojem i vzhledem k tomu, co se děje kolem. V roce 2009, kdy byla strana založena, byla úplně jiná politická situace v České republice. Já osobně jsem vstoupila do politiky a do TOP 09, kvůli tomu, jak mi byl nepříjemný populismus zejména ČSSD pod vedením Paroubka. Musím ale říct, že bych nečekala, že se tady populismus uhnízdí v ještě větším měřítku. Politická situace se také změnila vlivem Miloše Zemana a tím, jakým způsobem vykonává úřad prezidenta. Jak přistupuje k pravdě a lži, kdy lež používá jako svůj legitimní nástroj. To tu stranu samozřejmě také ovlivňuje, a proto si myslím, že pohled lidí zvenčí může působit jako, že jsme se od roku 2009 změnili. Nicméně je důležité říci, že hodnoty, na kterých strana vznikla, se nemění. Platí naše hodnotové desatero a stojíme si za svými názory. To je naše určitá jistota a stálice, která se prolíná od samotného vzniku až doteď.

Oslovil by Vás stejně Jiří Pospíšil, jako pan Kalousek, když jste do strany vstupovala? 

Jelikož pan Pospíšil stranu nezakládal, je to příliš hypotetická otázka. I když jsou rozdílní v mnoha ohledech, tak se přesto shodují na základních hodnotách, proto kdyby tehdy reprezentoval stranu pan Pospíšil, dopadlo by to s mým vstupem do TOP 09 úplně stejně. Zásadní je, že se shodneme na stěžejních otázkách a stojí nám za to, se v politice angažovat.

Hned ze začátku funkčního období pana Vondráčka, jste označila výroky předsedy poslanecké sněmovny za skandální. Jednalo se o jeho výroky vůči panu Babišovi a jeho vydání. Jak podle Vás může fungovat vláda, kterou sestavuje a má vést trestně stíhaný člověk a má na hlavních pozicích lidi, kteří jeho činy omlouvají nebo se jimi neznepokojují? 

Já myslím, že bagatelizace tohoto činu pana Babiše a pana Faltýnka a dalších osob, kteří tomuto obvinění čelí, nás poškozuje mnohem víc, než si mnozí připouštějí. Tímhle se do veřejnosti vysílá zpráva, že všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější, a že na někoho se právo a vyvození důsledků jeho činů nevztahuje. V jakékoliv demokratické zemi, by takový člověk musel z politiky odejít. Buď by sám rezignoval, nebo by byl donucen odejít. Důvěra v právní stát, je jeden ze základních pilířů fungování demokratické země, a pokud bychom chtěli dávat signály, že na někoho máme mít jiný metr než na ostatní, tak tím dáváme svobodnému demokratickému fungování naší společnosti políček do zad. Dle mého názoru je už špatně, že takový člověk kandiduje a může se ohánět tím, že dostal důvěru od lidí ve volbách, byť o jeho provinění věděli. To je falešná argumentace, která se ve své podstatě snaží o změnu myšlení celé společnosti. Komentátoři a novináři by měli být hlídacími psy demokratických institucí, ale bohužel mnoho deníků kauzu přechází bez povšimnutí.

Nabízí se srovnání se čtyřicátými lety, kdy vyhráli komunisti ve volbách, a víme, jak to dopadlo. K určité podobě neliberální demokracie se dostáváme i nyní. Standardně by byl pojistkou prezident, který by zasáhl a nedopustil, aby menšinová vláda bez důvěry vůbec vznikla, od jmenovaného premiéra by žádal zajištění důvěry sněmovny. Bohužel se nenacházíme ve stavu, kdy bychom takového prezidenta měli. Tohle znepokojuje velmi malou část společnosti a přitom bychom měli být opravdu znepokojeni všichni.

Máte svého favorita v prezidentských volbách? 

Mám zásadní požadavek na prezidenta, to je aby to byl demokrat, který ctí ústavu a její zvyklosti, který důstojně prezentuje Českou republiku nejenom u nás, ale i v zahraničí, a který směřuje na západ. Který se za nás bude bít a který bude umět pravdivě pojmenovat i ty nepříjemné věci. Bude pro lidi vzorem. Současný prezident nesplňuje z těchto požadavků vůbec nic. Z těch kandidátů, kteří se uchází o tento post, mi jako nejvhodnější kandidát přijde pan Drahoš. U něj jsem si jistá, že by mohl být důstojnou hlavou státu, že daným požadavkům vyhovuje.

Myslíte si, že by člověk s takovou minulostí, jakou má pan Ondráček, měl vést kontrolní komisi pro GIBS? 

Rozhodně ne, protože to je výsměch lidem, kteří během Palachova týdne aktivně demonstrovali a kteří se snažili o změnu režimu. On reprezentuje přesně to, co jsme tady nechtěli – nesvobodu a represi – a i když je to již 29 let poté, tak by se neměli takoví lidé dostávat do významných funkcí. Ve sněmovně se dostáváme do situace, kdy komunisti s historicky nejnižším výsledkem ve volbách mají největší moc a nejvíc důležitých pozic v porevoluční době. Je to vina vítěze voleb. Hnutí ANO je zodpovědné za narůstání moci KSČM, protože kdyby oni nechtěli, tak by komunisti tu moc neměli. Hnutí ANO to umožnilo svým vyjednáváním.

Jak teda podle Vás bude vypadat ta čtyřletá vláda pana Babiše? 

Nejsem schopná vůbec odhadnout, jestli to budou celé čtyři roky, jestli nás třeba nečekají předčasné volby. Každopádně jedna věc je jistá, pan Babiš má velkou motivaci, protože hraje o svou vlastní svobodu. Jemu jde určitě i o ovlivnění jeho vlastního vyšetřování v kauze dotací na Čapí hnízdo. Jsem už velice skeptická, že bychom ho spolu s panem Faltýnkem vydali. Myslím, že ta hlasovací koalice, ve které hnutí ANO nechce být transparentní, ale ve všech dosavadních hlasováních je krásně průkazná, bude fungovat i při vydávání. Oni už si nějakou cestu, jak to lidem nalakovat na růžovo a hezky zaobalit najdou. Jediná šance je, že by mu do toho hodil vidle OLAF, z čehož má jistě obavy a to by mohlo v otázce vydání ještě přece jen (dnes poměrně vyhýbavý) postoj komunistů a okamurovců zatvrdit. Špatně by se jim vysvětlovalo, že pro vydání hlasovat nebudou, pokud by OLAF podezření z obcházení pravidel při čerpání dotace potvrdil.

Ale tohle je jen začátek. Babiš je schopen nerespektovat ústavní zvyklosti a vládnout bez důvěry tak dlouho, jak mu to jen umožní prezident a proto jsou teď klíčové prezidentské volby. Ty jsou opravdu tou nejbližší možnou brzdou dalšího negativního vývoje. Je důležité, abychom spojili své síly a opravdu vyburcovali lidi, aby k volbám šli. 

Andrej Babiš se svojí vládou chystá důchodovou reformu. Je to ale velmi složitý proces, pro který musí existovat konsenzus napříč všemi politickými stranami. Jak se na tento problém díváte Vy? 

Důchodová reforma je téma, které je pro nás stěžejní. Babiš ji sliboval představit už před dvěma lety a pak z toho sešlo a nestalo se vůbec nic. Pokud se pustí do důchodové reformy a bude dobře navržená, tak samozřejmě TOP 09 ráda rozumnou reformu podpoří, protože jestli je něco časovaná bomba, pak je to důchodový systém. Je jasné ze všech statistik, že současný systém je dlouhodobě neudržitelný.
Musíme se ale zároveň podívat na všechny oblasti, které budou stárnutím obyvatel také ovlivněny. Měli bychom umět zvládnout vyšší zátěž pro sociální služby, vyšší nároky na zdravotnický systém, a to všechno také bude něco stát.
Další věc, na kterou se musí Česká republika připravit je, že nám skončí období čerpání dotací z Evropské unie, a i v tomhle směru se musíme dostatečně připravit.

Krom reformy penzí považuji za důležitou reformu školství, zaměřit se na budoucnost nejmladších generací. Aby mladí lidé obstáli v rychle se proměňujícím světě, neměli by se donekonečna učit jen formou memorování, ale měli by se ve školách učit spolupracovat, komunikovat v cizích jazycích a mít dostatečnou digitální, a matematickou gramotnost. Měli by být také mediálně gramotní a umět pracovat s informacemi. A to jsou věci, které současné české školství až na výjimky úplně nepodporuje.

Měla jste velkou šanci stát se předsedkyní strany, ale odmítla jste kvůli rodině. Opravdu se tato funkce s rodinou nedá skloubit? Nemyslíte, že toho jednou budete litovat, že jste dopředu tento post odmítla? 

Když jste předseda strany tak je to opravdu 24 hodin, 7 dní v týdnu. Je to obrovská zodpovědnost, která sebou přináší i velkou míru stresu. Já jsem to velmi pečlivě zvážila a rozhodla jsem se, tak jak jsem se rozhodla. Což ale neznamená, že někam odcházím, nebo že neplatí moje heslo, že se rodina dá skloubit s kariérou. Když ale místopředseda na chvíli vypadne z hlavního dění, má to menší dopad pro tu stranu, než když vypadne předseda.

Rozhovor vznikl před uzavřením vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF).

Zdroj: Forum24.cz, 3. 1. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme