Moldan: V zásadě dobrý kompromis. Ale bez lanovky

12. 1. 2012

Jako "v zásadě rozumný kompromis" hodnotí návrh na nové rozdělení Národního parku Šumava do tří ochranných zón exministr životního prostředí Bedřich Moldan. Stejně jako vědcům ze stínové rady parku se mu ale nelíbí, že ministr Tomáš Chalupa chce povolit na žádost obcí vybudovat v přírodně cenné lokalitě lanovku k rakouskému lyžařskému středisku Hochficht.

Podle vědců, kteří na podzim opustili jednání o návrhu, by otevření průseku pro lanovku ohrozilo okolní přírodu. Mají i další výhrady, po středeční diskusi nad podobou nového zákona se nicméně podle nich návrh výrazně zlepšil.

Chalupa slíbil, že koridor vznikne pouze pro lanovku, nikoli jako prostor pro další stavby. "Těžko se dá ale věřit, že za desítky let, když tam bude kabinková lanovka, tam nebude velké parkoviště, sociální zařízení a třeba restaurace. To není dobře," řekl Moldan. Ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy nicméně chápe, že jde o kompromis. Obce rozhodnutí přivítaly.

Možná ještě víc než záměr s lanovkou Moldana do budoucnosti zneklidňuje preambule zákona, která staví na stejnou úroveň "udržitelný rozvoj obcí" s dalšími cíli parku, tedy i ochranou samé podstaty parku - přírody. V parku je nutné podřídit i rozvoj obcí ochraně přírody, myslí si. Preambule podle něj sice zdůrazňuje, že rozvoj obcí má být "udržitelný", neexistuje ale přesná definice, co to znamená. Ustanovení definice ve dvacet let starém zákoně je podle Moldana v tomto ohledu příliš obecné. "Zdá se ale, že to v zájmu kompromisu nelze jinak," dodal.

Podle Jaroslava Vrby ze stínové vědecké rady parku se navrhované znění zákona ve srovnání s jeho předcházejícími verzemi výrazně zlepšilo. V některých aspektech podle něj ale podklady stále nevyhovují z hlediska ekologické teorie a oboru ochrany přírody a krajiny.

I stínová rada má za to, že by ochrana přírody a krajiny měla mít v parku přednost před ostatními činnostmi a záměry, a to včetně rozvoje obcí. "Bez takového jednoznačně vyložitelného konstatování je ohroženo plnění cílů parku v kategorii národní park podle platné české i mezinárodní legislativy," myslí si Vrba. Stále podle něj existují nedostatky také v navrhovaném rozdělení zón, protože patřičně nezohledňuje nejcennější jádrová území a neřeší jejich nevhodné rozdělení do menších celků v minulosti.

Rozpad smíšených porostů

Lanovka k Hochfichtu podle Vrby určitě vyvolá rozpad a degradaci smíšených porostů. "Přestože byl průsek pro lanovku v návrhu minimalizován, není možno takový zásah považovat za chirurgický řez, jak jej označil ministr Chalupa, protože, řečeno jeho výrazovými prostředky, tento řez povede k rozsáhlé nekróze okolní tkáně," uvedl Vrba v tiskové zprávě. Další výhrada vědců ze stínové rady se týká nevhodného vymezení ochranného zásahového pásma proti kůrovci u rakouské hranice v první zóně.

Podle ministra nikdo ze středečního jednání neodešel spokojený, protože všichni museli v něčem ustoupit. Podle ředitele Hnutí Duha Petra Machálka, který se loni v létě účastnil blokády proti kácení stromů na Modravě, nejde o dohodu, ale o ministrovo ultimátum. Pětina rozlohy parku ponechaná přírodním procesů je podle něj hluboko pod doporučením expertů ze Světového svazu na ochranu přírody, kteří radili 30 až 40 procent. "Pokud tento zákon projde, na Šumavě se vítězem stanou developeři a dřevařské firmy na úkor turistů a ochrany přírody," uzavřel.

Jako zkušený politik nechce Moldan odhadovat, nakolik se návrh může ještě ve sněmovně a v Senátu změnit. Obecně podle něj ale současná atmosféra v parlamentu environmentálním normám nepřeje.

ČTK

tyden.cz, 12. 1. 2012, Rubrika: Kauzy