Moldan: Globálně probíhající změny klimatu přinášejí extrémy

Rozhovor s exministrem životního prostředí a členem TOP 09

30. 5. 2014

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
V Česku stále prší, stoupá povodí Berounky a na první stupeň povodňové aktivity dosáhne zřejmě i hladina Vltavy. V Praze se proto preventivně uzavírají náplavky. Dramatické chvíle zažili v posledních hodinách zejména lidé na Plzeňsku, v okolí Mladé Boleslavi a taky na Jesenicku. Tam se podle posledních informací situace pomalu uklidňuje, i když v obcích kolem Černého potoka, Vidnávky a Bělé stále zůstávají desítky domů a zahrad pod vodou.

Zdravím ekologa, profesora Bedřicha Moldana, ředitele Centra pro otázky životního prostředí na Karlově univerzitě. Dobrý den.

Bedřich MOLDAN, ekolog, ředitel Centra pro otázky životního prostředí na Karlově univerzitě
Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Pane profesore, jsou ty letošní bleskové záplavy příležitostí k nějaké reflexi, ponaučení, co se týká zásahů do krajiny nebo ochrany obcí?

Rozhodně to není poprvé, není to určitě naposled. Měli jsme podobné povodně také vloni a předloni a v podstatě pořád. Myslím, že lidé si postupně uvědomují, že opravdu změna klimatu, která probíhá globálně, přináší s sebou velkou variabilitu, velké extrémy, velké výkyvy počasí, velmi rychle za sebou následující a že s tím ty povodně souvisejí, takže samozřejmě se lidé na to snad, tedy doufám, budou lépe připravovat například tím, že nebudou krajinu tak bezohledně využívat, jako je tomu teď.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Konkrétně co máte na mysli, co by se mělo dát do pořádku?

Konkrétně mám na mysli zemědělské hospodaření na velkých lánech. Já samozřejmě chápu, že velká mechanizace vyžaduje velké plochy, ale měli bychom jít opačným způsobem, to znamená tu mechanizaci a to hospodaření přizpůsobovat přírodě a ne přírodu přizpůsobovat mechanizaci. A dneska je to tak, že máme souvislé svahy třeba i málo nakloněné, ale když potom ten svah je dlouhý a nejsou tam žádné zábrany, nejsou tam žádné meze, žádné remízky a samozřejmě ani žádné rybníčky nebo hráze, tak samozřejmě krajina je potom vůči lijáku v podstatě bezbranná.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Před velkou vodou se v posledních dnech, hodinách musejí mít na pozoru na západě Čech a taky v povodí Berounky. Tam upozorňují, že když přijdou silné deště, tak jsou ohrožení i kvůli nedostatečným krajinným úpravám v brdském vojenském újezdu. Souhlasil byste s tím a je tohle příklad, jak by se dalo změnit riziko záplav?

Neznám přímo Brdy, ale rozhodně souhlasím s tím, že krajinné úpravy jsou naprosto základní věc. My máme takový systém, říkáme tomu komplexní pozemkové úpravy, ale ty se sice provádějí průběžně, ale rozhodně neberou až dosud do úvahy všechny tyhle ty faktory, ale je třeba ještě upozornit na to, že potom, když ale opravdu je velký liják, tak nepomůže nic, ale ty menší věci, zejména takové ty lokalizované, tak tam jsou rozhodně krajinné úpravy naprosto základní věcí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
My jsme zaznamenali i stížnosti na liknavost nebo taky administrativní bariéry na vyšší úrovni samospráv, v krajích. Řekl byste, že by protipovodňovým opatřením pomohly pružnější předpisy, třeba co se týká změny územních plánů?

Já si nejsem jist, že ty předpisy jsou všechno. Já bych řekl, že předpisy máme takové, že to všecko vlastně závisí na rozhodování místních samospráv, zastupitelstev různých obcí zejména těch takzvaných trojkových obcí, které jsou za to povětšině zodpovědny, takže já jsem přesvědčen o tom, že hlavní problém nebo hlavní cesta. Ale aby si lidé ty věci uvědomili, aby si to hlavně uvědomili lidé odpovědní jako jsou právě ti zastupitelé.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Profesor Bedřich Moldan, ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. Děkuji. Na shledanou.

Děkuji také za pozvání, na shledanou.

Exministr životního prostředí, člen TOP 09

ČRo Radiožurnál, 29. 5. 2014, rubrika: Ozvěny dne