Moldan: Cena energie z jádra bude v budoucnu stoupat

Rozhovor s předsedou expertní komise TOP 09 pro životní prostředí Bedřichem Moldanem

30. 5. 2011

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Německo nejpozději do roku 2022 uzavře jaderné elektrárny. V noci na dnešek o tom rozhodla tamní vládní koalice. Přístup k atomové energii změnil kabinet vedený Angelou Merkelovou na základě rozsáhlé havárie ve Fukušimě. Natrvalo zůstane odpojených 7 nejstarších reaktorů a zbytek bude utlumován postupně. Zástupci německého průmyslu varují, že jejich země opatření poškodí a zdražování elektřiny hrozí údajně celé střední Evropě včetně Česka. Já zvu do vysílání někdejšího ředitele společnosti ČEZ a bývalého prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Stanislav Míla, dobrý večer.

Jaroslav MÍL, někdejší ředitel společnosti ČEZ, bývalý prezident Svazu průmyslu a dopravy

Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Míle, co si myslíte o rozhodnutí Berlína do 10 let se úplně oprostit od energie z jádra?

Jaroslav MÍL

Tak pro německou ekonomiku je to velice špatná zpráva. Já bych řekl, že i pro občany, protože to reálně povede k nárůstu cen elektrické energie. A pochopitelně Němci mohou zapomenout na své sliby na snižování emisí CO2. To je problém Německa. Po pravdě řečeno, je to jejich rozhodnutí. A pokaď by si je zaplatili ze svých kapes, proč ne. Ale já mám výrazné obavy, že výsledkem řešení té, řekněme, nedostatkové energie v Německu bude zvýšení importu z České republiky, z Francie. No, a tím následně tlak na zvyšování cen u nás. A tomu je podle mě potřeba zabránit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Jakým způsobem by se tomu dalo zabránit?

Jaroslav MÍL

Tak je několik možností, od technických, řekněme, kde bych nechodil teď do detailů, ale především, řekněme, ta úroveň Evropské unie, Evropské komise, kde Česká republika by měla přijít s iniciativou, kterou by podle mě podpořila rada dalších zemí, že každá země v Evropské unii by měla pokrýt svoji spotřebu svými vlastními zdroji, a to minimálně z 95 procent. A těch důvodů je několik. Za prvé stabilizujete výrazně energetickou síť, protože žádné nové velké sítě se nestaví, jakkoliv se o tom mluví řadu let z titulu prostě velice složitých povolovacích řízení. A za druhé zabráníte tomu dopadu, který bude mít nárůst cen pro země, jako je Česká republika, ale především pak pro celou jihovýchodní část Evropy, pro země jako je Rumunsku, Bulharsko a podobně. A myslím si, že taková sociální, složitá sociální situace, která tam nastane rozhodnutím Německa, by v podstatě neměla být tolerována a česká vláda by měla najít spojence a měla by prostě na úrovni Evropské komise pochopitelně zahájit velice rychle tuhle tu diskusi, protože mně osobně se jako spoustě dalších nebude líbit, že mám mít drahou elektrickou energii jenom proto, že někdo dojde k nějakému iracionálnímu rozhodnutí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Česká vláda ale zatím žádné kroky směrem, který vy naznačujete, nepodniká. Umíte si vysvětlit proč, pokud je to podle vás tedy šance, jak se obejít bez větších účtů za elektřinu?

Jaroslav MÍL

Je to velká příležitost. Mluvil jsem o tom s řadou lidí, ať už na evropské úrovni nebo na domácí úrovni. Pochopitelně je nutný to odpracovat, přestat řešit takový ty umělý problémy, který dneska vidíme každý den v médiích, že politikové řeší a soustředí se na to podstatné. Druhou věcí je, že pochopitelně řadě lidí může vysoká cena elektrické energie vyhovovat, protože tady bude i vyšší "výnos" DPH za cenu, za elektřinu pro státní rozpočet. Ale já bych to viděl jako velice krátkozraké rozhodnutí. No, a pak je tady pochopitelně zájem řady firem, které, řekněme, vyšší cena elektrické energie také bude vyhovovat, protože v tom oboru podnikají, to je naprosto legitimní a na jejich místě by to tak pochopitelně asi dělal každý. Ale ten dopad, řekněme, na českou, na český průmysl, dopad na české občany by byl velký a myslím si, že další růst o 10 až 20 procent v průběhu příštích let si prostě dovolit nemůžeme. A nezapomeňme ještě na jednu věc, jestliže Němci skutečně nahradí jadernou energetiku zdroji plynovými, respektive z obnovitelných zdrojů, tak ten celkový účet nebude nárůst nějakých 10, 15 procent, ale podstatně více v příštích 10 letech. A to už je pro konkurenceschopnost českého hospodářství a především pro naše peněženky docela smutná zpráva, kterou by žádný politik neměl nechat jen tak.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Myslíte si, že bychom se my stejně jako Německo mohli obejít přímo o energie z jádra, že bychom mohli rezignovat na jaderné elektrárny?

Jaroslav MÍL

Naprosto vyloučeno, absolutně nemůžeme. Česká republika nemá jinou alternativu, i kdyby rozjela všechny možné uhelné kapacity, které by dneska mohla, řekněme, zrušením limitů a všem možným dalším využít, tak by se bez jaderné energetiky neobešla. A druhou věcí je, já chápu určitou paniku, která vznikla, ale když se racionálně podíváte na to, co se stalo v Japonsku, tak z titulu tsunami zahynulo téměř 10 tisíc lidí. Z titulu jaderné elektrárny a její nehody nezahynul nikdo, a ani jsem neslyšel, nečetl o nikom, kdo by byl skutečně, řekněme, vážně ozářen. To znamená, jakkoli je to jiný, technologicky jiný zdroj, než je používáno na území České republiky, tak se v podstatě prokázala jeho vysoká bezpečnost. To, že došlo ke zničení toho zdroje, to je o ničem jiným. To je, jako když zdemolujete auto. Ale teď je to s velkou nadsázkou. Nicméně podstatné je, že v podstatě nikdo nezahynul, nedošlo k poškození, zásadnímu poškození životního prostředí. A tam, kde k nějakému zamoření došlo, tak pochopitelně za ohromných nákladů je, je možno to území vyčistit. Ale v každém případě i při takhle velké nehodě se ukázalo, že technologicky, technicky ta elektrárna byla schopná zvládnout tu nehodu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Uvádí bývalý prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Děkuji, na shledanou.

Jaroslav MÍL

Děkuji, hezký večer, na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Na druhé lince je profesor Bedřich Moldan, ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, dobrý večer.

Bedřich MOLDAN, ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy

Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane profesore, otázka na vás stejná, myslíte si, že Němci se dokážou obejít bez jaderných elektráren, bez toho, že by výrazně rostla cena elektřiny?

Bedřich MOLDAN

Tak já jsem přesvědčen, že určitě ano. Především je třeba vidět, že ten, ten proces bude pozvolný. Celkový, celkově by měly se bez té jaderné energetiky obejít až někdy za nějakých 11 let, jestli jsem to dobře slyšel z rádia. A to znamená, že máme ještě, že oni mají poměrně dlouhou dobu, aby se s tím vyrovnali, a jsem přesvědčen naprosto jednoznačně, že se s tím dokáží vyrovnat a vůbec nemohu souhlasit s tím, co říkal pan Míl.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Ani pokud se ve větší míře zapojí obnovitelné zdroje, které jsou považovány generálně jako dražší, alespoň v našich končinách?

Bedřich MOLDAN

Tak samozřejmě jsou v současné době dražší. Ovšem když se podíváme na křivky jejich ceny v čase, tak vidíme, že velmi prudce klesají. A samozřejmě že každá, každé masové nasazení těchto zdrojů vede k tomu, že se ty technologie zlepšují a že se prostě ta... že ta cena prostě prudce klesá. A já myslím, že to je faktor, který je úplně evidentní na rozdíl od toho cena právě proto, že je třeba dodržovat velmi pečlivě a velmi striktně bezpečnostní předpisy a bude to ještě daleko, daleko výraznější v nejbližší budoucnosti, tak naopak cena jaderné energie jde nahoru a půjde dále nahoru.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Tedy si umíte představit, že i v Česku bychom rezignovali na atomová zařízení?

Bedřich MOLDAN

Tak je třeba říct, že v tom Německu zase na ta, na ta jaderná zařízení tak úplně nerezignují, protože přeci jenom ty elektrárny nejméně tedy 10 let poběží a není samozřejmě vyloučeno, že se prostě o nějaký rok prodlouží. A v České republice nepochybně, kdybychom jaksi teď řekli: končíme, končíme provoz jaderných elektráren, tak jistě by to vedlo teda k velkým zmatkům a k velkým problémům, ale mluvíme skutečně o delší budoucnosti a v té delší budoucnosti ty obnovitelné zdroje po mém soudu se zcela jednoznačně uplatní. A právě svou cenou budou v nejbližší době, když říkám nejbližší době, doba tak to myslím právě těch, řekněme, těch 10 let skutečně konkurenceschopné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Domnívá se ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan. Já vám děkuji, na shledanou.

Bedřich MOLDAN

Na shledanou, děkuji také.

 

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 30. 5. 2011, Pořad: Stalo se dnes

Štítky
Osobnosti: Bedřich Moldan
Témata: Energetika
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme