Michal Zuna: Bezpečnost na prvním místě

15. 3. 2022

Vláda navýšením výdajů na obranu neplní pouze své závazky vůči NATO, ale hlavně posiluje bezpečnost celé země. Zuna v rozhovoru ve vysílání stanice CNN Prima News dodává, že TOP 09 o navýšení výdajů na armádu usilovala už v opozici.

Pane poslanče Zuno uvědomuje si podle vás Rusko, že se blíží k hranici NATO? 

Předně mi dovolte říct, že Česká republika v tuto chvíli není v nějakém bezprostředním ohrožení. Musíme ale zůstat obezřetní, protože ta rétorika a propaganda ruského režimu je velmi agresivní.  Musíme si ale uvědomit, že ten válečný konflikt se odehrává opravdu velmi blízko našich hranic. V tuto chvíli je zřejmé, že ruská ofenzíva vůbec nedosahuje těch očekávání, které Putinův barbarský režim měl. Nějaké pokračování válečného konfliktu i za hranice Ukrajiny na území NATO je i z pohledu síly Ruské federace v tuto chvíli nepravděpodobný. 

Pane poslanče Zuno, zeptám se vás, co může vlastně česká armáda v rámci NATO nabídnout?

Česká republika v tuto chvíli poskytuje Ukrajině přímou pomoc, aniž bychom byli přímo do toho konfliktu vtaženi. Jedná se zejména o vojenskou a zdravotnickou pomoc ve výši 725 miliónů korun. Ministerstvo obrany tuto částku minimálně ještě zdvojnásobí. Posilujeme také vojenskou přítomnost na Slovensku. Jedná se o několik stovek českých vojáků.

Dařilo se podle vás v minulých letech modernizovat českou armádu?

Za těch posledních 8 ostudných let ministerstvo obrany nebylo schopné alokovat dostatečně velké částky a dosáhnout v rozpočtu armády na ty dvě procenta z celého HDP. Modernizace a strategické projekty armády dnes mohly vypadat úplně jinak a já jsem moc rád, že současná vláda to má v programovém prohlášení. Za vlády hnutí ANO prostě bezpečnost byla Popelkou na okraji zájmu, protože tehdejší vládu vydírala komunistická strana. Dobrovolně se proto vzdali 10 miliard na rozpočet armády. A já jsem velmi rád, že tato trafika se už nikdy, doufám, nebude opakovat.

CNN Prima News, 14. 3. 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme