MF chystá novou zbraň proti daňovým únikům

Ministerstvo financí uvažuje o zavedení centrálního úložiště účetních dat, které by mělo státu pomoci s odhalováním daňových úniků. Konkrétní podobu tohoto mechanismu by chtěl resort předložit vládě začátkem příštího roku. Oznámil to v pořadu ČT Otázky Václava Moravce ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Termín fungování nového systému ale zatím neupřesnil.

2. 9. 2012

Na rozdíl od registračních pokladen s fiskální pamětí, které požadují odbory, by toto centrální úložiště nepřineslo podle Kalouska žádné náklady obchodníkům, zatímco povinné zavedení registračních pokladen by je stálo zhruba deset miliard korun. Centrální úložiště dat by přitom mělo stejný efekt – tím je vyšší možnost kontroly bez toho, aby bylo potřeba zvyšovat počet berních úředníků.

Kromě ministerstva financí trápí problematika výběru daní i Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR). Podle údajů Českého statistického úřadu DPH v Česku neplatí téměř 70 procent obchodníků, převážně fyzických osob. Stát podle prezidenta SOCR Zdeňka Juračky totiž nemá nástroj, pomocí kterého by je k tomu přinutil.

Registrační pokladny se vlády snažily v zemi neúspěšně zavést už od roku 1996. Povinné registrační pokladny původně prosadila ČSSD jako nástroj na omezení šedé ekonomiky. Sociální demokraté si od jejich zavedení slibovali lepší výběr daní a zabránění daňovým únikům. ČSSD později souhlasila s odložením této povinnosti na začátek roku 2008. Tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) ale nakonec prosadil jejich zrušení.

(obr)

ct24.cz, 2. 9. 2012