Lukša: Nízkoemisní zóny nabízejí příležitost i malým obcím

Ministerstvo životního prostředí připravuje vyhlášku k zákonu, který od příštího roku umožní zavést takzvané nízkoemisní zóny. Toto opatření by mělo pomoci zlepšit situaci v obcích se znečištěným ovzduším.

21. 5. 2012

„Nově budou obce moci vymezit na svém území nízkoemisní zóny. Týká se to míst, kde jsou překračovány limity znečištění a současně existuje objízdná trasa tohoto území bez omezení. Do těchto zón nebude možné jezdit s vozidly, která nesplňují určené emisní hodnoty. Jedná se především o starší vozy nešetrné k životnímu prostředí. Opatření se pochopitelně nebude vztahovat na občany, kteří v místě bydlí,“ přibližuje Pavol Lukša, který patří ke skupině moravskoslezských poslanců, jež novou vyhlášku prosazují.

Návrh má však i své kritiky, kteří tvrdí, že nízkoemisní zóny budou mít jen malý význam. Argumentují také tím, že mnohé obce nemohou stanovit objízdnou trasu, protože ji jednoduše nemají. Jediná cesta vede přes jejich centrum, a tak nelze řidiče motivovat k jízdě alternativními trasami.

„Nikdy jsem netvrdil, že nízkoemisní zóny vyřeší problém znečištěného ovzduší. Mohou pouze poskytnout nástroj, kterým obce omezí jeden ze zdrojů znečištění, který je trápí. Řešit objízdné trasy by pak mohl nový zákon o rozpočtovém určení daní, který by měl od příštího roku posílit významnými prostředky rozpočty malých obcí a středních měst. Tyto peníze by pomohly vybudovat právě takové trasy, které by se vyhýbaly centrům obcí. I malé obce by totiž díky tomu našly prostředky na spoluúčast s evropskou dotací,“ míní Pavol Lukša.

(map)

Moravskoslezský deník, 21. 5. 2012, Rubrika: Region, str. 6

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme