Lesy jsou jedno z posledních aktiv, která máme

Rozhovor s lídrem TOP 09 na Vysočina Ladislavem Jirků

17. 5. 2010

* TOP 09 by snížila podporu v nezaměstnanosti těm, kdo sami podají výpověď. Co když tím ale řeší třeba šikanu na pracovišti, jejíž prokázání bývá velmi obtížné, či jinou nepříjemnou, i když osobně nezaviněnou situaci?
V případě šikany či jiných nezaviněných důvodů, které vedou k podání výpovědi, je zde pracovní právo, které musí pomáhat řešit takové situace. A také právě i pro tyto případy jsou zde odbory, které by měly právě tyto problémy takto poškozovaných pracujících řešit.

* Hovoříte o úpravě (tedy patrně o zvýšení) soudních poplatků. Nebude pak spravedlnost obtížněji dostupná pro chudé lidi? Totiž: počítá váš program vůbec s těmi, kteří - nikoli vlastní vinou - žijí od výplaty k výplatě, protože mají velmi nízké příjmy?
Smyslem úpravy soudních poplatků je to, aby soudy nebyly zbytečně zatěžovány podáními a často pseudoproblémy, které lze řešit jinak. Myslím, že jde skutečně o řešení mimořádných situací, já sám jsem u soudu dosud nikdy nebyl.

* V oddílu hospodářství v sekci doprava se mj. zmiňujete o změně systému zpoplatnění za užití železniční dopravní cesty. Nekolidovalo by to s již uzavřenými desetiletými smlouvami krajů s Českými drahami?
Pokud jde o uzavření smluv krajů s Českými dráhami, nedovedu posoudit, zda vše proběhlo v souladu se zákonem. Je obdivuhodné, že to provedly všechny kraje společně. V našem programu jde ale především o zajištění rovného konkurenčního prostředí pro všechny druhy doprav a také všem poskytovatelům umožnit rovnocenné podmínky pro tyto služby.

* Poměrně rozsáhle probíráte problematiku státních lesů, nedočetla jsem se ale, zda chcete státem spravovaný 62% podíl snížit např. privatizací, anebo ho chcete zachovat.
Státní lesy patří mezi naše „rodinné stříbro", jedno z posledních aktiv, které má naše republika. Jsme proti jeho privatizaci a jsme pro jednoznačné nastavení řádného hospodaření s důrazným státním dohledem. Je nejvyšší čas pro skončení experimentů ve státních lesích.

* V sekci školství se program TOP 09 dotýká zejména škol vysokých. Jak ale nahlížíte na tolik skloňované a dosud ‚nedotažené‘ státní maturity, jak vidíte budoucnost učňovských oborů?
Státní maturity podporujeme, je to správný směr, musí však být kvalitně zajištěné po všech stránkách. Mimochodem státní maturity se dotýkají i vysokých škol, ty jejich výsledky mohou s prospěchem využívat. Budoucnost učňovského školství musí být zajištěna také úzkou spoluprací se zaměstnavateli.

Právo, 17. 5. 2010, Rubrika: Jižní Morava, Strana: 8
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme