Laudát: Klíčovou rolí ČEZu není produkování zisku

2. 4. 2014

Daniel TAKÁČ, moderátor
Uran se bude v Česku těžit i dál. Alespoň si to tak představuje předseda vlády Bohuslav Sobotka. Jenomže to neřekl lidem, kteří kolem možného uranového dolu bydlí. Tvrdí jejich představitelé. Premiérovi jde o pracovní místa a dost dobře možná jde i o energetickou bezpečnost celého Česka. Vítejte u Událostí, komentářů, dobrý večer. Novou těžbu uranu obce v okolí ložiska na Vysočině odmítají. Informace premiéra Bohuslava Sobotky, podle kterého vláda s uranem z Brzkova počítá, je překvapila. Místní starostové proto vyzývají stát, aby s nimi začal okamžitě jednat.

Radovan DANĚK, redaktor
Jsme v šoku, jednají o nás bez nás. Starostové i obyvatelé z okolí Brzkova zdůrazňují, že těžbu uranu odmítají stejně jako dřív. Bojí se hlavně radioaktivity a dopadů na místní přírodu.

Josef MÁLEK, starosta Věžnice /KDU-ČSL/
Přestože slibovali, že to budou všechno s námi konzultovat, tak jsme od nich nic neviděli. Takže se chovají úplně stejně jako za vlády komunistů.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Potřebujeme uran? Mělo by se těžit v dalších ložiscích v České republice? Je to kousek od Dolní Rožínky.

František LAUDÁT, poslanec, místopředseda hospodářského výboru PS /TOP 09/
Já bych byl k tomuto velice opatrný a nejdřív bych si kladl otázky: Máme zdroje, nebo finance? Jsme na tom tak špatně, že musíme ohrožovat vlastní krajinu a znejišťovat domovy lidí? Teprve až by se ukázalo, že skutečně jiná cesta není, že jsme se dostali do tak krizové situace, pak bych jako poslední sáhl k takové variantě. A to se týká nejenom těžby uranu, ale i prolamování limitů těžby například v Severočeském kraji. Takže já tato premiérova slova, kdy pálil od boku bez toho, že by byla schválena nějaká dlouhodobá koncepce a zároveň pan Babiš s ČEZem chystá absolutní opak ekonomických a strategických zájmů této země, tak já si myslím, že nejdřív by se vláda měla dohodnout. Pak se domluvit i s poslanci parlamentu, jak se dál bude všechno odvíjet a teprve z toho vycházet. Pak si klaďme otázku i třeba za těch 900 zaměstnanců. Je to protiváha toho ohrožovat a znejišťovat celá území a domovy lidí?

Daniel TAKÁČ, moderátor
A to je dnes ohrožování, znejisťování toho území při dnešních metodách těžby? 

František LAUDÁT, poslanec, místopředseda hospodářského výboru PS /TOP 09/
Jak by vám bylo, kdyby skutečně někdo prohlašoval, že tam možná bude zahájenan těžba? Snížila by vám cenu nemovitostí a znejistila budoucnost vašich dětí v daném území. Dodneška se lidé nesrovnali s tím, že museli opustit domovy při výstavbě Temelína, ale zejména například při vybudování vodního díla Želivka. To jsou obrovské zářezy do společnosti. A skutečně bych chránil ta ložiska, měl bych je připravená, ale v žádném případě pokud si země může zajistit tyto suroviny jinde, tak bych to využil a k této možnosti doma těžit, protože to je ekologická zátěž, bych sáhl až jako k poslední variantě.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Pokud jde o jaderný materiál, který potřebujeme pro provoz elektráren, tady nějaké ohrožení, vzhledem k aktuální situaci na východě od nás, nevidíte?

František LAUDÁT, poslanec, místopředseda hospodářského výboru PS /TOP 09/
Z hlediska několika roků to riziko nevidím. Samozřejmě se může všechno změnit. Ale kdo je schopen předvídat situaci ve světě? Ta se může tak změnit, že pro nás může být riziko i samotná existence jaderné energetiky. Ale pak už jsme někde úplně jinde.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Když se tedy zastavíme u toho ČEZu. Proč vám tolik vadí, že si většinový vlastník, to znamená stát, vezme dividendu? To je přece normální brát si dividendu.

František LAUDÁT, poslanec, místopředseda hospodářského výboru PS /TOP 09/
V současné době se evropská energetika nachází na křižovatce a není jasné zcela, kterým směrem půjde. My jsme si analyzovali tuto situaci. Ještě od éry ministra financí Kočárníka tady byla praxe, že dividendy z ČEZu se odebíraly tak v koridoru 50 - 60 %, někdy méně, někdy více. A to ostatní skutečně bylo na to, aby nechátrala energetická infrastruktura. A dneska je to poprvé po mnoha a mnoha letech, kam jsme až dohledali statistiky, že pan Babiš chce přijít s jiným modelem. Ale víte, popravdě řečeno, Kostelecké uzeniny nejsou ČEZ. My vidíme klíčovou roli ČEZu v jiné rovině, než na produkování zisku a tahání dividend. Také byly úvahy o tom, že v případě, že se budou stavět další jaderné bloky, tak se zastaví výplata dividend. Aby ty nároky ať už na státní rozpočet, či na nějaké úvěrování z privátních zdrojů, byly co nejmenší.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Dobrá. Nové bloky zatím nestavíme. Patrně příští rok také stavět asi ještě nebudeme. Proč jednorázově nepoužít dividendu na snížení schodku státního rozpočtu, což podle mnoha odborných názorů ČEZ jeden rok vydrží.

František LAUDÁT, poslanec, místopředseda hospodářského výboru PS /TOP 09/
Tam je značné riziko. Velké energetické firmy dramaticky prochází krizí a zhoršováním ekonomických výsledků. ČEZ si, jako jeden z mála, právě díky velkorysosti v čerpání dividend udržel svůj rating a má dokonce stabilní výhled. Tohle se může změnit. V tu chvíli nastupuje zdražení úvěrování jeho provozu, on má také obrovské úvěry. Myslím si, že je to téměř 160 miliard korun. To nejsou malé peníze, které aktuálně čerpá, nebo má závazky. My vidíme, že v tuhle chvíli není vhodná doba posílat dividendy i soukromým investorům. A je to naše nejbonitnější a nejklíčovější firma vůbec.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Po oznámení záměru ministra financí akcie ČEZu stouply. Firma se zhodnotila.

František LAUDÁT, poslanec, místopředseda hospodářského výboru PS /TOP 09/
Samozřejmě. Akcie krátkodobě stoupnou, vyberou se zisky a o to větší kocovina může nastat v příštích letech.

Daniel Takáč

ČT24, 1. 4. 2014, zkrácená verze pořadu: Události, komentáře

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme