Langšádlová: V rozpočtu jsme mysleli i na podporu růstu ekonomiky

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

28. 11. 2012

Jan BUMBA, moderátor

Málo kdy mají poslanci tolik příležitostí zabývat se stáním rozpočtem jako letos. Dostali už třetí verzi. Návrh rozpočtu, který se dostal do sněmovny už v září, si totiž vyžádal ministr financí zpět k přepracování. Hrozilo totiž, že nebudou v platnosti zákony, které budou mít velký vliv na příjmy státní pokladny. Ten nejnovější návrh počítá mimo jiné se zvýšením daně z přidané hodnoty. A i díky tomu se má schodek udržet ve výši sto miliard korun. Vyjádřeno v procentech, neměl by překročit 2,9 procenta vůči hrubému domácímu produktu. Ve sněmovním studiu Českého rozhlasu je místopředsedkyně TOP 09 a rozpočtového výboru Helena Langšádlová, dobrý den.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Dobrý den.

Jan BUMBA

Na telefonu stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek. Dobrý den.

Langšádlová: Rozpočet obsahuje i mnoho prorůstových impulsů. Je tam nadále podpora exportu. Je tady Česká exportní banka, která by měla obdržet 750 milionů korun. A společně s kolegy jsem navrhla novelu zákona, která bude řešit dorovnávání úrokových sazeb. Na to je vyčleněno 200 miliard korun. A je potřeba říci, že podpora exportu výrazně přispívá k nárůstu pracovních míst v České republice. Stejně tak tento rozpočet počítá s navýšením prostředků na dopravní infrastrukturu. Na investice v oblasti životního prostředí, na vědu, výzkum, inovace. A byť to není tak velká položka, ale navíc 12 milionů korun dostanou z rozpočtového určení daní naše města a obce.

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/

Dobrý den.

Jan BUMBA

Paní Langšádlová, premiér Nečas řekl, že celková výše výdajů má být o 9 miliard nižší než v letošním roce. A proto je to podle premiéra jednoznačně úsporný rozpočet. To je to, co teď Česká republika potřebuje?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já bych chtěla podotknout, že tady nejde jenom o udržení toho schodku, byť je to mimořádně důležité kritérium, protože to snižuje naši závislost na finančních trzích. Ale ten rozpočet obsahuje i mnoho prorůstových impulsů. Je tam nadále podpora exportu. Ta se, ta se meziročně nesnižuje, je tady podpora do EGAPu, to znamená pojištění exportu ve výši jedné miliardy korun. Je tady Česká exportní banka, která by měla obdržet 750 milionů korun. A společně s kolegy jsem navrhla novelu zákona, která bude řešit dorovnávání úrokových sazeb. Na to je vyčleněno 200 miliard korun. A je potřeba říci, že podpora exportu výrazně přispívá k nárůstu pracovních míst v České republice. Stejně tak tento rozpočet počítá s navýšením prostředků na dopravní infrastrukturu. Na investice v oblasti životního prostředí, na vědu, výzkum, inovace. A byť to není tak velká položka, ale navíc 12 milionů korun dostanou z rozpočtového určení daní naše města a obce. Na to čekají již mnoho let a věřím, že tyto, tyto prostředky budou obcemi a městy velice dobře využity právě na investice a na podporu zaměstnanosti v regionech.

Jan BUMBA

Pane Mládku, myslíte si, že tento rozpočet obsahuje ve vyvážené míře ta prorůstová opatření, jak o nich mluví paní poslankyně Langšádlová, a zároveň snahu udržet schodek na přijatelné úrovni?

Jan MLÁDEK

No tak paní, paní poslankyně se tam snaží dohledat prorůstová opatření, která tam v podstatě, v podstatě nejsou, protože ta vláda je někdy vážně, vážně nediskutovala. Zejména je nediskutoval ministr financí. Ale já bych chtěl začít jinejma dvěma věcma. Ono se zdá, že ta vláda, která postavila svoji legitimitu v podstatě na jediném parametru, to jest na deficitu veřejných financí, respektive státního rozpočtu, lže i v tomto bodě. Protože samo Ministerstvo financí přiznává, že v okamžiku, kdy je schválen zákon o církevních restitucích, tak se započte celá suma, která bude převedena církvím. To znamená, v příštím roce bude navýšen deficit veřejných financí o 1,5 procenta HDP. Tudíž nebude žádných 2,9, ale 4,4.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

To není pravda.

Jan BUMBA

Takže, ano, paní Langšádlová. Znamená to, že.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Jestli mohu reagovat na slova pana, pana Mládka.

Jan BUMBA

Samozřejmě.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ten, ty prostředky, které bude dlouhodobě 30 let stát vypořádávat s církvemi, za ten majetek ve výši 59 miliard korun, který nadále zůstane ve vlastnictví státu, obcí a dalších subjektů, tak účetně toto bude započítáno do rozpočtu roku 2012. Ale opravdu je to pouze účetní operace. Ty závazky budou spláceny postupně ve výši dvou miliard korun po dobu těch 30 let.

Jan BUMBA

A promiňte, paní poslankyně, jenom abych se v tom dobře, dobře vyznal. Není to tak, že vláda nějakým účetním trikem vlastně bude tvrdit, že deficit je pod tři procenta, ale skutečnost bude jiná?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ne, jestli mohu poprosit. V tuto chvíli se nebavíme o rozpočtu pro rok 2013. Ten, ta položka, která se týká vyrovnání s církvemi, ta bude ještě zahrnuta do rozpočtu 2012. Je toto projednáno s Evropskou komisí a opravdu to opticky zvýší deficit rozpočtu za rok 2012, ale pouze je to účetní operace.

Jan BUMBA

Pane Mládku, myslíte si. Vy si myslíte, že není možné, aby v příštím roce byl deficit pod tři procenta?

Jan MLÁDEK

No tak především bysme ukončili ty církevní restituce. Já se osobně domnívám, že toto je, toto je účetní trik, protože veškerá ta čísla, která byly zmiňována pro letošní rok, najednou budou o 1,5 procentního bodu vyšší. Čili vláda nebude plnit cíl letošního roku, pokud to přesune z toho roku příštího. Ale samozřejmě v tom má paní poslankyně pravdu, finální slovo má, má Evropská komise, která definitivně řekne, jak to bude. Zaprvé v říjnu příštího roku, mám tím na mysli s tím minulým rokem. A co se týče, co se týče současného rozpočtu, on zdaleka nemá jediný problém církevních, církevních restitucí. On má bohužel i další problémy. A jedním z nich je nadhodnocený hospodářský růst. Ministerstvo financí v minulosti mělo celkem dobré a konzistentní odhady. Ale to se nějak zhoršilo. A v tuto chvíli už to vypadá, že oni plánují 0,7 procenta růstu. A faktický výsledek bude spíše propad jedno procento. Všechno tomu nasvědčuje, když se podíváte na poslední trendy, předstihové ukazatele, tak budeme rádi, když příští rok skončí propadem jedno procento. To znamená, že musí být ... 25 miliard.

Jan BUMBA

Znamená to tedy, pane Mládku, že si. Nezlobte se, nechtěl jsem vám skočit do řeči, ale chtěl jsem se jen ujistit. Myslíte tedy, že není reálné počítat s těmi příjmy rozpočtu, tedy to je kolik? Bilion 80 miliard zhruba?

Jan MLÁDEK

Ano, ano, samozřejmě. Oni trochu upravili to číslo reálného růstu na příští rok z  jednoho procenta na 0,7. Ale podle mého názoru je to nedostatečné. Ten velmi reálný předpoklad, že je ekonomika v příštím, v příštím roce poklesne o jedno procento, tudíž budou, bude chybět 20 až 25 miliard. Samozřejmě něco se dá udělat dalším vázáním výdajů, jak to, jak to pan ministr financí dělal letos. Ale nepochybně nám vypadne 20, 25 miliard. To bohužel není konec historky. Další velké riziko, které přiznává i samotné Ministerstvo financí, je zoufalá situace v čerpání evropských fondů, kde můžeme očekávat minimálně podobnou, podobnou sumu, protože centrální vláda v České republice bohužel naprosto selhala, co se týká evropských fondů.

Jan BUMBA

Tak, paní Langšádlová, nechme, prosím, evropské fondy teď stranou. Ale co se týká tedy příjmů, příjmů rozpočtu. Není to tak, že kvůli tomu problematickému růstu HDP stát nevybere tolik, kolik očekává?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Samozřejmě, že je to predikce. A ta vychází ale z odhadů expertů. To je celý tým, který se tím zabývá na Ministerstvu financí. Stejně tak v České národní bance. A je potřeba říci, že tomu odhadu Ministerstva financí se přibližuje i odhad Evropské komise. A samozřejmě, že nelze zcela vyloučit změny v této nestabilní době. Ale já věřím, že se nám podaří dosáhnout toho odhadovaného růstu.

Jan BUMBA

Velice vám děkuji. Místopředsedkyně TOP 09 a rozpočtového výboru sněmovny Helena Langšádlová.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Na shledanou.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 28. 11. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme