Langšádlová: Sociální dávky jen pro "skutečně potřebné"

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

13. 3. 2012

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Ministerstvo práce a sociálních věcí seškrtá letos výdaje na sociální dávky a podpory kvůli chystaným úsporám v rozpočtu o 3 miliardy korun oproti původním plánům. Šéf dotyčného resortu Jaromír Drábek počítá zejména s přísnějším posuzováním toho, kdo dávky potřebuje a kdo ne. A ministr se spoléhá taky na důslednější kontroly.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí

Tuto úsporu budeme muset naplnit v oblasti takzvaných nepojistných sociálních dávek, to znamená dávek, které vyplácejí úřady práce. A já mám za to, že to je splnitelný cíl, protože ty kroky, které byly přijaty od 1. ledna v rámci sociální reformy, tak skutečně předpokládají mnohem individuálnější a intenzivnější práci s jednotlivými nezaměstnanými. A myslím si, že dodiskutovány byly takové položky jako veřejná služba, jako docházka nezaměstnaných na úřady práce nebo kontaktní místa veřejné správy, a to jsou všechno aktivity, které nám pomohou velmi pečlivě pracovat s tím, zda ti lidé, kteří žádají o sociální dávky, tak jsou skutečně potřební a stát skutečně k nim má nasměrovat svoji finanční pomoc.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Vysvětloval ministr Drábek v dnešních 20 minutách Radiožurnálu. Celkově má letos jeho resort ušetřit 3 miliardy 800 tisíc korun. Velké úspory chce hledat ve výdajích na informační technologie. Do našeho sněmovního studia zdravým jeho stranickou kolegyni, místopředsedkyni TOP 09 a rozpočtového výboru Helenu Langšádlovou. Dobrý večer.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny /TOP 09/

Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Na telefonu je odborník ČSSD pro sociální politiku, profesor sociologie Martin Potůček. Dobrý večer.

Martin POTŮČEK, odborník ČSSD pro sociální politiku, profesor sociologie

Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane profesore, co si myslíte o krácení peněz na sociální dávky.

Martin POTŮČEK

No, pokud se mají ty peníze krátit, tak se krátí něco, co už bylo několikrát kráceno v minulosti a dnes to vypadá tak, že Česká republika je v rámci Evropské unie v zásadě až na konci toho pomyslného žebříčku štědrosti, takže to, co se dnes děje, je utahování opasků tam, kde ten opasek už je hodně a hodně utažen a někdy bych řekl, že i přetažen.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Paní poslankyně Langšádlová, to vysvětlení, které můžete nabídnout, proč potřebujeme škrtat ještě v sociálních výdajích, v podporách?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak je potřeba říci, že nebudeme škrtat například dávky pro zdravotně postižené, tento odhad snížení výdajů o 3 miliardy korun, chtěla bych uvést, že z 80 miliard korun, které jsou určeny na sociální dávky, nepojistného charakteru, lze ušetřit, je to  odhad ministerstva financí právě tím, že budou striktněji dodržována schválená pravidla, všichni ...

A to jsou třeba dávky.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

... všichni, jsou to například dávky hmotné nouze, jsou to dávky, jsou to dávky pro nezaměstnané a v té řeči, kterou měl již pan ministr Drábek, bylo sděleno, že se této úspory dosáhne lepší práce, i prací s touto cílovou skupinou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Můžete, paní poslankyně, uvést jeden teoretický příklad, v jakém případě by třeba bylo možné odebrat ty sociální dávky, o které se jedná, co by třeba ten žadatel neměl splňovat v tom případě?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já uvedu úplně konkrétní příklad, v loňském roce byly provedeny kontroly a bylo zjištěno, že přes 2 tisíce lidí jenom v rámci těchto namátkových kontrol pracuje načerno a mnozí z nich souběžně, souběžně pobírají dávky z tohoto sociálního systému, tak určitě právě tito lidé by neměli do budoucna mít nárok na dávky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Potůčku, v tomto konkrétním případě, a těch lidí není úplně málo, jak říká paní poslankyně Langšádlová, možná jich bude ještě víc po těch důslednějších kontrolách, byste nebyl proti, aby stát ušetřil.

Martin POTŮČEK

Takhle, pokud jde o ty kontroly, tak je dokázáno, že v některých případech se nevyplácí kontroly vůbec realizovat, poněvadž náklady na ně převýší ty úspory, které vzniknou těmi kontrolami a vzhledem k tomu, že takto vlastně proti pravidlům jednajících osob je podle různých výzkumů jedno až dvě procenta, tak si myslím, že stojí skutečně za úvahu, jestli by nebylo lepší orientovat aktivity ministerstva jiným směrem, například tím ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pardon, já se musím zeptat, vy si myslíte, že by bylo výhodnější nechat právě případy o kterých mluvila paní poslankyně, být, to znamená lidé, kteří čerpají dávky, přitom pracují načerno, že by se to státu vyplatilo víc, než kontrolovat.

Martin POTŮČEK

Já neříkám, že by se to tak mělo stát v tomto konkrétním případě, já jenom upozorňuji na to, že to hledisko úspory se někdy nakonec může při špatné realizaci vymstít a naopak přinést vyšší náklady než dodatečné příjmy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Paní poslankyně, počítáte s tím rizikem, které teď zmiňuje pan profesor Potůček?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já naprosto nemohu přijmout argumentaci pana profesora Potůčka. To není otázka nákladů na tyto kontroly, zkrátka je nepřijatelné, aby někdo načerno pracoval a současně pobíral sociální dávky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A ty kontroly podle vás jsou přiměřeně jaksi drahé nebo jsou efektivní, musí si dát na ...

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já jsem přesvědčená, že je v pořádku v těchto kontrolách pokračovat a v tomto roce ministerstvo práce a sociálních věcí počítá opravdu s navýšením počtu pracovníků, kteří budou sledovat to, kolik lidí pracuje načerno a současně pobírá dávky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Jak by to měli dělat a v čem budou důslednější, budou to kontrolovat, dejme tomu, každý měsíc.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Bude vyšší četnost kontrol u zaměstnavatelů.

A teď je jak velká?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já nemohu toto vyčíslit konkrétně, konkrétně, protože tato, tyto údaje nemám, ale na příští rok se počítá s několika sty tisíci kontrolami.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Potůčku, vy jste naznačoval, že byste měl jiný recept, kde ušetřit v resortu ministerstva práce a sociálních věcí, je-li tomu tak, tak kde?

Martin POTŮČEK

No, za prvé si myslím, že by se nemělo šetřit v tomto resortu, že by se mělo naopak uvažovat o tom, jak zvýšit příjmy státního rozpočtu tak, aby bylo pro všechny potřebné. Já tady nechci zdržovat posluchače výčtem toho, co všechno za několik let tady bylo zrušeno, na co byli občané zvyklí, například zrušení sociálního příplatku matkám samoživitelkám, zpřísňování a omezování dávek v nezaměstnanosti, od 1. ledna, o tom se pan ministr zmiňoval, že na to sází, bylo zavedeno, byly zavedeny nucené práce formou institutu veřejné služby, což odporuje principu ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

To jsou všechno příklady, které podle vás tedy už zavdávají příčinu nebo zavdávají úvahu, že by neměl stát dál škrtat v těch sociálních dávkách?

Martin POTŮČEK

Přesně tak, já se tady dívám, nejčerstvější čísla eurostatu a průměr Evropské unie výdajů na sociální ochranu činil v roce 2009 29,5 procenta HDP, kdežto Česká republika vydávala ve stejném roce 20,4 procenta HDP. Takže vlastně ve všech kategoriích základních, ať už jde o ten, podporu v nezaměstnanosti, podporu zdravotně postižených, podporu rodin, anebo zdravotní péče, jsme všude, všude pod průměrem Evropy, takže já skutečně vidím tento rys politiky současné vlády jako velmi nebezpečný a ohrožující zejména ty nejslabší, zejména rodiny s dětmi, zejména starobní důchodce a tak dále.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Paní poslankyně Langšádlová, toto riziko, dotýká se vás, že by právě na ty nejpotřebnější škrty plánované vládou mohly dopadnout, není opravdu možné hledat někde jinde v rozpočtu úspory.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak určitě se musí hledat úspory všude, kde je to možné, ale je potřeba říci, že v tuto chvíli vynakládáme ze státního rozpočtu téměř polovinu prostředků na sociální dávky a musíme se zaměřit na ty, kteří ty sociální dávky opravdu potřebují. Úřady práce dělají aktivní kroky, kde se snaží zprostředkovávat práci nezaměstnaných, kde, kde organizují setkání  zaměstnavatelů s nezaměstnanými, a snaží se přímo kontaktovat tyto dvě skupiny. Chtěla bych ještě říci, že stojím za tím institutem veřejné služby, do tohoto ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Tedy povinností je vykonat veřejně prospěšné práce.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Protože tady máme skupiny lidí, které ztratily pracovní návyky, kteří byli závislí na sociálních dávkách opravdu dlouhodobě. A já jsem přesvědčena, že pokud vlastně ostatní, kteří pracují, přispívají, tak těch 20 hodin týdně, kteří, které se tito lidé podílí na veřejné službě, není přehnaný požadavek a navíc není pravdou, že by vždy dělali nějaké veřejné služby typu zametání ulic, já, protože jezdím hodně po regionu, tak vím, že třeba i ženy, které jsou nezaměstnané dlouhodobě, jdou dělat třeba asistentky do mateřské školky a podobně.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Vysvětluje místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru a TOP 09 Helena Langšádlová. Hostem večerních Ozvěn byl sociolog Martin Potůček, odborník ČSSD pro sociální politiku. Děkuji oběma, na shledanou.

Na shledanou.

Na shledanou.