Langšádlová: Rozdělím dotace spravedlivě všem obcím

Rozhovor s kandidátkou na hejtmanku Helenou Langšádlovou

Poslankyně Helena Langšádlová, exstarostka Černošic, je jedinou favoritkou na hejtmanku Středočeského kraje. Kandiduje za TOP 09 a Starosty. Chce spravedlivě rozdělovat dotace obcím.

3. 10. 2012

V krajském zastupitelstvu Helena Langšádlová pracovala už v letech 2000 až 2008, byla předsedkyní výboru pro vzdělávání a zaměstnanost. Právě vzdělávání je jednou z priorit. „Záleží nám i na regionálním rozvoji, který musí být směřován tak, aby zajistil budoucí prosperitu, protože Středočeský kraj je jedním z mála, který hospodářsky šel do úpadku,“ říká.

Na kandidátce jste jedničkou. Chcete být opravdu hejtmankou?

Určitě o to usiluji. Zkušenosti mám i z evropské politiky, byla jsem šest let členkou výboru regionu Evropské unie.

Pokud se jí stanete, zůstanete poslankyní?

Vzdala bych se poslaneckého mandátu.

Co jste v letech 2000 až 2008 v zastupitelstvu udělala pro Středočechy?

Velmi jsme se zabývali podporou činnosti mládeže. Důsledně a objektivně jsme posuzovali jednotlivé žádosti a nikdy jsme nezohledňovali, odkud žadatel je.

Lze na to navázat i dnes?

Budoucnost závisí na tom, jak budeme mít vzdělané obyvatele. V tom kraj může udělat hodně, protože je zřizovatelem středních škol. Jednou z našich priorit je podpořit výuku matematiky a jazyků. Chceme získat nové investory pro moderní technologická centra. Podpořit spolupráci s ČVUT, matfyzem, aby se studenti nebáli jít na technické obory.

Jakým způsobem jste se zajímala poslední roky o kraj?

Za více než dva roky, co jsem poslankyní, mám za sebou stovky návštěv kraje a setkání s komunálními politiky, se kterými jsem diskutovala o tom, jak vypadá spolupráce s krajem. Ale i s podnikateli, se zástupci neziskového sektoru a studenty.

Co jste slýchávala?

Klasický problém, o kterém jsme často diskutovali zejména se starosty, bylo rozdělování peněz formou FROM. Je to dotační titul, v něm šlo asi o půl miliardy ročně, z toho přes 80 procent obcí nikdy nevidělo ani korunu. Peníze šly cíleně jen některým vyvoleným. To starostům velmi leželo v žaludku.

Jak by bylo rozdělování spravedlivé?

Je schválen zákon o rozpočtovém určení daní. Především peníze obce dostanou přímo do rozpočtu, mohou proto dlouhodobě plánovat investice, protože vědí, jaké budou jejich příjmy.

Po volbách se bude nejspíš vyjednávat koalice, s kým byste do ní vstoupili?

Možné koaliční partnery vybírají voliči. Vylučujeme spolupráci s komunisty a potom se musí jednat se všemi ostatními. Máme podmínku – nesmí vzniknout koalice, která bude zpochybňována z hlediska hospodaření.

Jak to chcete udělat?

Vstup do koalice bude možný, pokud budou splněny podmínky transparentního hospodaření, pokud kraj bude zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc korun, bude zaveden institut odpovědné osoby a férová pravidla pro rozdělování dotací.

Proč chcete zveřejňovat na webu jen výdaje nad 50 tisíc korun?

To je jen otázka technická. Pokud se bude zveřejňovat všechno i za 150 korun, tak to bude nepřehledné.

Například Praha chystá rozklikávací rozpočet. Neměl by ho kraj mít také?

To jsou dvě rozdílné věci. U něj je struktura příjmů a výdajů, tady by byly jen výdaje nad padesát tisíc. Máme ho ale v rámci transparentního hospodaření.

Pokud byste byli ve vládnoucí koalici, jakou agendu byste si chtěli udržet?

Rozdělovat medvěda, který ještě běhá po lese, není na místě. Záleží nám na vzdělání, na regionálním rozvoji, k němu patří mobilita. Chceme, aby byl zaveden systém Metropolitní integrované dopravy.

Jakou koalici byste si ráda představila?

Dáváme přednost pravicové koalici. Nejdůležitější je přijmout pravidla transparentního hospodaření a prosadit naše priority.

Jakou byste byli opozicí?

Jsem zastáncem věcné politiky. Když se rozhoduji, tak na základě dat, podrobné analýzy, po poradě s experty v oboru.

V čem současná opozice chybovala?

Nevyčítala bych jí, že chybovala, protože díky personě bývalého hejtmana tam panovalo mimořádně konfrontační prostředí. Měla být ale věcnější a důslednější.

Markéta Zikmundová

Mladá fronta DNES, 3. 10. 2012, rubrika: Střední Čechy, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme