Langšádlová: Chceme zachovat alternativní předškolní péči o děti

5. 12. 2014

Několik poslanců představilo včera návrh novely zákona o dětské skupině, kterou by zrušili povinnou registraci poskytovatelů. Podpisy k ní připojilo 95 zákonodárců ze všech sněmovních stran kromě KSČM, která se zákonem nesouhlasí jako celkem. Podle předsedy poslaneckého klubu Jiřího Miholy (KDU­ČSL) lesním školkám ani jiným zařízením nebude hrozit zánik.

Sněmovna by mohla podle předkladatelů začít předlohu projednávat v lednu příštího roku. „Jednotliví poskytovatelé se tak mohou rozhodnout, zda se chtějí registrovat jako dětské skupiny a využít například možnosti daňového zvýhodnění, nebo nikoliv. Důležité je, že zachováváme právo rodičů na alternativní předškolní péči o jejich děti,“ vysvětlil Mihola. Normu ve sporném znění schválila přes protest neziskových organizací a prezidentské veto Poslanecká sněmovna na začátku listopadu.

„Je škoda, že sněmovna přijala zákon, o kterém věděla, že není dobrý. Oceňuji vůli tento stav napravit a zachovat alternativní předškolní péči o děti, kterou si většinou sami rodiče vybrali,“ dodala poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09). „Mám velké obavy, jestli novela vůbec projde. Věřím tomu, že předložena bude. Paksi ale nad ní poslanci umyjí ruce. Je velká otázka, zda se podaří protlačit, aby v ní byla dobrovolnost,“ řekl Deníku při schvalování zákona Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni. Jak připomněla poslankyně Olga Havlová (Úsvit), v původním znění zákona bylo špatně definováno, co je to vlastně dětská skupina. „Jsem přesvědčen, že novela bude schválena v nejbližším možném termínu,“ uzavřel Jiří Mihola. 

dj

5.12.2014, Pardubický deník, str. 14 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme