Korupci českých lékařů budou řešit v USA. Hlásit ji začne sám Heger

Na praktiky farmaceutických firem bude lépe vidět. Prošetřovat se už nebudou jen průkazné úplatky, ale i veškerá podezření, a to přímo ve Spojených státech, kde platí jeden z nejpřísnějších protikorupčních zákonů vůbec. Problémy mohou mít firmy obchodované na tamní burze.

29. 8. 2012

Ministr zdravotnictví Leoš Heger tím chce dostat farmaceutický průmysl pod větší tlak. Protože zatímco tuzemský lékový úřad potrestal ovlivňování lékařů pouze dvakrát, a to ještě jen několika sty tisíci korunami, v Americe se pokuty za neetické chování pohybují v řádech milionů dolarů.

 „Vyšetřování korupce v USA je pro firmy otázkou života a smrti,“ potvrzuje ministrův náměstek Marek Ženíšek, který si už kvůli převodu vyšetřování české korupce na americkou půdu nechal udělat i právní analýzu.

Její obsah je celkem jednoduchý: většina v Česku působících firem, za jejichž léky zdravotní pojišťovny ročně utratí kolem 50 miliard korun, má americké kořeny. Jejich centrály, které se obchodují na burze, tak nemohou podezření z korupce neřešit, ať už přijde odkudkoli.

Praxi potvrzuje hned několik nedávných příkladů: třeba firma Ortofix zaplatila pět milionů dolarů za to, že její pobočka uplácela v Mexiku, firma Smith & Nephew PLC zase dala 22 milionů dolarů za ovlivňování lékařů v Řecku.

Česko se k takovému „monitoringu“ obchodních aktivit na svém území zavázalo i v mezinárodní protikorupční úmluvě OECD. Jenže třináct let starý dokument tu připomněla až aktuální kauza společnosti Pfizer, kdy američtí detektivové právě díky přeshraniční spolupráci rozkryli uplácení českých lékařů a úředníků.

„Do budoucna budeme chtít, aby se podobně jako v případě Pfizeru postupovalo vždy. Uděláme z toho standardní proces,“ shrnuje náměstek Ženíšek. Kotována na americké burze je například firma Novartis, která patnáct let uplácela brněnskou kožařku, jak loni potvrdil soud. Společnost to však v Česku vyšlo levně: dostala pokutu jen 200 tisíc.

Michaela Mužíková

Hospodářské noviny, 29. 8. 2012, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme