Korte: Omezení imunity otevírá dveře nevídané korupci

Rozhovor s poslancem Danielem Kortem

13. 2. 2013

Proč přesně jste hlasoval proti omezení imunity?

Není třeba tuto změnu dělat, protože sněmovna poslance k trestnímu stíhání vydává, dokonce vydává i ochotněji a více, než by třeba i musela. Tudíž ten systém je nastaven dobře a funguje. Konzervativní zásada praví, není-li třeba činit změnu, je třeba ji nečinit. Ale to není jediný důvod. Ten zákon je velmi škodlivý. 

V čem je škodlivý?

V několika aspektech. Za prvé – jestliže vím, že kolega bude vydán za měsíc, za dva, za rok nebo za tři, tak proč bych ho vydával? Když to na něj stejně dopadne a my ten hlas přece potřebujeme. Tudíž sněmovna přestane poslance vydávat a zničí se ten systém, který nyní funguje.

Co ještě vám na této změně vadí?

Představím-li si, že někdo ví, že propadne trestnímu stíhání po skončení svého mandátu, co udělá? Všemi prostředky se bude snažit ten mandát udržet. Zdůrazňuji všemi prostředky. Tady se otvírá obrovské pole pro korupci, jakou jsme ještě nikdy nezažili.

A totéž platí i pro politickou stranu. Jestli ten trestný čin bude třeba spojen s něčím takovým, jako je financování strany, jak to tady naznačil nepřítomný David Rath na adresu mateřské ČSSD, tak strana udělá vše pro to, aby poslanec udržel mandát, aby se to nevyvalilo.

A také se obávám, že za takto nastavených pravidel budou politici účelově kriminalizováni vymyšlenými obviněními. Kdo má na krku trestní stíhání, neobstojí v politickém boji na prahu volební kampaně, že.

Ale běžný občan takovou ochranu nemá a vykonstruované trestní stíhání mu může ztížit uplatnění úplně stejně.

Běžný občan také nemá takovou odpovědnost. Jsem tady proto, abych hájil svobody a práva občanů, a nikoliv dělal vše, co jim na očích vidím. Protože občané chápou nesprávně imunitu jako výsadu. To není výsada jednotlivého poslance, to je ochrana sboru jako celku, aby vůbec mohl pracovat.

Proč jste v poslaneckém klubu zůstal se svým názorem osamocen?

Neprosadil jsem jej, ač jsem se o to snažil. Domnívám se, že to je také proto, že to snad je i ve vládním prohlášení. Tam to myslím prosadili tehdejší koaliční partneři z Věcí veřejných, možná i naši kolegové ze Starostů, kteří mají na na některé věci jiný názor než já jako konzervativec.

Co když za rok a půl se sněmovna úplně kousne?

Myslím, že když vstoupí tento zákon v platnost, tak se to stane. To je odpovědnost těch, co tady budou.

Je podle vás reálné změnu zvrátit?

Obávám se, že není, protože jak tato sněmovna, tak Senát prokázaly, že jsou schopny přijmout ještě neskonale větší blbost, než je toto. A hnaly se do ní s očima vypoulenýma jako fotbalista do ofsajdu. Myslím tím například přímou volbu prezidenta.

Miroslav Kalousek dokonce neúspěšně navrhoval, aby se imunita vztahovala jen na projevy v parlamentu.

Hlasoval jsem proti, i když je to návrh mého nadřízeného. Na druhou stranu je to návrh, který byl zcela v logice toho, co bylo přijato. Takže se divím, že přijat nebyl.

Aleš Měřička

iHNed.cz, 12. 2. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme