Korte: Neumíme si vládnout

Rozhovor s poslancem Danielem Kortem

20. 11. 2012

Začíná Studio Česko, při jeho sledování vás vítá Ondřej Černý a naším hostem je už zmíněný poslanec za TOP 09 Daniel Korte. Dobrý den, vítejte.

Dobrý den. A dobrý den všem, kteří tento pořad sledují.

Když se podíváme na aktuální politické dění na české politické scéně, nemáte občas tendenci si opětovně úlevně zazpívat?

Ty doby, kdy jsem zpíval o vás, jsou pryč. Já už budu jenom výt.

Je hůř?

No samozřejmě.

A co to znamená, že budete výt? Bude to žal, smutek, bezmoc?

Naprosté zoufalství.

A z čeho?

Z marnosti. To jsem konec konců nedávno zarecitoval z kazatele o marnosti, no.

To je pravda, ale marnost nad čím? Nad tím, jak se vládní koalice potýká s tím děním nebo marnost nad situací, která vládne v České republice?

Tak, tak. Ono se víceméně ukazuje, že opravdu si nějak vládnout moc neumíme. Prostě nám to nejde.

Obecně tato trojkoalice nebo obecně ...

Já myslím, že obecně. Já myslím, že obecně.

Není to na druhou stranu dobrá zpráva? Že se to pořád učíme a můžeme se to naučit?

No, tak dobrá zpráva je na tom leda to, že přece jenom jsme se dosti posunuli od roku 89. Takže když například sněmovna mně zrušila program, protože před kongresem mělo být zasedání sněmovny, před kongresem ODS, a když je kongres ODS, tak se, jak jste zajisté si všichni všimli, zeměkoule přestává otáčet, takže zasedání bylo zrušeno a já měl náhle jsem neměl program. Tak jsem se ráno vzbudil, řekl jsem si, co, pojedu do Vídně. A jel jsem na 3 dny do Vídně.

Tak to jste měl dobrý program.

To je krásný program. A ještě jsem sehnal lístek do opery.

Která vám unikla při tom hlasování o nedůvěře.

To nebyla opera, prosím, to je mýtus, který se stále opakuje a opakuje, nevím, kdo ty mýty živí, to prosím byly Janovy pašije Johanna Sebastiana Bacha.

Tak děkujeme za upřesnění. Ale zpátky k aktuálnímu dění. Zmínil jste kongres Občanské demokratické strany. Ten strana přežila i se stávajícím předsedou, stávajícím předsedou vlády. Vypadalo to, že všechny turbulence jsou za námi. Ale čím to, že nejen tato vládní koalice, ale i ty předchozí byly schopny překonat jeden problém a stanovit si hned další?

To nám jde. Já jsem, mě se začátkem minulýho týdne někdo ptal, nějaký novinář, jestli si myslím, že už koalice vydrží až do těch řádných voleb za ten rok a půl. Já jsem říkal, že si myslím, že ano, protože už před námi nejsou žádná kontroverzní témata, velká, zásadní. Řekněme, ano, rozpočet je vždycky zásadní téma, ale že by to nějak mělo jít. A prásk ho, druhý den otevřu noviny a zjistím, že strana Lidem chce vystoupit z koalice. Tak to nám prostě jde. To my si umíme komplikovat život.

Tak, Lidem, zdá se, našli společnou řeč v tom, že chtějí zůstat v koalici, ale zároveň chtějí také podepsat koaliční novou smlouvu. Co by podle vás a podle TOP 09 ta koaliční smlouva měla po zbytek toho volebního období z vaší strany akcentovat? Říkáte, velké úkoly už jsou za námi.

Hm, no, to já myslím, že tato koalice velké úkoly, které si dala, tak splnila. Co by měla akcentovat, já jsem cosi navrhoval, ale to se obávám, že nebude přijato. Samozřejmě, že musí dojít k nějaké revizi té koaliční smlouvy, neboť koaliční smlouva byla podepsána s Věcmi Veřejnými, nikoliv se stranou Lidem. Čili nejenom v té hlavičce, ale i v tom obsahu. Neboť něco bylo splněno, takže je zbytečné, aby to tam bylo, a něco, co tam je, tak, a teď se mě neptejte přímo co, to já nejsem v tom vyjednávacím týmu, tak to podrobně neznám, tak splněno být nemůže, protože se to prostě již nestihne. A já bych tedy tam dal v podstatě, kdybych já o tom rozhodoval, mohl rozhodovat, tak bych tam dal jeden jediný bod. Zjednodušení právního řádu. Škrtání zákonů, zjednodušení celého právního systému.

Nejste utopista? Protože o něčem podobném mluvil Jaroslav Kubera na kongresu Občanské demokratické strany a před týdnem byl hostem tohoto pořadu Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti, a říkal, ono to prostě nejde. Brusel na nás tlačí, musíme implementovat, kdyby se zrušila třetina zákonů, nejde to.

Jsem. No. Tak slovo nejde to je takové zvláštní pasivum od aktiva nechceme. Otázka je, jestli ...

Nejsou to zlá slovíčka?

Otázka je, jestli to někomu a zvláště právníkům tento stav nevyhovuje. Protože v podstatě blízko je čas, kdy nebudete moci vůbec vyjít na ulici bez pomoci právníka, že jo, takže bůh ví, koho práva porušíte a co porušíte a jaký zákon, si budete muset nechat poradit.

Ale co byste tedy rušil? Co je podle vás skutečně škodlivé a bez čeho se bez problémů obejdeme? Říkáte, jsme zaplaveni zákony, často se v nich nevyznají ani právníci, takže si najímají jiné právníky, aby se vyznali, ale co zrušit? Co je skutečně zbytné?

To vám samozřejmě neřeknu, protože těch zákonů je asi 7 tisíc nebo něco takového.

Tak jsou některé, které vás iritují? Nějaké konkrétní?

A upřímně řečeno, když se ve sněmovně probírá zákon o oběhu osiva a sadby, tak dost dobře nechápu, proč takový zákon musíme mít?

No, nevím, jestli byste se neměl zeptat třeba pana Veleby, kolegy zákonodárce v Senátu, on by vám to možná vysvětlil. Není to tak, že ...

To se samozřejmě, vysvětlit se dá všechno.

Tak vidíte, tak je to důležité. Vysvětlit se dá všechno. Ne, ale tak zpátky k tomu, co by koalice měla dělat. Teď říkáte, rušit zákony. Zdá se, že v tomto asi nenajdete společnou řeč, protože ...

To bohužel asi nenajdu podporu.

Protože vždycky se objeví spoustu lidí ...

Já myslím, že se v podstatě koalice velmi racionálně dohodne na tom nějakém minimálním programu, co ještě chce dělat a za jakých podmínek a za jakých pravidel.

Otázkou také je, kolik ta vládní koalice bude mít poslanců, zda bude disponovat a jakou většinou v poslanecké sněmovně a jedním z těch, kdo vládní koalici drží, je nepravomocně odsouzený poslanec za Občanskou demokratickou stranu Roman Pekárek.

Roman PEKÁREK, poslanec /ODS/

V práci poslance můžu využít zkušenosti získané na radnici. Od roku 98 jsem městským zastupitelem a v současnosti místostarostou. Za ty roky jsme udělali pořádný kus práce.

Tak, strana Lidem má problém s lidmi, kteří, kteří byli napojeni podle premiéra na Víta Bártu. Občanská demokratická strana má lidi jako Roman Pekárek. Nevadí vám to, že vláda stojí i na takovýchto lidech?

Já nevím, jestli na nich stojí, protože si vzpomínám, že pan Pekárek ve středu ráno v 9 hodin skládal slib poslance a ve čtvrtek v poledne ho ODS vylučovala z klubu, tak já, pravda, jsem se docela smál, ale jestli podporuje, nepodporuje vládu, to prosím uvidíme třeba při rozpočtu.

Tak předpokládám, že vláda bude ráda za každý hlas, i za tento konkrétní, ale co si skutečně mají říci voliči, konzervativní voliči, kteří ctí zákony a etos, když tento člověk byl zvolen na kandidátce jedné z vládních stran a ta, ačkoliv se snaží, prostě nemá páky, jak jej z té sněmovny dostat. Co si má člověk říci?

Co si má člověk říci. Tak kdybych chtěl být zlý, tak bych řekl, že si má cosi pomysliti o ODS, která toho člověka nominovala a ...

Ale to je koaliční partner a do těch se nekope.

No, tak to bych, kdybych chtěl být zlý, říkám, jako tam byl kondicionál. Tak ale já zlý nejsem a chci být pozitivní, takže řeknu, no, podívejte se, nepravomocně odsouzených či obviněných je z 200 poslanců 6. 194 z nás jsme stále ještě bezúhonní. Jestliže Parlament je jistý vzorek společnosti, tak já myslím, že to docela odpovídá.

No, berete to s humorem, ale nedávno se řešilo i na půdě Poslanecké sněmovny poslanecká imunita. Vy si myslíte, že poslanecká imunita není výsadou? Že je potřeba?

Já si myslím, že poslanecká imunita není výsadou, to je jakýsi omyl, že se to takto směšuje. Poslanecká výsada je ochrana mandátu a ochrana celého toho zákonodárného sboru, aby vůbec mohl pracovat. Domnívám se, že ten návrh, který tam přistál, byl to návrh, tuším, paní předsedkyně a identický návrh byl ze Senátu na omezení, omezení imunity té doživotní, že to je návrh zbytečný a škodlivý.

Proč?

Zbytečný proto, že systém, který máme, funguje. To jest, je-li někdo obviněn, sněmovna, požádá se sněmovna o vydání a sněmovna vydává. Jak jste si ...

Teď říkáte ...

Jak jste si zajisté všiml, ten systém funguje.

Vy sám říkáte, že je někdy až příliš aktivní v tomto směru.

Možná až příliš aktivně, v jednom případě jsem si tím nebyl úplně jist ...

V kterém konkrétním případě ...

Kolega z toho, z ...

Věcí Veřejných?

Věcí Veřejných.

Pan Chaloupka.

Pan Chaloupka. Pan Chaloupka. Kdy to bylo evidentní, to mělo být na úrovni občanského právního, občanského sporu, kdy prostě on se rozhádal se svým asistentem a ten ho obvinil a je to prostě tvrzení proti tvrzení.

Tedy  toho, co říkáte, dá se mluvit o tom, že politici jsou v tuto chvíli oběťmi jakési veřejné poptávky?

No samozřejmě. My jsme lovná zvěř.

A kdo vás loví? Nelovíte se sami mezi sebou?

Tak, částečně nějaké kanibalství tam funguje, ale částečně je taková, bych řekl, společenská poptávka. A já bych ještě zpátky teda k té imunitě, jo, čili jestliže ten systém funguje, tak je zbytečné měnit kvůli tomu Ústavu. Jo, je-li, není-li nezbytné učinit nějakou změnu, je nezbytné ji nečinit, praví konzervativní zásada. Ale hlavně ten systém je, ta změna je škodlivá, protože ten člověk, který ví, že bude obviněn, až mu skončí mandát, tak udělá všechno proto, aby se v tom mandátu udržel do skonání věků. Všemi prostředky. Čili otvírá se šílený prostor pro korupci, jaká tady ještě nebyla.

Tak by podle vás ...

Zrovna tak politická strana, jejíž poslanec bude obviněn, udělá všechno pro to, aby si ho udržela. Protože běda, co kdyby to bylo něco takového ošklivého, jako naznačil pan poslanec Rath, že jeho činy souvisely s financováním volební kampaně ČSSD. Co kdyby náhodou začal zpívat?

Od toho jste ve sněmovně vy.

Od toho, tak, tak, tak. Další argument, ta sněmovna by přece přestala vydávat. A to jsme si řekli, ten systém funguje správně. Protože jestliže se řekne, no, on to má za rok, za 2, za 3 měsíce, za pár a pak stejně bude soudně stíhán, trestně stíhán, no, ale my ten hlas potřebujeme. My nepotřebujeme, aby nám seděl David Rath ve vazbě, ten hlas nám schází.

Tak vám zrovna ne jako koalici.

No ne, já mluvím za tu stranu. Fiktivní samozřejmě, že jo. Vůbec, jak by vás mohlo napadnou, že za nějakou konkrétní. No, a posléze to může být zneužito v politickém boji prostě nějakými vykonstruovanými uměle zmanipulovanými obviněními a pak teda kandidujte, když máte trestní stíhání na krku, že jo.

Tedy podle vás ponechat ten systém, jak je, protože je funkční?

Já bych ho ponechal tak, jak je. Beze změny. A to jsem také proti tomu vystoupil. A budu proti tomu hlasovat navzdory jaksi, řekněme, asi obecnému mínění mého klubu.

Říká poslanec TOP 09 Daniel Korte, který je dnes hostem Studia Česko. To můžete sledovat buď na UPC Express, anebo také poslouchat ve vysílání Rádia Česko. Když se vrátím zpátky k aktuálnímu dění, tak teď se mluví o nejrůznějších vládních rošádách a výměnách. A často je zmiňováno také jméno ministryně kultury Aleny Hanákové. Jak vy jako její, řekněme, stranický partner, když to velmi zjednoduším, protože Alena Hanáková není členkou TOP 09, vnímáte její působení na postu ministryně?

Alenka Hanáková je nesmírně charakterní čestná dáma a já si jí velmi vážím.

Řekněme, že to jsou atributy, které nikdo nezpochybnil, ale tato dáma ještě zastává post ministryně kultury, kde je potřeba exekutivně vykonávat tu činnost, vykonává ji podle vás dobře?

Hm, myslíte, že vykonával nějaký ministr tento post dobře? Já myslím, že to je prokleté ministerstvo, kde se nemůžete nikdy zavděčit. Protože přicházíte do styku s tou komunitou různých umělců, ať už všech možných, z všech možných oblastí a ti jsou velmi rázní a velmi radikální. Oni se třeba velmi jako buší v hruď a zapřísahají, že jsou to jako velký pravičáci a tak dále, ale vlastně pořád mají tu nataženou ruku a státe, dej, státe, dej. A požadují něco od toho státu.

Pak přijde prezidentské veto a nic nepřijde.

No, a oni jsou to velcí křiklouni a dovedou se samozřejmě do těch médií dostat, a protože jsou to populární oblasti ze svých oborů, tak jim samozřejmě je nasloucháno. Takže tam já myslím, že nemůžete jednat dobře ani tam by, já nevím kdo, ani svatý Petr by tam moc nezmohl. A jenom si dovolím odcitovat jednoho z bývalých ministrů, který mně ve slabé chvilce přiznal, doba, kdy jsem byl ministrem, patří k nejstrašnějšímu období mého života.

A byl to ministr jakého resortu?

Kultury.

No, ministrem jiného resortu, a řada lidí by řekla, že byla nejtemnější doba, když jej zastával, byl Radek John. Vy vůči jeho schopnostem jste také poměrně kritický, ale proč jste ho museli vyexpedovat z bezpečnostního výboru? Jakým byl rizikem?

No, tak pouhým svým bytím již byl rizikem, abych tak řekl. Pane redaktore, vy přece nemůžete jednou, tady sedět jako novinář a zároveň třeba dělat ministra, že. Ty novináři, mezi novináři a politikou musí být čínská zeď, protože vy nás máte honit, štvát, kontrolovat. A ...

To možná Radek John dělal.

Hm, no, to jsem si nevšiml. Tak to prosím nejde. Kromě toho, pan John byl opravdu jaksi mimořádně neschopný ten výbor vůbec řídit.

On ale říká, že ten výbor je bezpečný, výbor je veřejným, bezpečnostní výbor je veřejný a že on vás má všechny tak rád a zajímá ho ta problematika, že tam bude chodit. Těšíte se tam na něj?

Výbor je bezpečný, výbor je veřejný, to znamená, může tam chodit i veřejnost, pokud se neprojednává něco, co je jaksi s vyloučením veřejnosti a on jakožto poslanec má samozřejmě právo chodit kamkoliv.

A nebojíte se, že nějakým způsobem může zneužít ty informace, které má v tuto chvíli jako novinář?

Samozřejmě, a proto, pro toto riziko byl z toho výboru vyloučen.

Na druhou stranu on asi zná zákon a ví, kam až může zajít.

Ten nepochybně znal i když v mandátu imunitním výboru řešil kauzu pana poslance Ratha a pak novinářům odcitoval, co v tom spise bylo, což je také již za hranou zákona.

Tak je otázkou, zda v tu chvíli už Radek John nebyl mentálně na té úrov..., na té straně toho novináře.

Tak, já myslím, že by se měl ale rozhodnout, na které židli chce sedět.

No, a skutečně je takovým problémem, a teď odosobněme od postavy Radka Johna, ale obecně, pokud by politik, který sedí aktivně v Poslanecké sněmovně, byl zároveň novinářem?

No, já to jako problém vnímám.

Ale proč?

Samozřejmě jsou různé, různé role, různé role a že ty role by jaksi neměly přecházet jedna v jednu, respektive zase tam a zpátky podle toho, jak se to hodí. Protože tím se ty role rozostřují a vytváří to takové jakési neprůhledné prostředí. Jeden z odstrašujících případů pro mě byl jeden člověk známý činný v politice v 90. letech, pak znova ještě jednou později, který v jedné větě dokázal říci, my umělci, my podnikatelé, my politici. Tak to je samozřejmě cesta do korupčního pekla.

Ale když se na to skutečně podíváme tak, že je řada poslanců, kteří nějakým způsobem podnikají, i vy jste toho příkladem, a mají nějaké jiné aktivity, politici nemají zákaz publikovat, psát.

Nemají.

Tak proč by to byl takový problém?

Já myslím, že to je specifický problém novinářské profese.

Jenom tedy tento konkrétní případ.

Samozřejmě, že u, jestliže jako my máme v klubu mnoho kolegů lékařů, tak přece neopustí svoji profesi, aby na 4 roky někam odešli a pak už se neměli kam vrátit. Zrovna tak já si jaksi udržuji kontakt se svojí firmou, abych se jako klasický člověk mohl vrátit do šrotu za rok a půl.

Vy už nechcete kandidovat? Nechcete být lovnou zvěří?

To je, já myslím, špatně položená otázka, víte. Otázka je, budu-li kandidován. Poněvadž ...

Vy osobně máte o to zájem?

... já mám takovou mimořádnou schopnost v poměrně krátké době naštvat neuvěřitelné množství lidí.

Charakterizuje sám sebe v dnešním Studiu Česko náš dnešní host Daniel Korte, poslanec za TOP 09. Sledovat nás můžete buď na UPC Express, anebo také poslouchat na Rádiu Česko. Tématem, které bude v příštích týdnech rezonovat stále častěji a silněji, je prezidentská volba.

Co taková přímá volba prezidenta? Protože v důvodové zprávě byl vlastně jediný důvod, veřejnost si to přeje. Provedli jsme ústavní paskvil a nyní vy, kteří jste pro to hlasovali, já ne, s hrůzou přihlížíme, kde jaké krysy to vylézají z kanálů a derou se do sídla českých králů.

Jaké krysy jste měl na mysli?

No, například ty, co mají v kapse nebo někde ve skříni schovanou legitimaci Komunistické strany Československa.

Takových kandidátů je více. Oni ji možná nemají schovanou, možná ji už odhodili dávno.

 

Ano. Všichni z nich. Možná. Ale tu lepru, kterou mají, jak řekl pan Stránský, tu lepru, kterou mají v krvi, tak té se zbavit nemohou.

Tedy myslel jste konkrétně tyto lidi, kteří se nějakým způsobem, nechci říct ušpinili, ale zadali si s KSČ.

Dobře, já nechci soudit, ano, zadali si. Byli členy zločinecké organizace.

Ptám se proto, protože takových lidí v tehdejším Československu byla celá řada, zda tento váš názor, který máte, není v současnosti minoritní, zda se to neukazovalo i na výsledcích těch nedávných krajských voleb, kdy vidíme, že v řadě krajů, ve většině krajů nějakým způsobem uzavírají spojenectví sociální demokraté s komunisty, i když sociální demokraté měli možnost vybrat si ze spojenectví, kde byli například lidovci?

Tak, mě to u sociálních demokratů příliš nepřekvapuje, protože to je složením taková KSČB, ale ono těžko posuzovat, když k těm volbám přišlo 38 procent lidí. Přišli samozřejmě ...

Ty volby jsou legitimní a legální, i když ...

Ano, já to, já vůbec, jenom ti lidé, kteří dnes třeba protestují, jako studenti v jižních Čechách, to já jsem rád, že protestují, mně by se také nelíbilo, kdyby moje děti učila soudružka Semelová například, moje kolegyně ze Senátu, tak kdyby předtím byli zvážili, že by bylo dobré k těm volbám jít, no.

A do jaké míry podle vás o novém českém prezidentovi nerozhodne jenom to, jak mluví, ale také, co říká? Do jaké míry podle vás lidé, podle vás jako lingvisticky dají na to, co oni říkají?

Prosím vás, ale o novém českém prezidentovi přece, upřímně řečeno, nic z toho, co říkáte, nerozhodne.

Co to bude?

Hm, o novém českém prezidentovi rozhodne to, zdali víc peněz dá Lukoil, Gazprom nebo Soukup s Chrenkem.

Podle vás skutečně rozhoduje pouze toto? Síla osobnosti, vy jste členem strany ...

Ale vždyť je to jako prací prášek. Když přijdete na každou poštu a tam vidíte Fischer, moje slovo platí, zapomněl říci, kdo to slovo platí. To heslo by mělo být, moje slovo platí Soukup s Chrenkem, že. Popřípadě by pod tím mělo být, moje slovo platí, až opustím svou misi ve vládě, vrátím se k milované statistice. Slovo, které platí. Ale kdo si tohle pamatuje? Každý chodí na poštu, několikrát týdně třeba. A vidí tam ten prací prášek.

Tedy podle vás vůbec ne osobnosti, ale to, kolik plakátů vyvěsí a seženou?

Vůbec ne. Přesně tak.

Tedy když jsme mluvili o té marnosti, počínání Karla Schwarzenberga je marnost nad marnost?

Karel Schwarzenberg je statečný a udatný rytíř a bude se bít do poslední kapky své krve, byť by to byl boj marný. On nemůže jinak.

Z toho, co říkáte, ale ten boj marný je.

Tak, výzkumy veřejného mínění tomu ukazují. Já výzkumu veřejného mínění zas tak moc nevěřím. Stát se může leccos. Viděli jsme to konec konců před posledními parlamentními volbami, kde všechny strany uplácely výzkumy veřejného mínění, takže byly cinknuté a ještě, ač věděly, že je uplácely, tak jim uvěřily. Pak to dopadlo úplně jinak.

Tak to bylo dnešní Studio Česko a naším hostem byl poslanec za TOP 09 Daniel Korte. Děkujeme, že jste přišel a někdy příště opět na viděnou.

Přeji pěkný zbytek dne a děkuji za pozvání.

Ondřej Černý

Český rozhlas - Rádio Česko, 20. 11. 2012

Štítky
Osobnosti: Daniel Korte
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme