Korte: Love Parade je hloupá a zbytečná provokace

5. 8. 2011

Pražský primátor Bohuslav Svoboda z ODS a starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09 převzali záštitu nad homosexuálním festivalem Prague Pride se kterým bude spojen i „pochod hrdosti“. Tato záštita však vyvolala ostrou polemiku mezi pravicovými osobnostmi. Zvláště ostře se střetli vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek a Hradu blízký šéf pražské ODS Boris Šťastný. Začala padat slova o kryptofašistech a havlistické ODS.

Mezi konzervativci v ODS není pro Svobodovu iniciativu na podporu homosexuálů příliš pochopení, neboť Občanská demokratická strana se deklaruje jako liberálně konzervativní strana navazující na tradice evropské křesťanské civilizace. V jistém smyslu poněkud překvapivě se ale za primátora postavil šéf pražské ODS Boris Šťastný. V poslední době totiž do médií prosakovaly zprávy o stále větších neshodách obou předáků pražské ODS. Ještě překvapivější je, že se Šťastný ostře vymezil i proti šéfovi Akce D.O.S.T. Ladislavu Bátorovi. Tato iniciativa má dlouhodobě sympatie prezidenta republiky Václava Klause, za jemuž blízkého je Šťastný považován. „Postoj primátora, který zaštítil Prague Pride, jasně schvaluji a podpoře této akce se osobně přidávám. ODS není a věřím, že nikdy nebude stranou netolerantní a xenofobní a to platí o Praze, která je moderním městem pro všechny. Již jsem zaznamenal směšný odpor kryptofašisty Bátory a jeho hnutí D.O.S.T. k našemu postoji. Jestli se to panu Bátorovi nelíbí, může se jít v tom čase projít jinam. Praha je dost veliká pro všechny," sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec Boris Šťastný.

Vítězství havlismu v ODS díky Šťastnému a Svobodovi

To vyvolalo ostrou politicky nekorektní reakci vicekancléře prezidenta republiky Petra Hájka. „Kdyby bylo žhavé léto, myslel bych si, že Borisi Šťastnému, známému poslanci za ODS a mému kamarádovi přeskočilo z horka. Takto musím připustit, že ví, co dělá a říká. On i jeho stranický kolega, pražský primátor Svoboda. A oni to opravdu vědí. Nezbláznili se. Jen se zmýlili a teď na to přišli. Určitě se právě se svými skutečnými politickými druhy přivazují ke stromům na Šumavě," uvedl v exkluzivním komentáři pro ParlamentníListy.cz Hájek. Podle něho je postoj Šťastného a Svobody k chystanému karnevalu homosexuálů užitečnou ilustrací současného stavu ODS. „Nikoli klausovsko-havlistická schizofrenie, do níž ji zavlekl Mirek Topolánek, ale vítězství havlismu v ODS na celé čáře," míní Hájek. Podle něho je festival homosexuálů nátlakovou akcí a demonstrací ideového vidění světa , v němž klasická rodina již nehraje žádnou roli a v němž hluboké národní tradice a kulturní kořeny ožírá obluda multikulturalismu. Domnívá se, že Svoboda a Šťastný mají na své názory právo, ale spletli si stranu, za kterou kandidovali a měli by z ní vystoupit, a nebo je ODS stranou kryptosocialistickou.

Primátor Bohuslav Svoboda se v exkluzivním vyjádření pro ParlamentníListy.cz brání námitkám kritiků. Na dotaz redakce sdělil, že Hlavní město Praha akci nijak finančně nesponzoruje, ani na ní neparticipuje. „Jediné, co se organizátorům dostalo, je má záštita nad touto akcí. Dovolil bych si jen podotknout, že jako primátor hlavního města jsem již udělil desítky záštit nad různými kulturními, či společenskými akcemi a Prague Pride je tak jednou z řady desítek zaštítěných akcí," uvedl pro ParlamentníListy.cz pražský primátor. „ODS je stranou svobodně a tolerantně myslících lidí. Nikde jsem si nevšiml, že by podmínkou pro zisk členství byla zkouška sexuální orientace. Pokud by tomu tak nedej bože bylo, nikdy bych se členem ODS nestal. Z duše se mi totiž příčí dělení lidí dle jejich barvy kůže, náboženské, či sexuální orientace. Takovéto dělení se v době minulé ukázalo jako více než zhoubné," dodal primátor. Ten dále uvedl, že při rozmýšlení toho, zda akci zaštítí či nikoli, si byl vědom toho, že jeho akt může být vnímán rozdílně. I s tímto vědomím se ale rozhodl záštitu udělit a ani nyní na tom nevidí nic závadného.

Výhrady i v Topce

Akce se nelíbí ani místopředsedovi pražské TOP 09 a poslanci Danieli Kortemu. "Love Parade je hloupá a zbytečná provokace a zároveň bezohledná nátlaková akce. Za co jiného by to asi pokládali homosexuálové, kdyby někdo vtrhl do jejich prostoru - třeba do oblíbeného baru či klubu - a dával ostentativně najevo heterosexuální chování, než za hrubou provokaci?" uvedl pro ParlamentníListy.cz Korte. Korte upozorňuje, že homosexuálům dnes od většinové společnosti, jež je na rozdíl od minulosti tolerantní, nic nehrozí: homosexualita není trestná, natož aby se upalovalo. Naopak, tato minoritní skupina si podle něho vydobyla nadstandardní práva, která většinová společnost nemá. "O co tedy jde? O nic jiného než o provokaci, jejímž cílem je vyvolat negativní emoce a tomu odpovídající reakce. Ti, kteří neudrží nervy na uzdě, budou následně pranýřováni jako netolerantní všefobové; jejich existence bude vydávána za důkaz, že je nutno poskytnout této menšině další nadstandardní práva," míní Korte. "V tomto kontextu pak záštita pražského primátora nad touto akcí není projevem nějaké mimořádné udatnosti, ale spíše hlouposti: primátor - notabene ze strany ODS, jež získala od voličů pouhých 23 procent hlasů - by se měl snažit obecní pospolitost pokud možno spojovat. Tímto aktem ji však spíše rozděluje - a řeči o ´mých Pražanech´ to příliš nespraví. A přidal li se k této záštitě starosta Prahy 1 z konzervativní TOP 09, pak se vnucuje otázka, zda se jedná o okamžité pominutí smyslů, či fatální omyl," dodal pražský poslanec TOP 09.

Lukáš Petřík
europortal.cz, 5. 8. 2011, Rubrika: Kulturní válka

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme