Korte: Imunita je brzda proti zneužívání politické moci

Rozhovor s poslancem Danielem Kortem

6. 2. 2013

moderátor

Ačkoliv před veřejností je většina politiků pro okleštění imunity od 90.let, každý jejich pokus omezit ochranu před stíháním skončil nezdarem. Nově by imunita trvala jen po dobu mandátu, nikoliv doživotně, jak stále platí. Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek navrhl ve včerejším druhém čtení omezit imunitu poslanců a senátorů ještě víc, jen na jejich projevy v parlamentu. Prohlásil, že poslanci a senátoři stejně neumí imunitu využívat tak jak by měli. A proces vydávání k trestnímu stíhání je by tak už nebyl součástí politického boje.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Když s tím tak neumíme nakládat, tak se toho zřekněme, bude to tak lepší pro všechny, ujišťuji vás, že ten obviněný bude mnohem volněji dýchat, když prostě vezmeme na vědomí, že byl obviněn z hlediska našeho trestního řádu je nevinen dokud nebude odsouzen. On sám se k tomu jako politik postaví podle vlastního svědomí. Bude na tom líp.

moderátor

Sněmovní ústavněprávní výbor s tím ale nesouhlasí. Sněmovna tak příští týden v konečném hlasování nejspíš opět podpoří jen zrušení doživotní imunity. Ve vysílání je předkladatelka poslaneckého návrhu Kateřina Klasnová z Věcí veřejných, dobrý den, a poslanec za TOP 09 Daniel Korte, dobrý den i vám. Paní poslankyně Klasnová, líbí se vám návrh ministra Kalouska, tedy omezení imunity jen na projevy ve sněmovně?

Kateřina KLASNOVÁ, předkladatelka poslaneckého návrhu, poslankyně /VV/

No, kdyby pan ministr Kalousek nebyl ministrem financí, tak by jistě byl velmi dobrým hercem. Já se přiznám, že jeho repertoár mám poměrně už dobře přečtený. On ten návrh, který dal, tak byl návrh, kterým v podstatě znovu otevřel kauzu vydávání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání, které se mu, jak si všichni posluchači vzpomenou, velmi nelíbily a proti kterému velmi vystupoval. To znamená, já to vnímám jako určitý účelový krok, na kterém není politická shoda. To, na čem je politická shoda, je skutečně zrušení doživotní trestněprávní imunity. Mimochodem ten návrh na zrušení doživotní trestněprávní imunity podepsala samozřejmě i Vlasta Parkanová, která v té době, když jsem ten návrh předkládala, tak byla tehdy ve vedení Poslanecké sněmovny. Já si myslím, že od toho, o čem hovořil pan Miroslav Kalousek, to znamená, že ta sněmovna neumí s tou imunitou nakládat. To dilema skutečně vzniká z toho, že imunita, pokud je nějaká imunita, tak má chránit zákonodárce pouze po dobu výkonu mandátu. To znamená, že to dilema vydat či nevydat, by bylo i mnohým poslancům zlehčeno tím, že by si uvědomili, že pokud nevydají svého člena k trestnímu stíhání, nebude to znamenat, že to trestní stíhání bude vyloučeno navždy, ale pouze po dobu mandátu a jakmile skončí svůj  mandát, může se vyšetřovat. Takhle se všichni obávají, že v podstatě suplují práce soudů a to je myslím, špatná praxe.

moderátor

Pane Korte, vy jste už v médiích předeslal, že se vám omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců nezamlouvá. Proč?

Daniel KORTE, poslanec /TOP 09/

Ano. Já jsem jakýsi disident na vlastní straně, když budu hlasovat proti svému prvnímu místopředsedovi panu Kalouskovi. To vychází jaksi z pojetí z mého chápání imunity. Imunita historicky vznikla v kolébce parlamentarismu v Anglii a byl to nástroj, kterým bylo znemožněno zabránit zákonodárci dostavit se do sněmu, když byl svolán. Je to tedy ochrana toho sboru jakožto celku, aby mohl pracovat. Není to výsada jednotlivého zákonodárce. Takto já vnímám tu imunitu a proto jsem proti jejímu jakémukoliv omezení, neboť se domnívám, protože veřejnost to vnímá jako výsadu, že to je čistě populistické gesto jak vyjít vstříc veřejnost a vylepšit si poněkud nešťastný obrázek, který má o nás zákonodárcích, kde v prestiži jsme někde jako za uklizečkou nebo něco takového.

moderátor

Tak, paní Klasnová, co si myslíte vy, není skutečně imunita jako jakási ochrana toho sboru a nikoliv jako výsada, není to z vaší strany skutečně populistický návrh?

Kateřina KLASNOVÁ

To není populistický návrh. Já bych ráda připomněla kolegovi Kortemu, že on je ještě stále členem koalice, pokud je mi známo.

moderátor

On řekl, že disident.

Kateřina KLASNOVÁ

Ano, já vím, ale ve společném programovém prohlášení vlády, této vlády, která ještě stále funguje, je řečeno, že se omezí imunita a já, protože souhlasím s kolegou Kortem, že skutečně určitá míra imunity, určitá míra ochrany, já si dovedu představit, že by ta ochrana se vztahovala pouze na projevy v Poslanecké sněmovně a v orgánech Poslanecké sněmovny, ale budiž, ten většinový názor takový není. A je to ústavní zákon, tudíž potřebujeme 120 hlasů. Ale já se shoduji skutečně na tom, že určitá míra ochrany zákonodárců je správná a to nakonec je ve všech evropských státech. To co ale není v jiných státech, a to opravdu zdůrazňuji a ono to často bývá různě pleteno, tak to co není v jiných státech, tak to je právě to, co má Česká republika a to je ta doživotní imunita, to znamená, pokud by náhodou Poslanecká sněmovna nebo Senát nevydal svého člena k trestnímu stíhání, už nikdy v té kauze nikdy, nikdy, nemůže být vyšetřován a to je to špatné, to je to privilegium, které skutečně je navíc. To je to privilegium, které máme navíc proti ostatním občanům a které je prostě špatně, protože přece Poslanecká sněmovna, ano, má chránit svoje členy, ale nemá suplovat práci orgánů činných v trestním řízení, nemá suplovat soud. Nerozhoduje o vině a trestu.

moderátor

Pane Korte, proč by vlastně tedy měli být poslanci chráněni až do konce života?

Daniel KORTE

To je prosím čistě teoretický koncept, co tady říká paní kolegyně Klasnová, protože Poslanecká sněmovna vydává. Vidíme, v tomto období vydává dokonce možná horlivěji, než by vydávat musela, takže ten systém, si myslím, že je nastaven dobře a funguje. Pro případ, že by někdo nebyl.

moderátor

Potenciálně ta možnost je. Že prostě někoho třeba někdo z politických důvodů nevydá, dejme tomu třeba svého kamaráda ve sněmovně, a potom už nikdy není možné ho stíhat?

Daniel KORTE

Já myslím, že Poslanecká sněmovna nedovolí toto udělat, prozatím si to nedovolila. Takže jestliže systém funguje, tak nevím, jaký proč by se měl montovat, narušovat, neboť konzervativní zásada praví: Není-li nezbytné učinit změnu, je nezbytné ji nečinit.

moderátor

Ono opravdu v posledních měsících přišlo do Poslanecké sněmovny několik žádostí o zbavení poslance imunity a poslanci vždy příslušným orgánům vyhověli. Má tedy, paní Klasnová, smysl seškrtávat imunitu, když normálně fungují sněmovní mechanismy?

Kateřina KLASNOVÁ

Já bych vás opravila, že vždy to nebylo. V tomto volebním období například nebyl vydán k trestnímu stíhání poslanec Huml, to bych ráda zdůraznila. To znamená, není to tak, že vždy Poslanecká sněmovna svého člena vydá k trestnímu stíhání.

moderátor

Ale ve většině případů to tak funguje.

Kateřina KLASNOVÁ

Ano v řadě případů to tak funguje, byly případy, kdy se tak nestalo,ale já říkám a mohu zdůraznit a vy jste to sám také nadnesl, skutečně může se i do budoucna stát, že ten případ tady nastane, může to být i nějak velká kauza, může to být konečně třeba vyšetřování privatizace Mostecké uhelné, může to být cokoliv z ministerstva obrany a najednou se nějakým způsobem najde dostatek lidí, kteří tu ruku pro vydání nezvednou a to je prostě podle mě zcela špatně. Proč tuto věc neodstranit. Nakonec já jsem si nechávala, to není jen z mé hlavy, já jsem si nechávala dělat analýzu z parlamentního institutu. Skutečně je to jakási reminiscence, je to věc, která se objevila v ústavě, v první prvorepublikové ústavě, je to jakási reminiscence trošku Rakouska-Uherska, té obavy z persekucí poslanců. Toho se přece dnes už obávat nemusíme. Naopak ta Poslanecká sněmovna by mohla lépe chránit své členy, říkám, kdyby si každý věděl, že v tu chvíli nehraje si na soud, tak to je.

moderátor

Krátkou reakci, protože pane Korte, neční z toho vašeho postoje prostě obava v to, že orgány činné v trestním řízení prostě nepracují dobře?

Daniel KORTE

Já myslím, že orgány činné v trestním řízení naopak dobře pracují.

moderátor

No tak proč jim nepřenechat poslanci, kteří jsou z něčeho podezřelí?

Daniel KORTE

Já musím se trošku pozastavit nad tím, co kolegyně říkala, že není třeba se obávat. Dneska je situace taková, že je rudý Senát, rudý prezident, který si jmenuje rudý Ústavní soud.

moderátor

No, toto je vaše označení.

Daniel KORTE

A jistá pravděpodobnost, že bude tak rudá sněmovna příští, čili ta strana socilánědemokratická a komunistická dohromady si s tímto státem budou moci dělat úplně co chtějí a myslím si.

moderátor

A v tom si myslíte, že pomůže udržení imunity v současném rozsahu proti tomu?

Daniel KORTE

Rozhodně to může být jakási brzda proti svévolnému zneužívání, například svévolné kriminalizaci poslanců, eliminaci politických protivníků, pučovými, uměle vytvořenými kauzami. Tak jako jsme to viděli právě v případě Vlasty Parkanové.

moderátor

Tolik poslanec za TOP 09 Daniel Korte a také poslankyně za Věci veřejné Kateřina Klasnová, oběma vám děkuji, na slyšenou.

Český rozhlas Rádio Česko, 6. 2. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme