Kolář: Na Babiše a Zemana je potřeba vytáhnout jejich vlastní zbraně

Jako klíčový aktér sporu o normalizační památník maršála Koněva starosta šestého pražského obvodu Ondřej Kolář (TOP 09) z křesla komunálního politika zasahuje rovnou do vysoké politiky. Možná i díky tomu se mu naskytla možnost přejít do ní i oficiálně, což ovšem odmítl. Ostře kritizuje drolící se opozici a komunální politiky z řad Pirátské strany označuje rovnou za dětinskou bandu neschopnou polemiky. Jeho lék na rozháranou opozici je ovšem drastický, neboť cestu vidí jen v nové straně postavené na tom nejlepším z trosek těch stávajících.

21. 10. 2019

Díky sporu o památník Koněva už neřešíte jen komunální politiku, ale vstupujete do dění s mezinárodněpolitickým přesahem a každopádně ovlivňujete celostátní politiku. Zaujala vás v nějakém ohledu vysoká politika, a jak hodnotíte stav opozice?

Zahraničněpolitická témata mě vždy zajímala, vyplývá to už z prostředí, v němž jsem se pohyboval (Ondřej Kolář je synem někdejšího předního diplomata Petra Koláře, pozn. red.). Naše opozice mi připadá bezzubá, příliš soustředěná na Babiše se Zemanem. Pakliže ale chce opozice vůči těmto pánům uspět, měla by se naučit pozitivně pojednávat o vlastních tématech a podávat je lidem stejně, jako jim Babiš servíruje své koblihy, slevy na jízdném apod. Jestliže opozice poukazuje na hybridní hrozby, ve městech ji lidé ještě pochopí, na venkově vůbec ne.

Opozice nedokáže převést problém, jako je útok Turecka v Sýrii, do stejně jednoduché řeči jako Babiš svoje jízdenky za tři koruny, nebo kolik stojí, dotované obědy a kdoví co ještě.

To ale nemění nic na tom, že jakmile se pan premiér vyjadřuje k libovolnému zahraničně bezpečnostnímu tématu, je to průšvih. Jako naposledy, když se pokoušel revidovat Washingtonskou smlouvu.

Vynikat kouzlem jednoduché mluvy Babišovi především pomáhá jeho marketingový tým. Neměla by se opozice složit na podobnou armádu pomocníků?

Opozice by se spíš měla naučit Babiše svým způsobem ignorovat, a Zemana taky. Lidem se zajedlo, jak Fiala, Kalousek, předtím Bělobrádek a teď Výborný, Rakušan a další dokola jen opakují, že Babiš dělá něco špatně. ODS z toho malinko vybočuje, ta občas vytáhne nějaké svoje téma a je schopná ho představit, pak ale rychle zapadne, protože ho Babiš něčím přebije.

Jsem přesvědčený o tom, že kdyby se opozice u Babišových výstřelků raději omezila na povzdechnutí, že svou husákovskou mluvou opět jednou plácl cosi bezobsažného, Babiš by začal být pěkně vzteklý. Strašně mu totiž vyhovuje ta pozornost, které se mu od opozice dostává. Jeden z efektů toho, jak se tu každý den pořád točí „Babiš“, „Babiš“, „Babiš“, je to, že lidé zapochybují o tom, zda opozice vůbec svede cokoli jiného než kritizovat Babiše.

Babiš je ale opravdu velký problém.

Já vím, že je velký problém, ale myslím si, že kdyby se ho všichni naučili ignorovat, začal by být hysterický a dělal by ještě mnohem větší chyby.

Přecházet ho, znamená, nechat Babiše nově určit, že ignorace zákona a nerespektování demokratických institucí je normální.

Opozice má reagovat, ale má to dělat jednoduše, a jít od toho. Jeden z důvodů Babišova úspěchu je to, že mluví ve zkratkách, má líbivá témata a armádu marketérů a trollů, kteří pro ně pracují. Nijak mi to nekonvenuje, ale způsob, jak porazit Babiše a Zemana, je vytáhnout na ně jejich zbraně, jinak se je nikdy nepovede odstranit.

Byla řeč o zahraniční politice. V obraně hodnot západní civilizace může vznikat pozitivní dojem, jako byste byli na jedné lodi s Piráty. Zatímco vy zbavujete město normalizačního památníku, Piráti vypověděli vazalskou smlouvu s Čínou. A přesto – přístupem k jednotlivým projektům ve městě byste si nemohli být vzdálenější. Čím to je, že jste si na jednu stranu tak blízko…

…a na druhou stranu spolu nedokážeme ani mluvit.  To je jednoduché: Piráti jsou taková zvláštní neuchopitelná banda, která se s námi, pravda, v některých tématech potkává, ale obávám se, že to je jen v oblasti zahraniční politiky, a to ještě jenom zčásti.

Těžko se mi o tom mluví, je mi 35, ještě jsem toho nezažil tolik, abych mohl někoho poučovat, ale Piráti se chovají jako děti, které dostaly hračky, s nimiž si nevědí rady.

To úplně nejde dohromady s oblibou, jaké se právem těší jejich předseda, ale i předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek pro konzistentní, věcnou a trefnou kritiku vlády.

S panem Michálkem jsem se nesetkal, mluvím o Pirátech na zastupitelstvu městské části. A s těmi nemá smysl polemizovat. Mají jen své mantry, které opakují. Řeknete jim „Dobrý den,“ a oni na vás začnou křičet, „Co jste si to dovolil nám říct ,dobrý den‘, není to transparentní, není to projednané s veřejností,  neproběhla na to participace, vy k tomu lžete, něco jste zatajil a do toho jste ukradl, během toho, co jste řekl  ,dobrý den‘, pět milionů korun.“

Mrzí mě to, mně Piráti na začátku byli sympatičtí a v TOP 09 jsme uvažovali o tom, že bychom s nimi ještě před volbami spolupracovali, ale brzy jsme zjistili, že to nejde.

A to není jediný smutný případ z opozice. Pak jsou tu ještě vztahy TOP 09 versus Starostové.

To je skutečně na hlavu. Bude to mít kořeny v minulosti a v hádce původních předsedů obou stran.  Starostové se po krachu společného projektu logicky cítí jako silnější strana.

Kdo jiný, než tyto dvě strany by už spolu měl spolupracovat?

Markéta Adamová s Helenou Langšádlovou mě přesvědčovaly, abych se ucházel o nějaké funkce v předsednictvu. Řekl jsem jim, že to není nic pro mě, a navíc, že bych byl nanejvýš hrobařem TOP 09. Jediná možnost „topky“, aby se zachránila, není v té značce, ale v jejích lidech. Mělo by se udělat to, že se vezmou lidi z „topky“, lidi od Starostů, když bude chtít někdo od lidovců, od sociálních demokratů. Zkrátka vzít to dobré, co tu je, udělat z toho nový subjekt, který bude mít šanci do politiky promluvit.

Plán „vzít lidi od Starostů…“ by ale Starostům nejspíš zněl dost nabubřele, nemyslíte?

To se právě nikdy nepovede. Starostové už mají svou značku „STAN“, „topka“ si myslí, že značka TOP 09 je skvělá a udělají s ní díru do světa. Ve skutečnosti, když vyjedete dva kilometry za město a řeknete „TOP 09“, tak dostanete kamenem do hlavy. Tato strana by si měla konečně uvědomit, že sama už díru do světa neudělá.

V souvislosti se spory o památník maršála Koněva jste poznamenal, že komunisté mají privilegovaný přístup k ruským diplomatům a vědí o všem dřív než česká diplomacie. O co šlo?

To už nejsou jen komunisté, přidali se k nim i okamurovci a jim podobní. A projevilo se to tím, že tu paní Semelová mávala dopisem, který jsme posílali na ruskou ambasádu. Přijde mi zvláštní, že ruská ambasáda zásobuje oficiální korespondencí mezi sebou a jakýmkoliv českým subjektem rovnou komunistickou stranu.  Jinak z dění kolem Koněva bylo patrné, že jsou jeho „obránci“ koordinovaní.

Před dvěma týdny jsem byl u Koněva, dával jsem tam rozhovor francouzské televizi Arte, a najednou se tam objevili dva pánové a začali tam pokládat kytky. Štábu Arte jsem řekl, že tohle se tu normálně neděje, že té sochy si nikdo nevšímá. Na to mi řekli, že už když točili předešlého dne, přicupitala nějaká paní a postavila k soše koš květin.

Rusové tu zjevně mají své spojky, které jim hlídají, co se děje ve veřejném prostoru, aby na to mohli obratem reagovat. Vybudovali si tu pátou kolonu a udržují ji v aktivizovaném stavu.

Myslím si, že celá ta akce, která se odehrála na přelomu srpna a září, byla provokace z ruské strany.

Pátá kolona se o natáčení mohla dozvědět přímo od Arte, která ani jejich lidi nevynechala.

Tím bych si nebyl až tak jistý. Arte s Rusy točila až po nás. Navíc ti lidé s taškami a v černých baloňácích na žádné spontánní sympatizanty ze sousedství nevypadali.

Už nabývá obrysů výtvarná soutěž na památník osvoboditelů Prahy od nacistů, kterou chcete vypsat?

Ne. Napřed chceme vyřešit tu sochu. Pan kolega (místostarosta Jan) Lacina nicméně už na magistrátu jednal o soutěži s Hanou Třeštíkovou.

Koněv, jakkoliv bronzový, do šrotu nakonec nepůjde, byť i to by byla legitimní varianta. Naposledy jste zmínili, že zvažujete Muzeum paměti 20. století, případně vojenský hřbitov na Olšanech. Na kterou z možností to vypadá?

Předjednané je to na hřbitově. Řada oficialit k tomu ale ještě chybí.

Zdroj: Forum 24, David Horák, 20.10.2019

Štítky
Osobnosti: Ondřej Kolář
Témata: Kultura, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme