Koalice je pevná, lidé začnou oceňovat věci, které děláme, říká Pekarová Adamová

30. 10. 2023
Šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová předpokládá, že expremiér Andrej Babiš udělá i z eurovoleb referendum o vládě. „Klidně ať tak učiní, protože my si stojíme za kroky, které děláme, máme za sebou jednoznačné výsledky. Naše koalice je pevná jako žula a já věřím tomu, že i lidé postupně začnou oceňovat věci, které děláme,“ řekla v rozhovoru pro iDNES.cz Pekarová Adamová.
Za pár dnů obhajujete post předsedkyně TOP 09. Už v tuhle chvíli víte, jestli budete mít protikandidáta?
TOP 09 není stranou jedné ženy. Máme celou řadu zajímavých a známých osobností a já si jich všech nesmírně vážím. Zatím se nikdo, pokud vím, nehlásí do souboje. Jsou dva týdny do sněmu, ještě se nějaký vyzývatel může objevit.
Jste v čele TOP 09 čtyři roky. Jak dlouho byste ji ještě ráda vedla?
Jeden z našich zakladatelů – Karel Schwarzenberg – vedl stranu šest let, bude mi ctí vyrovnat toto období. Na delší horizont teď nepomýšlím, ne že bych to vylučovala, ale vždy se soustředím na nejbližší úkoly.
V koalici SPOLU jste se dohodli, že půjdete společně i do evropských voleb. Co podle vás rozhodlo o tom, že jste se k tomu přiklonili, když třeba váš europoslanec Luděk Niedermayer má dost odlišné názory od Alexandra Vondry z ODS?
Koalice SPOLU nikdy nebyla projekt na jedny volby. Já jsem hodně usilovala o to, abychom spolupracovali i v senátních a komunálních volbách, a jsem samozřejmě zastáncem toho, abychom pokračovali dál. Myslím, že je potřebné, abychom ukazovali na to, co nás spojuje, abychom udělali výhodu i z toho, v čem jsme rozdílní. Přesně na tomto principu funguje taky Evropská unie, jejíž heslo je jednota v rozmanitosti – a to je podle mě velmi přiléhavé i pro koalici SPOLU a její členy.
Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

Josef Kopecký, iDnes.cz, 30. 10. 2023