Když nebudou peníze, může se zvýšit pojistné nebo regulační poplatky

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

2. 9. 2010

* E15: Chystáte se snižovat platové tarify pracovníkům ve zdravotnictví. To znamená hlavně ve fakultních čili státních nemocnicích. Už víte o kolik?

Stále se o tom diskutuje, vláda ještě nerozhodla o konkrétních číslech. Nutno říci, že lékaři, sestry a další personál nedostávají jen tarifní mzdy. Třeba u lékařů tvoří tarif 50 procent jejich příjmu, osobní ohodnocení představuje 20 až 25 procent a stejnou částku ještě dostávají za přesčasové hodiny. U sester je nadtarifní složka zhruba 15 až 20 procent. Jinak řečeno, zdravotnická zařízení je neodměňují podle tabulek, ale podle svých ekonomických možností. V současnosti jsou na tom nejlépe právě fakultní nemocnice, kde se poskytuje technologicky nejnáročnější péče. Zároveň platí, že výsledné platy jsou dohodnuty po tvrdých bojích s odboráři či s Lékařským odborovým klubem a jsou součástí kolektivních smluv.

* E15: Pokud tedy budou nemocnice hospodařit stejně jako doposud, měly by zdravotníkům snížení tarifů dorovnat?

Snížení tarifů by platy příliš ovlivnit nemělo, zaměstnanci si to vynutí. Ze strany vlády platí, že odměňování by mělo být diferencovanější, což se ale nelíbí odborům. I když se mohou objevit lokální problémy, určitě neočekávám velké otřesy v celém zdravotnictví.

* E15: Jaké varianty snížení bude vláda posuzovat?

Buď bude zvolen systém bez platových stupňů, chcete-li časových přírůstků k platu. V takovém případě by se snížení týkalo celé tabulky a bylo by desetiprocentní. Pokud by se srovnala ona časová řada, vydělali by na tom mladší pracovníci, to znamená i začínající lékaři. Druhou možností je diferencované odměňování.

* E15: Jak na jaře upozornila Česká lékařská komora, řada mladých lékařů odchází kvůli nízkým výdělkům do zahraničí. O kolik by si polepšili například čerství absolventi lékařských fakult?

V současnosti mají při nástupu do zdravotnického zařízení okolo 18 tisíc korun. Jistě by bylo ideální, kdyby se dostali alespoň na 20 tisíc. Jsou to ale velmi hrubé odhady. Systém veřejného zdravotního pojištění není vázán na státní rozpočet, takže není možné jako u úředníků škrtnout deset procent. Bude záležet na výběru pojistného. Tam se ale příští rok čeká desetimiliardový deficit. A také na hospodaření nemocnic.

* E15: Ve volebním programu TOP 09 se píše: Výdaje na zdravotní péči budou i nadále významně regulovány. Není však možné, aby veškerá tíže regulačních opatření byla jako dosud přenášena na úkor mezd lékařů, sester a ostatních zdravotnických pracovníků. Jak to tedy bude s poplatky?

Pracovně jsme je rozdělili na tři kategorie. Ty nejvíce iritující se platí v lékárnách. V programovém prohlášení vlády sice je, že se poplatek za položku na receptu změní na poplatek za jeden recept. Třicetikorunový poplatek za položku je ale velmi složitě zakomponován do cenotvorby léků – část je DPH, část zůstane lékárně. My tedy nejprve musíme vymyslet nový systém cenotvorby. Pokud se nová legislativa podaří předložit sněmovně v příštím roce, bude to velký úspěch. Potýkáme se s řadou správních řízení s farmaceutickými firmami, kterými se jednotlivé léky kategorizují a zařazují do úhradových mechanizmů. Odhaduji, že tento poplatek se bude měnit jako poslední.

E15.cz, 2. 9. 2010, Rubrika: Rozhovory

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme