Kalouskův úřad může získat stamiliony z kajmanského fondu

Ministerstvo financí může získat ještě zhruba 600 milionů korun z majetku kajmanského fondu, který „zdědila" po zkrachovalé Investiční a Poštovní bance.

17. 12. 2012

Po patnácti letech od vytvoření složité struktury fondů v daňových rájích může stát získat další peníze z majetku padlé Investiční a Poštovní banky (IPB). Zbývá totiž zlikvidovat Tritton Development Fund (TDF) se sídlem na Kajmanských ostrovech. Fond je posledním nedořešeným majetkem ze spleti fondů v daňových rájích, které vytvořila IPB.

„Předpokládá se, že likvidace Tritton Development Fund by mohla být zahájena v příštím roce,“ uvádí mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. „Ukončení činnosti fondu brání víceméně již jen několik probíhajících soudních sporů.“ Ministerstvo odhaduje příjem z prodeje majetku fondu ve výši 600 milionů korun. Likvidace fondu je téměř u konce i podle mluvčí Československé obchodní banky (ČSOB) Pavly Hávové.

Právě ČSOB totiž spravuje kajmanský fond pro stát. TDF původně patřil IPB, jejíž majetek v roce 2000 převzala Československá obchodní banka. Za problémový majetek padlého „finančního lva“ - včetně složitých majetkových struktur v daňových rájích - se však zaručil stát, což ho stálo okolo sto miliard korun. Příjmy z prodeje tohoto majetku včetně TDF na druhou stranu putovaly do státní kasy.

Stát tak získá i příjmy z prodeje majetku, který kajmanský fond ještě vlastní. „Rozhodující položkou majetku TDF jsou finanční prostředky. Vedle toho vlastní již jen několik pohledávek (peněžitých i nepeněžitých) a akcie podniků v konkursu,“ dodává Jakob. Výnosy se podle Jakoba stanou součástí příjmu státního rozpočtu. Rozpočet na příští rok ale podle něho s prostředky nepočítá. IPB převedla na konci 90. let do kajmanského fondu majetek v účetní hodnotě zhruba čtyřiceti miliard korun. Jeho skutečná hodnota se však podle dřívějších odhadů ČSOB pohybovala okolo osmnácti miliard. Na Kajmanských ostrovech skončil stoprocentní podíl v IPB Leasing, podíly v Čedoku, Jihočeských papírnách nebo například akcie podílových fondů.

Vladan Galistl

Týden, 17. 12. 2012, rubrika: Ekonomika, str. 65

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme