Kalousek: Zeman absolutně ignoruje akademické svobody! Kdy sáhne na ty občanské?

Ministr financí a první místopředseda vládní TOP 09 se ostře pustil do prezidenta Miloše Zemana, který nechce jmenovat sociálního a kulturního antropologa Martina C. Putnu profesorem. Pokud se takto Zeman staví k akademickým svobodám, hrozí, že bude brzy opovrhovat i těmi občanskými, tvrdí Kalousek.

19. 5. 2013

"Pokud pan prezident opovrhuje akademickými svobodami, existuje reálné riziko, že brzy začne opovrhovat i svobodami občanskými. TOP 09 je připravena zmobilizovat všechny občanské síly k tomu, aby se mu to nepovedlo," uvedl Kalousek pro iDNES.cz.

Po mnoha spekulacích, co je hlavním důvodem Zemanova odmítavého postoje k Putnovi, prezident své důvody naznačil v sobotním vysílání České televize. Prezident totiž připomněl účast literárního kritika na pochodu homosexuálů Prague Pride před dvěma lety.

"Pokud jde o Prague Pride, přiznám se, že neuznávám lidi aspirující na vysokoškolské pedagogy, kteří na Prague Pride drží transparent s nápisem Katolické buzny zdraví Bátoru," uvedl v Zeman.

Zeman čeká na dopis od Hampla, pak se s ním sejde

Putna patří k předním odborníkům na literární historii a svou orientaci neskrývá. Teolog Ivan Štampach soudí, že Zeman svým postojem chce možná pragmaticky vyhovět nejkonzervativnějším kruhům v římskokatolické církvi. "Putna totiž některé církevníky nevýslovně štve tím, že jedním dechem oceňuje tradiční katolickou kulturu a hlásí se veřejně ke svým homoerotickým preferencím," napsal Štampach.

Prezidentův postoj rozzlobil řadu politiků, a nemile překvapil i rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla. Už v pátek uvedl, že písemně žádá hlavu státu o zevrubné vysvětlení k záležitosti. "Nedojde-li k jejímu vyjasnění, předpokládám, že se tímto znevážením odborných hledisek budou zabývat Vědecká rada i Akademický senát UK na svých zasedáních v příštím týdnu," uvedl Hampl.

Jiří Šťastný

iDNES.cz, 19. 5. 2013, rubrika: Domov

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme