Kalousek: Zdanění technických rezerv znehodnotí uzavřené pojistné

31. 10. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Dlouhými projevy opozice oddaluje hlasování o balíčku, jak dlouho jste schopní prodlužování vydržet?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Tak dlouho, dokud se kolegové nebudou seriózně bavit o našich pozměňujících návrzích. Naším cílem to není oddálit, naším cílem je dosáhnout dohody. My jsme předložili celou řadu pozměňujících návrhů z nichž chápeme, že nemohou být akceptovány všechny, ale také nemohou být všechny odmítnuty. Vláda se musí rozhodnout, co chce. Zda chce mít ten zákon účinný od 1. ledna příštího roku, pak s námi projedná naše pozměňujícím návrhy a na některé přistoupí. Pokud chce silově prosazovat pouze svoji variantu a odmítá dohody, tak ten zákon účinný od začátku roku mít nebude. Je to rozhodnutí vlády, ne naše.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

U zmíněných pojišťoven ministerstvo argumentuje potřebou srovnat podmínky na trhu. Proč by zrovna pojišťovny měly mít určitou výjimku oproti ostatním podnikům?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Zejména životní pojištění je speciální produkt podporovaným státem, kdy nabízíte lidem určitý výnos za jejich pojistku. Těchto pojistek je dnes 5,5 milionu a pokud vláda zdaní technické rezervy, které kryjí pojistná rizika, tak znehodnotí lidem pojistky, které jsou uzavřeny a se kterými lidé počítají na své stáří. Není pravda, že životní pojištění bylo v minulosti regulováno zdaněním rezerv a bylo pro lobováno pozměňujícím návrhem. Životní pojištění nikdy nebyla takto regulováno, bylo takto regulováno neživotní pojistné. Jsme ochotni připustit, že budou zdaněny rezervy neživotního pojištění, ale u těch životních pojistek to zdaněno nebude. Znovu opakuji, týká se to 5,5 milionu pojistek a tedy 5,5 milionu lidí.

Zdroj: ČT24, Události, 30.10.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme