Kalousek: Vydat pouze Parkanovou by bylo absurdní

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

Ministr financí Miroslav Kalousek hájí nákup letounů CASA bývalou vládou Mirka Topolánka. Podle něj je nepřijatelné, aby teď poslanci vydali k trestnímu stíhání bývalou ministryni a nyní místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou (TOP 09). Jak první místopředseda TOP 09 řekl on-line deníku TÝDEN.CZ, všanc policii by se případně měli vydat všichni členové bývalého kabinetu.

13. 6. 2012

Co si myslíte o žádosti policie?

To rozhodnutí neučinila Vlasta Parkanová. Učinila ho vláda České republiky, která o tom jednala třikrát a poté pro něj jednomyslně hlasovala. V logice věci bych chápal, kdyby nás policie chtěla obvinit všechny. Ale nechápu, proč by z toho měl být obviněn jenom jeden člen vlády. To je naprosto absurdní. Důsledky takovéto praxe by byly, obávám se, zničující. Kdo by si pak dovolil do té vlády cokoli přinést?

Připouštíte, že vláda při nákupu španělských letounů pochybila?

Byl jsem mezi těmi, kdo toto rozhodnutí činili, tak jako Petr Nečas, Alexandr Vondra, Mirek Topolánek, Jiří Pospíšil, Karel Schwarzenberg. Všichni jsme hlasovali pro. Já dodnes to rozhodnutí pokládám za správné a pro Českou republiku výhodné. Ale prosím, pokud v tom spatřuje Policie České republiky něco jiného a myslí si, že to rozhodnutí zakládá důvod si myslet, že to byl kriminální čin, pak nechceme orgánům činným v trestním řízení vyvracet jejich mínění, byť si myslím, že je mylné. Rozhodovací praxe je právě takto dělaná. Něco může ministr rozhodnout sám, něco ne a rozhoduje o tom vláda. Samozřejmě, kdyby Vlasta Parkanová ignorovala vládu a rozhodla sama, tak je to průšvih, překročila by své pravomoci a asi by byl na místě její postih. Ale ona přesně dodržela rozhodovací praxi, učinila to, co po ní vláda chtěla. Nikdo neměl sebemenší pochybnosti, všichni jsme měli stejné penzum informací jako ona a hlasovali jsme všichni ano.

Vylučujete, že má policie informace o nějakých jiných krocích tehdejší ministryně?

Považuji to za mimořádně nepravděpodobné. Samozřejmě s žádostí o vydání ani se spisem nejsem seznámen.

Budete hlasovat pro vydání své kolegyně?

Bude-li tady žádost o vydání nás všech, tedy Petra Nečase, Jiřího Pospíšila, Miroslava Kalouska, Karla Schwarzenberga, Petra Bendla, Alexandra Vondry, tak jsem připraven hlasovat pro a pak se hájit, protože jsem přesvědčen, že jsme se ničeho špatného nedopustili. Představa, že budeme vydávat jenom jednoho člena vlády za kolektivní jednomyslné rozhodování, je pro mě nepřijatelná.

Zdroj: Týden.cz, 13. 6. 2012, Rubrika: Rozhovor, autor: -bel-

Vyjádření Vlasty Parkanové pro ČTK:

"Mám čisté svědomí, jakékoli obvinění by bylo zcela absurdní. Šlo o rozhodnutí celé vlády, která návrh jednomyslně schválila a uložila mi smlouvu uzavřít."

V Praze 13. 6. 2012
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme