Kalousek: Vláda se z krize nechce proinvestovat, ale prodávkovat a prodotovat

3. 9. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

Pane Kalousku, ve svém pravidelném nedělní hlášení pan premiér v Čau lidi, abych teda byl přesný, pan premiér řekl, že Miroslav Kalousek a ODS nemají důchodce rádi. Je to tak? Nemáte důchodce rád?

Miroslav KALOUSEK, člen rozpočtového výboru PS /TOP 09/

Já myslím, že tohle prohlášení pana premiéra je zhruba stejně tak stupidní, jako kdybych řekl, že pan premiér nemá rád děti, protože je chce zadlužit tím, že přidá důchodcům. Já to říkat nebudu, touhle argumentací bychom se vůbec nikam nedostali. Já argumentuji tím, že není pochyb o tom, že v covidové krizi dvě skupiny lidí nemusely být frustrováni z toho, že jim budou sníženy příjmy, a to jsou státní zaměstnanci, a to jsou důchodci. Ti si mohli být jisti svými příjmy na rozdíl od drtivé většiny ostatních, kterým ty příjmy poklesly, mají obavy o zaměstnání, nebo o to zaměstnání přišli, ještě o něj přijdou. A těm se nepřidá 5000 na Vánoce. To je výrazně nefér. Toto je první věc. Druhá věc je, že já jsem ten poslední, kdo by nechtěl chránit ohrožené skupiny. Ale ono se tomu říká rouškovné. Já tomu spíš říkám odpustky, že si vláda chce koupit důchodce za to, že není schopna chránit ohrožené skupiny proti nákaze. Podívejte se, počet infikovaných, to znamená potenciálních šiřitelů té nákazy, roste. Vláda neudělala žádné viditelné opatření, které by ty ohrožené skupiny chránilo, takže dám příklad, kdyby namísto 5000 na Vánoce vláda zajistila kvalitní antivirové roušky pro skupinu 65 plus, tak bych to pokládal za smysluplný výdaj.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

A to mě právě zajímá, řekněte mi nějaké jiné opatření ekonomického rázu, já nezpochybňuju roušky nebo respirátory pro důchodce, ale jiné systémové opatření, které je krátkodobě řešitelné, které nemá nic společného s důchodovou reformou, na kterou tady čekáme od listopadu 89 víceméně. Ale kterým by se dalo důchodcům pomoci. A nebylo by to to, co teď činí vláda.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/

Nízké důchody.

Miroslav KALOUSEK, člen rozpočtového výboru PS /TOP 09/

A teď myslíte koho, paní ministryně? Myslíte ty, kteří celý život hodně přispívali do systému a jejich důchody jsou skoro stejně nízké jako ty, kteří do něj nepřispívali nebo přispívali málo? Samozřejmě důchody jsou nějak vysoké a vy nám dlužíte penzijní reformu. Ale znovu opakuji, v téhle krizové situaci si vláda nechala schválit 500miliardový deficit na boj s covidem, nikoliv na to, že bude přidávat sociální dávky nebo mimořádné bonusy. Jestliže jsme slyšeli, že z krize se musíme proinvestovat, a současně vidíme, že z toho 500miliardového deficitu bude na investice pouze o 30 miliard víc, než by jít mělo, tak vláda se z té krize nechce proinvestovat, ale prodávkovat a prodotovat. A takhle se z krize opravdu nedostaneme. Takže, jestli 15 miliard navíc, tak na chytrá investiční opatření, nikoliv na spotřebu, ať mi důchodci prominou, oni v tuhle chvíli tou ohroženou skupinou nejsou.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

Než dáme slovo panu Řehounkovi, paní ministryně, chcete reagovat na pana Kalouska?

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/

Mně to přijde velké pokrytectví od pana Kalouska, protože 15 miliard navíc skutečně ten půlbilionový schodek nevytrhne, je to spoustu peněz. Ale mě velmi překvapuje, že jste takto nekřičel a nebyl proinvestiční, když se dělaly zákony, kde se utrácelo mnohem víc peněz a nešly také ve prospěch těch, kteří byli postiženi, například ta daňová vratka, dvojnásobek, neřekl jste vůbec nic, ale když jde o peníze pro obyčejné lidi, tak vy prostě začnete říkat, že na obyčejné lidi musí být přísnost, aby od státu nic neočekávali, aby se nemuselo utrácet, aby se bohatým, jejichž zájmy vy zastupujete, nemuseli zvyšovat daně. Opravdu, když jde o zájmy obyčejných lidí, kteří celý život platili daně, a má se jim přilepšit, tak začnete křičet, protože nechcete, abychom tady měli nějaký spravedlivý systém.

Miroslav KALOUSEK, člen rozpočtového výboru PS /TOP 09/

To není spravedlivý systém. Ten jste nedávno měli předložit v penzijní reformě, nic takového jste neudělali. Kompenzace živnostníkům a kompenzace všem, kteří platili daně, byly kompenzace za to, že jim byly zavřeny provozy a jejich příjmy byly ohroženy. důchodcům nikdo nic nezavřel a jejich příjmy nebyly ohroženy. A já myslím, že vaše argumentace se dá shrnout do té vaší první věty. Není přece vůbec podstatné, že nás nepodporují odborníci. To pro vládu není podstatné. To je politické rozhodnutí. I slušná politická rozhodnutí jsou opřená o odborné analýzy, jinak to není nic jiného než neodborný populismus, který vy tady předvádíte.

Podívejte se na celý rozhovor s předsedou poslaneckého klubu Miroslavem Kalouskem.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 2.9.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme