Kalousek: Prohibice by se mohla během několika dnů uvolnit

Během několika příštích dnů by měla vláda uvolnit podmínky současného zákazu prodeje alkoholických nápojů s obsahem etanolu přes 20 procent. Vláda bude ve středu jednat o povolení prodeje bezpečného alkoholu, řekl v úterý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Zákaz prodeje tvrdého alkoholu platí kvůli sérii otrav v Česku od pátečního večera.

18. 9. 2012

"Pracujeme tak, aby se prodej alkoholu bezpečného pro spotřebitele uvolňoval v řádu dnů, nikoli týdnů. To je zájmem nás všech. Jde o to, abychom postupnými kroky uvolňovali jak prodej alkoholu, tak jeho výrobu," řekl Právu Kalousek.

Konkrétní termín ani konkrétní způsob, jak by měl být od pátku zakázaný prodej lihovin obnoven, ale neuvedl.

"Ve středu bude jistě vláda projednávat návrhy krizového štábu a veřejnost bude blíže informována, v jakých časových krocích to bude uvolňováno. Ale nemyslím si, že vláda zákaz prodeje úplně zruší," doplnil Kalousek.

Od pátku platí v ČR úplný zákaz více než dvacetiprocentního alkoholu. Série otrav metanolem už má přes dvacet obětí, desítky lidí jsou v nemocnici. Rozsáhlé policejní razie a kontroly objevily barely s nebezpečným alkoholem, několik stáčíren a zatčeni už byli někteří distributoři.

Na zákaz si ale stěžují výrobci i prodejci, kteří už nyní sčítají své ztráty.

rsk, Právo, novinky

novinky.cz, 18. 9. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme